Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Flat coated retriever: lieve waterrat met veel talenten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Flat Coated Retriever spielt im Wasser mit einem Stock.

Met zijn kwaliteiten wint de flatcoated retriever jagers en actieve sporters voor zich, maar ook gezinnen met kinderen. Hij combineert krachtige elegantie met een nobele uitstraling, is een gehoorzame, gemakkelijk te onderhouden metgezel in weer en wind en een empathische vriend voor je kinderen. Hij kan ook goed overweg met andere dieren.

Loading...

De flatcoated retriever: een succesverhaal in zwart en bruin

De voorvader van alle retrievers was een gedrongen Newfoundlander. Door hem met slanke rassen zoals de setter te kruisen, werd de compacte waterhond een zeldzaam elegante en toch krachtige hond met een uitgesproken jachttalent op het land en in het water. Uit deze harmonieuze combinatie is de flatcoated retriever ontstaan. Midden 19e eeuw werd het een geregistreerd hondenras, sinds 1980 wordt hij in Duitsland gefokt.

Karakter: zachte engel in een donkere vacht

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat je deze hond niet vaker tegenkomt. Hij is een echte insidertip en dat is precies wat hem ervan weerhoudt een doorgefokte modehond te worden. Hij is zachtaardig, past zich gemakkelijk aan en is buitengewoon vriendelijk zonder opdringerig te zijn. Onderschat zijn intelligentie en bewegingsplezier niet. De flatcoated wordt pas een bankhanger als lichaam en geest niet voldoende worden uitgedaagd. Apporteren, rennen, zwemmen – zijn favoriete activiteiten passen goed bij actieve mensen en kinderen. Veeleisende taken zoals die van een assistentiehond voor gehandicapten passen goed bij de flatcoated retriever.

De flatcoated retriever maakt het je gemakkelijk

Eenvoudig te trimmen, gemakkelijk op te voeden, werkt en speelt graag: is de flatcoated retriever als een droomhond uit een prentenboek? Ja en nee, want deze kortharige atleet is “maar” een hond. Zoals alle verwanten in de retrieverfamilie neigt hij naar een zekere gulzigheid. Evenwichtige voeding van hoge kwaliteit die past bij zijn activiteitenniveau, zorgt ervoor dat hij zijn slanke lijn behoudt. Traktaties tijdens de training zijn niet nodig. De flatcoated houdt ervan om aan je verwachtingen te voldoen zonder extra hapjes met calorieën. Uitgebreide dagelijkse wandelingen, na training in het tweede levensjaar van de hond ook met de fiets en zwemmen: dit is jullie gemeenschappelijke toekomstige sportprogramma.

Gezondheid: zonder gebreken

De dark retriever heeft goede genen en een robuuste gezondheid, grotendeels zonder bekende erfelijke ziekten. Gebruik de lijsten van verenigingen zoals de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten (NVH) om een gerenommeerde fokker te vinden. Trouwens: Je kunt zien dat een flatcoated retriever geen ‘standaardhond’ is, niet in de laatste plaats omdat je misschien even moet wachten op je nieuwe schat. Want pas na de inschrijving in de stamboom en het afgeven van belangrijke keurmerken van organisaties als de NCR (de Nederlandse Retriever Club) mag je je nieuwe gezinslid naar huis halen.

Verzorging: handdoek in plaats van borstel

Als je waarde hecht aan een droge bank, moet je de flatcoated retriever in een vroeg stadium laten wennen aan een hondenmand. Dankzij de genen van de Newfoundlander en de waterspaniël trekken rivieren, meren en de zee met zijn branding op magische wijze elke retriever aan. Elke puppy doet weleens zomaar een plasje. Gelukkig is zijn glanzende vacht hieraan perfect aangepast. Toch staat een dagelijkse borstelbeurt vast op het programma. Alleen dan blijft de rastypische veerachtige beharing (fijn haar op de poten, staart en buik) mooi.

De beste producten voor je flatcoated retriever vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Flatcoated retriever

Ras
Flatcoated retriever
Oorsprong
Groot-Brittannië / Engeland
Classificatie
Apporteerhonden
Grootte
Teven 56 tot 59 centimeter, reuen 59 tot 62 centimeter
Gewicht
Teven 25 tot 32 kilogram, reuen 27 tot 36 kilogram
Anatomie
Middelgroot, slank postuur; krachtig zonder te zwaar te zijn
Ogen
Middelgroot, hazelnoot- tot donkerbruin, intelligente uitdrukking
Oren
Kleine hangende oren dicht bij de kop
Vacht en kleur
Dicht, fijn en glad; typische veerachtige beharing zwart, leverbruin
Kenmerken
Succesvolle assistentiehond voor gehandicapten
Karakter
Intelligent, vriendelijk, rent graag, bereid om te leren, mensgericht, gehoorzaam, sociaal verdraagzaam met twee- en viervoeters
Verzorging
Minimale verzorging, regelmatig borstelen
Gezondheid
Dankzij strikte fokrichtlijnen en controle op naleving van de normen zijn er nauwelijks rastypische erfelijke ziekten in de lichtgekleurde retrieverfamilie zoals epilepsie of schouderdysplasie; robuust, zelfs bij slecht weer

Vind de juiste producten voor je flatcoated retriever

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren