• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Rottweiler - indrukwekkende en moedige bodyguard

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Rottweiler liegt im Park.

Zonder zijn tussenkomst zouden politie en beveiligingsdiensten het moeilijk hebben: de indrukwekkende rottweiler, met zijn kwaliteiten als waak- en beschermhond, is onmisbaar waar iets te bewaken of te verdedigen valt. De rottweiler is geen typische vrijetijdshond. Als je echter een beschermer zoekt, is de rottweiler ideaal - met als voorwaarde dat je de nodige ervaring met honden hebt.

Loading...

Romeinse en Germaanse handelaren

Rottweilers behoren tot de oudste Duitse hondenrassen. Hun roots liggen echter aan de andere kant van de Alpen. De Romeinen brachten niet alleen culturele verworvenheden, maar ook dieren naar de veroverde gebieden. Ze gebruikten de voorouders van de rottweiler als bewakers voor hun vee, die de legioenen dienden als proviand. Lokale veehandelaren waren erg onder de indruk van de sterke honden, omdat ook zij hun dieren veilig over de handelsroutes moesten leiden. Zo kwam de rottweiler naar onze gebieden. De rottweiler wordt sinds 1910 erkend als officieel ras. Met de industrialisatie hield zijn rol als herdershond op veel plaatsen op. Zijn huidig taakgebied ligt voornamelijk bij de politie en militaire diensten. In sommige landen worden er speciale eisen gesteld bij het houden van rottweilers. Informeer je over de lokale wettelijke voorschriften voordat je de hond koopt.

Aard en karakter van de rottweiler

Rottweilers gelden als zelfverzekerd, fanatiek en attent. Ze hebben het instinct van hun voorouders niet helemaal opgegeven. Verdedigingsbereidheid en moed zijn centrale karaktereigenschappen, die echter in dominantie kunnen veranderen. Het is aan jou om met geduldige consistentie aan je rottweiler duidelijk te maken dat hij zich moet onderwerpen. Anders kan het gedrag van het dier uit de hand lopen. Een gebrek aan opvoeding en bezigheid of onvoldoende gehechtheid aan zijn menselijke roedelleider kan zich gemakkelijk uiten in agressie. Als eigenaar van een rottweiler mag je geen nerveuze of onzekere uitstraling tonen.

Opvoeden en het houden van de rottweiler

De opvoeding van een rottweiler hoort absoluut in de handen van een ervaren en assertief baasje. Als je een beginnende eigenaar bent, wordt de rottweiler sterk afgeraden. Houd er rekening mee dat de rottweiler constante taken en activiteiten nodig heeft die hij tijdens werkopdrachten kan uitvoeren. Niet voor niets is de rottweiler een gewaardeerde waak- en werkhond bij politie en beveiligingsdiensten – dus overal waar een bepaald gezag van de hond gewenst is.

Hij is ook nog steeds in gebruik als herdershond. Een rottweiler is niet geschikt als gezins- en vrijetijdshond zonder veel activiteit en intensieve training. Bovendien zijn er de enorme omvang en kracht waartegen een persoon niet altijd bestand is als het dier het in zijn kop krijgt om zijn eigen weg te gaan. Als sportieve kameraad van een actief baasje en met voldoende mentale uitdaging, bijvoorbeeld bij speurtrainingen, is een rottweiler echter een uitstekende metgezel.

Ein Rottweiler leckt sich die Schnauze.

Verzorging van de rottweiler

Rottweilerteven bereiken een schouderhoogte van ongeveer 60 centimeter, reuen gemiddeld 65 centimeter. Het gewicht van de rottweiler ligt tussen de 42 en 50 kilo, afhankelijk van grootte en geslacht. De dieren hebben de neiging te zwaar te worden, dus beperk hun voer en weersta bedelaanvallen. Je moet de hangende oren van je hond regelmatig schoonmaken om ontstekingen te voorkomen. Om veiligheidsredenen moet je je rottweiler er ook aan laten wennen om in het openbaar een comfortabel zittende muilkorf te dragen. Zoals bij veel grote honden, is de levensverwachting van de rottweiler gemiddeld tien jaar lager dan die van kleinere hondenrassen. Vanwege erfelijkheid en grootte zijn rottweilers vatbaar voor dysplasie en hartproblemen.

Bij ons vind je de beste producten voor je rottweiler!

Naar de hondenproducten

Profiel Rottweiler

Ras
Rottweiler
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Molossoïden, mastiff-achtige honden
Grootte
Reu 61 tot 68 centimeter schouderhoogte - teef 56 tot 63 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 50 kilogram – teef 42 kilogram
Anatomie
Sterk, compact, niet onhandig, staart horizontaal op het lichaam
Ogen
Donker, middelgroot, amandelvormig
Oren
Middelgroot, hangend
Vacht en kleur
Stevige, korte dubbele vacht, kleur zwart met roodbruine tekeningen op gezicht, borst, poten en staart ("Black Tan")
Kenmerken
Teven verharen voordat ze loops worden
Karakter
Zelfverzekerd en moedig, gehoorzaam, volgzaam en vriendelijk
Verzorging
Regelmatig borstelen
Gezondheid
Bij genetische aanleg: neiging tot heup- en elleboogdysplasie, hartproblemen, verlammingen

Vind de juiste producten voor je rottweiler

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren