Maak zelf kattenspeeltjes - eenvoudige handleidingen voor thuis
16.05.2024 - Leestijd: 2 minuten
Spelen is niet alleen belangrijk voor je huistijger om fit te blijven en voor het testen van de vaardigheden als jager. Samen plezier maken versterkt de band tussen jou en je huisdier. Grijp dus elke gelegenheid aan om met je huistijger te spelen en hem op een speelse manier bezig te houden. Hiervoor zijn geen dure spullen nodig. Met een beetje handigheid en spullen die je altijd wel in huis hebt, kun je gemakkelijk zelf kattenspeeltjes maken.
Zelf kattenspeelgoed maken? Zo doe je dat:
Bij het spelen met katten zijn twee dingen belangrijk. Om te beginnen willen katten afwisseling. In het wild zouden ze ook niet elke dag op dezelfde muis jagen. Om ervoor te zorgen dat spelen niet saai wordt, heeft je huistijger veel verschillende speeltjes nodig. Houd er echter rekening mee dat katten niet bijzonder voorzichtig zijn met hun speelgoed. Ze springen erop, bewerken het met hun poten en tanden, en “doden” het, dus al na korte tijd zal het speelgoed er flink gehavend uitzien. Kattenspeelgoed gaat daarom niet lang mee.
Deze twee factoren maken het zeker gemakkelijker voor je. Het maakt katten niet uit of ze spelen met luxe of doe-het-zelfspeelgoed. Je kunt speelgoed maken van heel eenvoudige dingen en steeds weer duurzame componenten combineren met wegwerpmaterialen.
Trouwens: kattenspeeltjes maken is erg leuk voor kinderen en bevordert een intieme relatie tussen huisdier en kroost.
Welke zelfgemaakte kattenspeeltjes vinden katten leuk?
- Sokkentheater: maak een oude kous interessant – bijvoorbeeld als muis. Bedek je hand met een washandje, trek de sokmuis eroverheen en gebruik deze om de kat uit te dagen. Je tijger zal zich daarmee heerlijk kunnen uitleven.
- Muisgat: je hebt karton en een schaar nodig. Knip een paar kleine gaatjes in het karton, steek er een plumeau door en laat deze hier en daar verschijnen. Een fascinerend spel van loeren, aanvallen en “doden”.
- Prooi knutselen: zelfgemaakte prooien met verschillende bewegingspatronen zijn spannender dan gewone kattenhengels. Een stuiterbal versierd met pluisjes (gebruik niet-giftige lijm!) wordt een springende vogel. Meerdere wc-rollen gewikkeld in papier of stukjes stof die met een touwtje aan elkaar zijn gemaakt, vormen een slang.
- Lichtspelletjes: in een verduisterde kamer kunnen katten zelfs met licht worden verleid tot spelen. Sommige katten jagen enthousiast achter de lichtstraal van een zaklamp aan. Beloon de kat onmiddellijk na het spel met iets lekkers, want in dit geval heeft hij geen “jachtsucces”.
- Origami: vouw een bal of doos uit papier en verstop er iets lekkers in. Het papieren kunstwerk zal het niet lang overleven, maar je kat zal er veel plezier aan beleven.
- Geurzakje: vul diverse stoffen zakjes met een interessant ruikende inhoud – bijvoorbeeld uitgekamde vacht van een onbekend (niet-bedreigend) dier uit je vriendenkring, gedroogde kruiden of aarde.
Van welke materialen kan ik zelf kattenspeeltjes maken?
Het aanbod aan geschikte materialen voor kattenspeelgoed is groot en in elk huishouden verkrijgbaar.
Enkele voorbeelden:
- Papier: katten kunnen klauwen met ballen van verfrommeld krantenpapier en ze over de grond schieten.
- Karton: karton is een klassieker, vooral in de vorm van kartonnen dozen. Snijd ingangen en “ramen” uit of bouw een tunnel uit verschillende kartonnen dozen.
- Veren: veren zijn een geweldige manier om aas te maken voor kattenhengels. Let op: gebruik geen veren als aas als er vogels in huis zijn.
- Sokken: van een sok kun je een knuffel maken. Als je gedroogd kattenkruid of valeriaan toevoegt, zal je kat nog enthousiaster zijn.
- Spiraalveren: objecten kunnen worden bevestigd of opgetrokken aan een lange en stabiele veer, bijvoorbeeld uit een oud notitieblok. Een tafeltennisbal verandert zo in een boksbal voor katten. Zorg er echter voor dat er geen punten uit de veer steken die katten kunnen verwonden.
- Stofresten: kleurrijke stukjes stof uit het naaimandje, gecombineerd tot een soort dweil op een stok, zijn spannend om op te jagen en mee te ravotten.
- Kleine blikjes van metaal of kunststof: gevuld met iets ritselend (rijstkorrels, droge erwten) kunnen katten er geluid mee maken.
- Natuurlijk materiaal: in de herfst zijn kastanjes, walnoten of dennenappels (niet te klein en gemakkelijk door te slikken) interessante klauwobjecten.
- Stokken: je hebt stokken van verschillende lengtes nodig als basis voor kattenhengels en ander afstandsspeelgoed.
- Belletjes: rinkelende belletjes geven kattenspeelgoed een extra akoestische stimulans. Zorg voor een goede bevestiging. De belletjes mogen niet zo klein zijn dat katten ze kunnen inslikken.
Waar moet ik op letten als ik zelf kattenspeeltjes maak?
Gebruik bij het knutselen geen materialen die katten kunnen verwonden. Dit omvat scherpe en puntige kleine onderdelen zoals naalden, slecht bevestigde nietjes, voorwerpen die zo klein zijn dat katten ze kunnen inslikken (plastic kralen, knikkers, stenen, elastiekjes, kneedgum), maar ook metaal of synthetisch materiaal (pailletten, folie, polyester draad, klatergoud).
Speelgoed met lange banden of koorden mag alleen onder toezicht door je huistijger worden gebruikt vanwege het risico op wurging: de klassieke bol wol wordt al snel een dodelijke val voor katten.
Bovendien mogen katten nooit spelen met plastic zakken. Snippers worden gemakkelijk ingeslikt of er bestaat verstikkingsgevaar.