Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Rottweiler – ordehandhaver en moedige lijfwacht op vier poten

26.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Ein Rottweiler liegt im Park.

Zonder zijn tussenkomst zouden politie en beveiligingsdiensten het moeilijk hebben: de indrukwekkende rottweiler, met zijn kwaliteiten als waak- en beschermhond, is onmisbaar waar iets te bewaken of te verdedigen valt. De rottweiler is geen typische vrijetijdshond. Als je echter een beschermer zoekt, is de rottweiler ideaal – met als voorwaarde dat je de nodige ervaring met honden en tijd hebt.

Loading...

Romeinse en Germaanse handelaren: de geschiedenis van de rottweiler

Rottweilers behoren tot de oudste Duitse hondenrassen. Hun roots liggen echter aan de andere kant van de Alpen en hun oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen brachten niet alleen culturele verworvenheden, maar ook dieren naar de veroverde gebieden. Ze gebruikten de voorouders van de rottweiler als bewakers voor hun vee, die de legioenen dienden als proviand. Lokale veehandelaren waren erg onder de indruk van de sterke honden, omdat ook zij hun dieren veilig over de handelsroutes moesten leiden. Zo kwamen de oer-rottweilers naar Duitsland. In de buurt van de stad Rottweil vermengden de Romeinse dieren zich met de inheemse honden: de rottweiler was geboren. Omdat daar ook slagers (Metzger) de kwaliteiten van de rottweiler als waakhond voor het vee waardeerden, werd toen de naam „Rottweiler Metzgerhund“ ingevoerd.

De rottweiler wordt sinds 1910 erkend als officieel ras. Met de industrialisatie hield zijn rol als herdershond op veel plaatsen op. Aan het begin van de 20ste eeuw werd er gezocht naar hondenrassen voor de politie. Ook de Rottweiler werd getest op geschiktheid en al snel bleek dat Rottweilers uitstekend geschikt zijn voor politiedienst. Zijn huidige taakgebied ligt voornamelijk bij de politie en militaire diensten. Hier vervullen ze hun taken met stabiele zenuwen en hun evenwichtige en rustige karakter. De rottweiler wordt met zijn veerkrachtige, gewillige en gehoorzame karakter ook ingezet als helper in rampgebieden. Door zijn alerte, rustige en zelfverzekerde aard is hij ook geschikt als speur-, geleide- en therapiehond. Een Rottweiler laat zich niet snel uit zijn lood slaan, hij handelt snel, weloverwogen en doelgericht, zonder enig spoor van nervositeit.

Classificatie van het rottweiler-ras

Het uiterlijk en de aard van hondenrassen zijn precies gedefinieerd. De FCI – Fédération Cynologique Internationale – is een vereniging van rasverenigingen uit verschillende landen die al bestaat sinds 1911. De FCI definieert in totaal 367 hondenrassen en deel deze in groepen in. De rottweiler behoort tot FCI Groep 2, Sectie 2: de molossoïden. Hiertoe behoren onder andere ook de hovawart, duitse boxer en de leonberger. Dieren in deze groep hebben een sterke lichaamsbouw en zijn gefokt om er dreigend uit te zien, omdat ze onder andere als waakhond werden gebruikt. Rottweilers en andere vertegenwoordigers van deze groep werden in het verleden niet alleen gebruikt voor het bewaken van vee, maar ook voor de jacht op groot wild en nog eerder zelfs voor gladiatorengevechten.

Profiel Rottweiler

Ras
Rottweiler
Herkomst
Duitsland
Classificatie
Molossoïden, mastiff-achtige honden
Grootte
Reu 61 tot 68 cm schofthoogte – Teef 56 tot 63 cm schofthoogte
Gewicht
Reu 50 kilogram – teef 42 kilogram
Lichaamsbouw
Sterk, compact, niet onhandig, staart horizontaal op het lichaam
Ogen
Donker, middelgroot, amandelvormig
Oren
Middelgroot, hangend
Vacht en kleur
Stevige, korte dubbele vacht, kleur zwart met roodbruine tekeningen op gezicht, borst, poten en begin van de staart ("Black Tan”)
Speciale kenmerken
Teven verharen voordat ze loops worden
Karakter
Zelfverzekerd en moedig, gehoorzaam, volgzaam en vriendelijk
Verzorging
Regelmatig borstelen
Gezondheid
Bij genetische aanleg: neiging tot heup- en elleboogdysplasie, hartproblemen, verlammingen

Is de rottweiler een lijsthond?

Hoewel de Rottweiler nooit specifiek als vechthond is gefokt, maar een oude werkhond is, wordt hij nu in sommige federale staten als lijsthond beschouwd. Honden op deze lijst worden als potentieel gevaarlijk beschouwd. Voor eigenaren betekent dit dat ze aan speciale eisen moeten voldoen om een Rottweiler te mogen bezitten. Zo kan bijvoorbeeld een bewijs van goed gedrag of een deskundigenonderzoek nodig zijn. In sommige gevallen kan de hond zonder problemen worden gehouden na een positieve karaktertest. Op andere plaatsen is echter geen ontheffing van de riem- en muilkorfplicht mogelijk. Informeer jezelf over de lokale wettelijke voorschriften voordat je een hond aanschaft.

Uiterlijk, grootte en gewicht van de rottweiler

Rottweilers zijn middelgroot tot groot en bereiken, afhankelijk van het geslacht, een schofthoogte van 61 tot 68 cm (reu) of 56 tot 63 cm (teef). Volwassen reuen wegen rond de 50 kg, teven rond de 42 kg. Het hoofd van de rottweiler is van gemiddelde lengte en typisch breed in het gebied tussen zijn oren. Opvallend zijn ook zijn krachtige, brede kaak en sterke tanden. De rottweiler kenmerkt zich verder door een typische pose en vachtkleur. De korte, dichte vacht varieert van zwart tot donkerbruin met enkele roestvlekken op het gezicht, de poten, de borst en de basis van de staart. In de winter heeft de rottweiler ook een dichte ondervacht. De middelgrote, nauwsluitende hangende oren, de amandelvormige, diepbruine ogen en de algehele gedrongen gestalte zijn verdere kenmerken van dit hondenras. Er is geen grote verscheidenheid aan kleuren bij de rottweiler. Ondanks zijn gespierde lichaamsbouw ziet hij er niet plomp uit, maar altijd atletisch. Zijn bewegingen zien er harmonieus en krachtig uit.

Ein Rottweiler leckt sich die Schnauze.

Het temperament van de Rottweiler: Is een rottweiler agressief?

Rottweilers staan bekend als zelfverzekerd, fanatiek en attent. Maar ze zijn ook erg aanhankelijk, hebben veel sociaal contact nodig en zijn over het algemeen vriendelijk en rustig. De Rottweiler is attent en tegelijkertijd rustig naar zijn omgeving toe. Rottweilers zijn tot op de dag van vandaag het herdersinstinct van hun voorouders niet volledig verloren. Verdedigingsbereidheid en moed zijn centrale karaktereigenschappen, die echter in dominantie kunnen omslaan. Het is aan jou om met geduldige consistentie aan je rottweiler duidelijk te maken dat hij zich moet onderwerpen aan jou en je gezin. Anders kan het gedrag van het dier uit de hand lopen en neemt de rottweiler al snel de leiding over. Een gebrek aan opvoeding en bezigheid of onvoldoende gehechtheid aan zijn menselijke roedelleider kan zich bij de gevoelige rottweiler anders gemakkelijk uiten in een toename van temperament en agressie. Als eigenaar van een rottweiler moet je daarom een zekere uitstraling tonen.

Een rottweiler kopen – waarop moet je letten?

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van het potentiële temperament en de opvoedingseisen van de rottweiler voordat je er een koopt. Of je nu een volwassen rottweiler of een rottweiler-pup wilt kopen. Hetzelfde geldt als je geïnteresseerd bent in een rottweiler-kruising, ook wel rottweiler-mix genoemd. Want zelfs in een rottweiler-scheper-mix of een labrador-rottweiler-mix kunnen de kenmerken van een rottweiler meer of minder uitgesproken zijn. Bedenk of je over de nodige capaciteiten en consistentie beschikt om de hond voldoende taken te geven.

Opvoeding en houden van een rottweiler: Is een rottweiler geschikt voor beginners?

Het opvoeden van een rottweiler hoort thuis in handen van een ervaren en assertieve eigenaar. Als je een beginnende hondeneigenaar bent, is de rottweiler niet aan te raden. Als alternatief kunnen beginners een oudere, rustigere vertegenwoordiger uit het asiel adopteren: Want wat voor elk hondenras geldt, is ook waar voor rottweilers: elke individuele hond heeft zijn eigen karakter.

Houd er in ieder geval rekening mee dat een rottweiler taken en bezigheden nodig heeft om zich uit te leven in werkopdrachten. De aard van de rottweiler is extreem territoriaal en daarom bewaakt hij zijn territorium op een betrouwbare manier. De rottweiler is immers een gewaardeerde objectbeschermingshond en werkhond bij de politie en veiligheidsdiensten, kortom overal waar een bepaald gezag van de hond gewenst is. De rottweiler wordt ook nog steeds gebruikt als herdershond. Aangezien het dragen van een muilkorf op sommige plaatsen verplicht is, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, moet je je rottweiler eraan laten wennen. Het is aangewezen om je Rottweiler te laten wennen aan het dragen van een muilkorf als hij een puppy is.

Is een rottweiler een goede gezinshond?

Bij een gelukkig en evenwichtig hondenleven hoort naast zorgzaamheid, een goede verzorging, gezonde voeding etc. ook voldoende beweging en werkdruk. Zonder belasting en intensieve training is een rottweiler vaak niet geschikt als klassieke gezins- en vrijetijdshond. Daarnaast is er de enorme omvang en kracht waar een mens niet direct tegenop kan als het dier besluit zijn eigen weg te gaan. Als sportieve metgezel van een actieve eigenaar en met voldoende intellectuele uitdagingen, bijvoorbeeld bij speurtraining, is een soortspecifiek gehouden rottweiler een uitstekende compagnon waarmee je een hechte band opbouwt. Daarnaast is hij vanwege zijn vriendelijke en rustige karakter dan ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Het is wel raadzaam om jongeren en kinderen niet uit het oog te verliezen. Naast een consistente opvoeding heeft de rottweiler ook veel aandacht en aaien nodig: hij geniet enorm van de nabijheid en verbondenheid. Sporten zoals agility, gehoorzaamheidstraining of dog dance komen in aanmerking voor de rottweiler.

Verzorging van de rottweiler

Rottweilers kampen vaak met overgewicht. Daarom is het belangrijk om het voer voor je trouwe viervoeter goed te rantsoeneren en bedelaanvallen te weerstaan.
Je moet de hangende oren van je hond regelmatig schoonmaken om infecties te voorkomen. De korte vacht is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen, maar regelmatig borstelen voorkomt overmatig haarverlies. Borstelen stimuleert ook de bloedsomloop. Regelmatig borstelen is vooral belangrijk tijdens de rui in het voor- en najaar om de vacht van je rottweiler te bevrijden van losse haren. De duur van de vachtwissel is ongeveer zes tot acht weken. Handschoenen met noppen of andere hondenborstels zijn geschikt voor de vachtverzorging.
Zoals bij veel grote honden is de gemiddelde levensverwachting van de rottweiler tien jaar, wat lager is dan die van kleinere hondenrassen. Vanwege erfelijkheid en hun grootte zijn rottweilers vatbaar voor dysplasie en hartproblemen.

Hoeveel kost een rottweiler-puppy?

De prijs voor een rottweiler kan niet in het algemeen worden bepaald. De kosten van een volwassen rottweiler of puppy kunnen afhangen van het feit of je de hond adopteert uit bijvoorbeeld een dierenasiel of koopt bij een fokker. Je moet er altijd voor zorgen dat je je trouwe viervoeter alleen bij een gerenommeerde rottweiler-fokker of een andere betrouwbare bron koopt.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren