Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Basset hound - een buitengewone hond met een bewogen geschiedenis

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Kleine Basset Hound hond staande in het zand bij het water

Onmiskenbaar - iedereen die ooit een basset hound heeft gezien, komt dit hondenras keer op keer tegen. De kortbenige, log ogende jachthonden zijn twee keer zo lang als groot. Het risico ze te onderschatten is groot - er schuilen gepassioneerde jagers in deze krachtige honden. Het houden van de kindvriendelijke bassets vraagt veel, maar dankzij hun lieve karakter zijn het toch populaire gezinshonden.

Loading...

Jachthond met een lange traditie

Volgens historici vindt de basset hound zijn oorsprong in Franse kloosters. Van daaruit kwam hij in de 15e eeuw met koning James IV naar Schotland. De indrukwekkende, in een meute jagende honden, spelen zelfs een rol in Shakespeare’s Midsummer Night’s Dream. De basset werd aanvankelijk vooral gebruikt om op dassen te jagen, maar werd al snel ook als meutehond ingezet. Het ras was erg populair bij de Engelse adel. Tussen de wereldoorlogen door werd de basset hound kort met uitsterven bedreigd. Het is nu een van de beroemdste hondenrassen ter wereld.

Karakter van de basset hound

Op het eerste gezicht ziet de basset hound eruit als een gezellige, comfortabele kameraad die niets liever doet dan diep en vast slapend naast de open haard of op de bank te liggen snurken. Thuis is de basset hound inderdaad een van de rustigste, verdraagzaamste en liefste honden die je maar kunt indenken. Een hond met weinig agressie die niet geschikt is voor bewaking of bescherming. De Engelsman accepteert vaak ook kleine dieren en katten in zijn twee- en vierpotige roedel. Maar buiten komt het genetisch diep verankerd jachtinstinct tevoorschijn: Bassets zijn taaie, volhardende en zeer gemotiveerde jagers. Ze volgen een eenmaal opgesnoven spoor zonder een moment te stoppen en zonder ook maar enige aandacht te besteden aan roepende baasjes. Daarom worden de krachtige jachthonden met het indrukwekkende geblaf een zekere koppigheid toegedicht. Ze voelen niet zo de behoefte om te behagen en zijn daarom moeilijk op te voeden.

Opvoeding en houden van de basset hound

Zo charmant deze honden zijn, zo slecht luisteren ze soms naar de commando’s van de baas. Veel eigenaren melden een langdurige zindelijkheidstraining. Omdat bassets als extreem vraatzuchtig worden beschouwd, is omkoping de beste manier om ze op te voeden. Dit jachthondenras is gefokt als een meutehond en is gewend om in roedels te leven en te werken. Een basset hound blijft niet graag alleen en drukt af en toe zijn ongenoegen uit door intens geblaf, het vernietigen van voorwerpen of zelfs door in huis te urineren. Bij het spotten van wild of een interessant pad daarentegen staat de gepassioneerde jager altijd klaar om alleen op pad te gaan.

Al met al stelt de basset hound hoge eisen aan zijn baasje. Vanaf de dag dat hij intrekt, heeft hij een duidelijke lijn, een voor het ras geschikte opvoeding en geestelijke en fysieke stimulans nodig. De meeste hondensporten laten de basset hound koud. Bij mantrailing of speurspelletjes kan hij echter zijn krachtige neus volop benutten.

Verzorging van de basset hound

De korte, robuuste vacht van de basset is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe borstelen zorgt voor minder haren in huis en versterkt de band tussen mens en dier. Vooral de controle van de oren is belangrijk: onder de lange hangende oren vormen zich gemakkelijk gistinfecties. Je moet de oren altijd droog en schoon houden.

Kenmerken van de basset hound

In de afgelopen decennia is de basset hound soms overgefokt. Standaard zijn vaak scheve, korte poten, die het massieve, veel te lange lichaam nauwelijks kunnen dragen. Bovendien slepen de oren vaak over de grond.  Het resultaat is een hoge vatbaarheid voor oog-, oor-, huid- en rugaandoeningen. Honden van een gerenommeerde, gematigde fokkerij hebben de meeste kans om zonder deze klachten tot wel 12 jaar oud te worden Voordat je een pup koopt, kun je het beste contact opnemen met de Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders (VBK), die je lijsten met geschikt fokkers kan geven.

Bij ons vind je de beste producten voor je basset hound!

Naar de hondenproducten

Profiel Basset hound

Ras
Basset hound
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Speurhonden en bloedhonden
Grootte
28 tot 38 centimeter schouderhoogte
Gewicht
20 tot 34 kilogram
Anatomie
Extreem sterk, zeer kortbenig en lang in de rug
Ogen
Groot met een intense uitstraling en afhangende oogleden
Oren
Zeer lange, hangende oren
Vacht en kleur
Kort, robuust in bruin/wit, gevlekt en driekleurig
Kenmerken
Koop gematigde foklijnen van gerenommeerde fokkers
Karakter
Lief, onafhankelijk, eigenwijs en een enthousiast jager
Verzorging
Controle en reiniging van de oren en ogen
Gezondheid
Aanleg voor sommige erfelijke ziekten en klachten door overfok

Belangrijke opmerking over de fokkerij

De ‚Qualzuchtgutachten’, opgesteld in 1999 namens de federale regering en met deelname van de Duitse dierenwelzijnsvereniging, beveelt een fokverbod aan voor haarloze, extreem kortharige rassen (zogenaamde brachycefale rassen) en andere rassen met extreme kenmerken wat betreft de lichaamsbouw (zeer lange rug, ernstig kromme benen, veranderingen in de wervelkolom, overmatige vachtgroei, enz.) die een gezond leven onmogelijk maken.

Verantwoordelijke huisdiereneigenaren die van nature veel belang hecht aan een gezond, ongeschonden leven van hun trouwe viervoeter, zouden deze aanbevelingen zeker in overweging moeten nemen bij het kiezen van een geschikt ras. Dit zou evengoed mee moeten wegen als de uitgesproken karaktereigenschappen van het ras.

Bronnen:

.

.

Vind de juiste producten voor je basset hound

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren