Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kooikerhondje - een slimme jachthond uit Nederland

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwei Kooikerhondje Hunde sitzen am Feldrand

Het kooikerhondje is oorspronkelijk gefokt om op eenden te jagen. Het geniet nu een toenemende populariteit als gezelschaps- en gezinshond. Kooikers zijn intelligent en gevoelig. Ze zijn gemakkelijk te trainen, maar verdragen niet te veel druk. De kleine spaniëls hebben een jachtinstinct, iets dat met de juiste training en de juiste mate van activiteit onder controle kan worden gehouden.

Een intelligente eendenjager

Het kooikerhondje is een kleine spaniël die waarschijnlijk tijdens de Spaanse overheersing van Nederland door Spaanse edellieden werd meegebracht. De honden werden oorspronkelijk gebruikt om op eenden te jagen. De naam is afgeleid van de zogenaamde eendenkooien. Dit zijn vallen – buizen en kooien – in meren en rivieren waarmee eenden werden gevangen. De hond speelt de rol van lokvogel en rent de vangbuis in, waarbij nog net het puntje van de staart te zien is. Eenden zijn erg nieuwsgierige dieren en volgen de hond de buis in. Uiteindelijk belanden ze in de kooi, waar de ‚kooibaas’, de eendenjager, ze alleen nog maar hoeft te verzamelen.

Hoewel ze intelligente, alerte viervoeters zijn, scheelde het niet veel of het ras was in de twintigste eeuw uitgestorven. Baronesse Van Hardenbroek van Ammerstol ontfermde zich in 1939 over het kooikerhondje en was de eerste die zich bezighield met de fokkerij van kooikerhondjes. Het kooikerhondje werd in 1971 officieel erkend door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie in Nederland, en de definitieve internationale erkenning door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) vond plaats in 1990. Kooikerhondjes worden nu gehouden als jacht- en gezelschapshond. De rasstandaard voorziet in een maat van 40 centimeter voor reuen en 38 centimeter voor teven. Kenmerkend is de halflange vacht met de oranjerode vlekken op een witte achtergrond.

Karakter van het kooikerhondje

Kooikerhondjes zijn ruimdenkende, vrolijke en intelligente honden. Ze houden van lange, avontuurlijke wandelingen en zijn enthousiast over tal van hondensporten. Je kunt de actieve jachthond meenemen op de jacht of voldoende beweging bieden met jachtgerelateerde activiteiten zoals dummytraining, spoorzoeken of mantrailing. Het kooikerhondje hecht zich nauw aan zijn familie.

Houden en opvoeden van het kooikerhondje

Voor de gevoelige hond heb je een zekere intuïtie nodig. Het kooikerhondje reageert niet goed op te veel druk, maar met positieve bekrachtiging en motivatie leert het gemakkelijk en snel. Met consistentie en duidelijk leiderschap maak je hem tot een evenwichtige metgezel die je autoriteit erkent. De Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje (VHNK) raadt aan om één keer per week de hondenschool te bezoeken. Je moet ervoor zorgen dat de hond goed socialiseert omdat sommige van deze kleine vogelhondjes nogal verlegen kunnen zijn. Houd er ook rekening mee dat kooikerhondjes een jachtinstinct hebben. Het is daarom aan te raden om op impulscontrole te trainen en een anti-jachtcursus te volgen.

Verzorging van het kooikerhondje

De vacht wordt als relatief gemakkelijk te verzorgen beschouwd. Twee keer per week borstelen is wel voldoende.

Gezondheid van het kooikerhondje

Over het algemeen kan de gezondheid van het kooikerhondje als robuust worden omschreven. Er zijn geïsoleerde gevallen van epilepsie en patella luxatie (PL) bekend. Heupdysplasie (HD) is vrij zeldzaam. De rasvereniging helpt je bij het vinden van een verantwoorde fokker.

Bij ons vind je de beste producten voor je kooikerhondje!

Naar de hondenproducten

ProfielKooikerhondje

Ras
Kooikerhondje; Nederlands kooikerhondje
Oorsprong
Nederland
Classificatie
Apporteerhonden, snuffelhonden, waterhonden
Grootte
40 centimeter (reu), 38 centimeter (teef)
Gewicht
9 tot 14 kilogram
Anatomie
Bijna vierkant, harmonieus gebouwd
Ogen
Amandelvormig, diepbruin, vriendelijke uitdrukking
Oren
Middelgroot, hangend, goed omzoomd
Vacht en kleur
Middellang, glad of licht golvend, goede ondervacht, oranjerode vlekken op wit
Kenmerken
Vriendelijk en gevoelig; positieve motivatie vereist
Karakter
Vrolijk, goedaardig, intelligent
Verzorging
Gemakkelijk te verzorgen, twee keer per week borstelen
Gezondheid
Relatief robuust ras, geïsoleerde gevallen van epilepsie en patella (PL), zelden heupdysplasie (HD)

Vind de juiste producten voor je kooikerhondje

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren