Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Probeer iets nieuws! - voedingsverandering correct uitvoeren

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Drei Welpen fressen aus dem Napf.

Wanneer geef ik puppyvoer, wanneer schakel ik over op volwassen voer en kan ik afwisselend voeren? Veel hondenbezitters vragen zich dit af. Puppyvoer is ideaal voor opgroeiende honden, omdat het bijzonder rijk is aan licht verteerbare eiwitten die de maag van de kleine hond goed kan verwerken.

Loading...

Je moet je absoluut houden aan de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid. Elke lekkernij, elk kauwbot enz. moet van het rantsoen worden afgetrokken zodat het niet teveel wordt. Let op: door te veel energie te voeren, kan de groeisnelheid van de pup toenemen. Dit kan op zijn beurt leiden tot blijvende schade aan botten en gewrichten. De uiteindelijke grootte van de hond is genetisch bepaald en kan niet worden beïnvloed door voer. Dit betekent dat als er teveel voer is, de hond sneller zal groeien maar niet groter. Zodat je voor elke leeftijd, ras en grootte het juiste voer kunt vinden, is er een assortiment nat- en droogvoer dat is afgestemd op de speciale behoeften en grootte.

Vuistregel: verander het voer met ongeveer negen maanden

Een tip: als je naar de verpakking kijkt, kun je ook zien hoelang en hoeveel je van dit voer moet geven. Want kleinere rassen zijn sneller volgroeid dan grote, zware rassen. Als vuistregel geldt dat puppyvoeding ongeveer driekwart tot een jaar mag worden gegeven, daarna moet de omschakeling plaatsvinden. De reuzenrassen vormen hier een uitzondering op, omdat ze veel langer energiezuinige puppyvoeding met speciale ingrediënten moeten krijgen voor een voorzichtige botgroei.

Wissel brokje voor brokje

Als je van plan bent om van puppyvoer over te stappen op voer voor volwassen honden, ga dan langzaam en stapje voor stapje te werk. Vervang elke dag een beetje meer puppyvoer door het nieuwe voer totdat er na ongeveer tien dagen alleen het nieuwe voer in de voerbak zit. Als de hond het voer volledig weigert, helpt de beproefde truc soms om het een beetje op te warmen omdat de geur daardoor sterker wordt. Dit is een stimulans voor de neus van de hond.

Wanneer het wisselen van voer nodig kan zijn

Een verandering van voer kan ook worden overwogen als de leefomstandigheden veranderen: doorloopt de hond een speciale training, zijn er bepaalde mentale of fysieke eisen? Moet hij herstellen, misschien van een ziekte of een operatie, wordt een teef moeder? Dan is het ook zinvol om van voer te veranderen en het aan te passen aan de hogere of gewijzigde consumptie. Omgekeerd zijn er ook lightproducten voor de allerkleinsten onder de viervoeters die beter zijn voor zijn gezonde, slanke lijn. In geen enkel geval mag je de hoeveelheid voer verminderen of het dier laten verhongeren. Als je twijfelt over de hoeveelheid of de samenstelling van een bepaald voer, vraag dan advies aan je Maxi Zoo-speciaalzaak of vraag de dierenarts.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren