Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Strategieën tegen angst - hoe je je puppy een veilig en zelfverzekerd gevoel kunt geven

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Ein deutscher Wachtelhund Welpe

Angst is natuurlijk en een essentieel beschermingsmechanisme. Het wordt pas een probleem als het buitensporig en ongepast is en de hond dit gedrag niet meer uit zichzelf kan veranderen. Een hond die zich uit angst voor een man onder de tafel verstopt en pas na uren naar buiten komt, is daar een voorbeeld van. Aangezien dergelijk angst- en stressgedrag je lieveling op de lange termijn zelfs echt ziek kan maken, moet je er op tijd iets aan doen. Bij voorkeur op puppyleeftijd.

Loading...

Laat je pup de wereld zien

Om ervoor te zorgen dat je pup geen ongegronde angsten ontwikkelt, is het belangrijk om hem tijdens de socialisatiefase met zoveel mogelijk verschillende prikkels te laten kennismaken. Maar wat je ook doet om alles optimaal te maken voor je puppy, op een dag is er een situatie waarin je puppy schrikt en bang is. Nu komt het er op aan: toon zelf de juiste reactie.

Rust en veiligheid in plaats van medelijden en troost

Als je puppy schrikt van het gedonder van de eerste zomerse onweersbui die hij meemaakt, heb dan in geen geval medelijden met hem en troost hem niet. Als je op zo’n moment naar hem toe gaat om hem te kalmeren, kan zijn angst toenemen. Hij denkt dan dat jij ook van de situatie onder de indruk bent, want anders zou je je niet zo gedragen. En je bevestigt zijn gedrag met je troost, je liefkozing en de bemoedigende woorden. Natuurlijk moet je je puppy niet negeren als hij huivert en bibbert en echt bang is. Zorg dat je zelf kalm en zelfverzekerd bent. Roep je puppy en laat hem bij je komen. Je kunt je hand op zijn rug leggen, maar aai hem niet. Geef gewoon aan dat je er bent en dat alles in orde is. Door de rust die je uitstraalt, zal de pup zijn angst snel laten varen.

Niet overdrijven

Als je pup ergens van geschrokken is, probeer hem dan niet daarheen te lokken. Hoe meer aandacht je eraan schenkt, hoe onrustiger je pup zal worden. Ga er gewoon naartoe en wacht af. Geef je pup de tijd om in alle rust de zaak te bekijken en dan zelf naar je toe te komen. Want als het baasje zo ontspannen en kalm is bij dat vreemde ding, dan kan het niet zo gevaarlijk zijn. Als je je pup door situaties weet te leiden die hij eng vindt, krijgt hij langzaam meer vertrouwen en zelfvertrouwen – en zal hij de wereld net als jij met een gerust hart ontdekken en beleven!

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren