Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Airedaleterriër - loyale, speelse en waakzame familiehond

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Airedale Terrier op het strand

Als de "King of Terriers" neemt de opvallend zwarte/bruine airedale een speciale plek in tussen zijn naaste familieleden: aan de ene kant heeft hij de typische hardheid en onafhankelijkheid van terriërs, aan de andere kant heeft hij echter een hoge bereidheid om samen te werken en onbeperkte loyaliteit aan zijn baasje. Een hond voor alle situaties - als je zijn hart hebt gewonnen!

Loading...

Van jachthonden en "oorlogshonden" tot gezinshonden

Halverwege de 19e eeuw is de airedaleterriër ontstaan in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Deze kanjer onder de terriërrassen dankt zijn naam aan zijn oorsprong in Aire River Valley of aan zijn eerste presentatie op het Airedale Festival. Sinds deze eerste openbare presentatie heeft de uit meerdere rassen bestaande airedale zich behoorlijk gevestigd. In het begin werd hij vooral gebruikt als jachthond op ratten en vossen op de boerderij of als begeleider van jagers te paard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vergezelden deze terriërs soldaten in de strijd. Tegenwoordig is de airedaleterriër een populaire gezinshond.

Karakter van de airedaleterriër

De airedaleterriër is zelfverzekerd, erg aanhankelijk en speels. Moed, taaiheid en onafhankelijkheid maken hem tot een serieuze, waakzame en gelukkige viervoeter die niet bang is om zijn familie desnoods met zijn leven te verdedigen. Door zijn sterkejachtinstinct is het samenleven met katten en kleine dieren moeilijk. Hij kan andere viervoetige huisgenoten leren accepteren, maar het is beter om ze niet alleen met hem te laten. Deze geweldige terriër heeft een uitgesproken waakinstinct en meldt betrouwbaar wanneer iemand het pand nadert. Binnen zijn familie is de airedale een extreem loyale, lieve hond die – mits goed gesocialiseerd – goed overweg kan met kinderen. Zijn grote passie voor spelletjes, die meestal tot op hogere leeftijd aanhoudt, maakt hem tot een interessante gezinshond.

Het opvoeden en houden van de airedaleterriër

De zelfverzekerde en zeer intelligente airedaleterriër heeft vaste regels en een consistente opvoeding nodig. Als dat ontbreekt neemt hij zelf de leidende rol op zich en neemt hij zijn eigen beslissingen in het dagelijks leven. Het is belangrijk om zijn sterke jacht- en bewakingsinstinct in de goede richting te leiden. Dankzij zijn loyaliteit en een flinke portie “Will to please” – de wil om te behagen – is deze terriër niet moeilijk te trainen.
De fysieke en mentale belasting van dit zeer actieve, bewegelijke ras speelt een belangrijke rol. Met scheur- en zoekspelletjes spreek je zowel zijn jachtinstinct als zijn speelplezier en zijn fijne neus aan. De airedale heeft voldoende beweging nodig en kan uren rennen naast een paard of fiets. Op die manier uitgedaagd voelt deze grote terriër zich zelfs thuis in een stadsappartement. Een huis met een stukje land dat hij kan bewaken is natuurlijk nog mooier.

Verzorging van de airedaleterriër

De airedaleterriër heeft een bijzondere vacht. De bovenvacht is vrij grof en golvend, terwijl de ondervacht zacht en glad is. Hij verhaart slechts een klein beetje, maar heeft een merkbare vachtwisseling in het voor- en najaar. De vacht moet drie tot vier keer per jaar professioneel getrimd worden. Scheren is niet de juiste manier om met de vachtstructuur om te gaan! Bovendien moet je je airedale meerdere keren per week grondig borstelen, controleer dan ook zijn ogen, tanden en oren. Met goede zorg kunnen de grote terriërs elf tot twaalf jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je airedaleterriër!

Naar de hondenproducten

Profiel Airedaleterriër

Ras
Airedaleterriër
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Terriër
Grootte
18 tot 29 kilogram
Gewicht
18 tot 29 kilogram
Anatomie
Sterk, gespierd, met lange poten
Ogen
Klein, driehoekig, donkerbruin
Oren
Donker en klein met een waakzame, vriendelijke uitstraling
Vacht en kleur
Fijne, gekrulde vacht in bruin of goud met een zwart zadel, nek en staart
Kenmerken
Grootste terriërras dat zeer geschikt is als gezinshond
Karakter
Attent, speels, vol energie en alert
Verzorging
Onderhoudsintensieve vacht, maar niet erg behaard
Gezondheid
Incidentele aanleg voor hart-, gewrichts- en oogaandoeningen

Vind de juiste producten voor jouw airedaleterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren