Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Katten in huis houden

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Eine Katze sitzt auf einem Schreibtisch.

Helaas heeft niet iedereen tegenwoordig de luxe van een huis op het platteland of een grote tuin. Toch is de behoefte aan dierlijk gezelschap ook onder stadsbewoners groot. Dankzij zijn grote aanpassingsvermogen blijkt de kat het ideale huisdier te zijn voor dierenliefhebbers die in een appartement wonen. In tegenstelling tot de hond hoeft de kat niet uitgelaten te worden, zijn de onderhoudskosten beheersbaar, kan hij zich urenlang alleen bezighouden en is de knuffelfactor hoog. Maar hoe ziet een soortspecifieke behuizing eruit vanuit het perspectief van de huistijger? Je leest het in dit artikel.

Loading...

Indien mogelijk moet je ook een soortgenoot plannen – op voorwaarde dat je kat sociaal is en tolerant omgaat met andere dieren. Dan kunnen ze zich met elkaar bezighouden als je weg bent.

Mag ik een kat houden in het huurappartement?

Voordat je als bewoner van een huurwoning een huistijger in huis haalt of als kattenbezitter een nieuw huis of appartement gaat betrekken: bestudeer de huurovereenkomst en let op de exacte bewoordingen. Want katten zijn niet overal als medebewoner zijn toegestaan. Indien in de huurovereenkomst uitdrukkelijk staat dat honden en katten niet mogen worden gehouden, is deze regeling bindend.

Het ziet er anders uit als de huurovereenkomst het houden van alle soorten dieren verbiedt. Dit zou ook gevolgen hebben voor dieren zoals siervissen of grasparkieten – wat een ontoelaatbare aantasting van de persoonlijke rechten van een huurder zou zijn. Als het houden van katten niet expliciet is uitgesloten in de huurovereenkomst, is dit toegestaan volgens de huidige rechtsopvatting. De meest voorkomende formulering in huurcontracten is dat het houden van katten toestemming van de verhuurder vereist; het houden van een kat kan dan alleen in onderbouwde gevallen worden verboden. Wat een geldige reden zou zijn, hangt weer af van het individuele geval. Het houden van meer dan twee katten in het gehuurde appartement kan ook problematisch zijn; niet alleen om huurrechtelijke redenen.

Hoe deel ik het huis met katten?

Als je je gehuurde appartement deelt met huistijgers, speelt de grootte van het appartement natuurlijk een rol. Een minimale woonoppervlakte van 60 vierkante meter wordt aanbevolen voor een huishouden met twee katten. Bedenk dat je een kattenbak per kat plus een extra toilet en een voldoende grote krabpaal nodig hebt: dingen die vloeroppervlak in beslag nemen. In een kleine badkamer kan het plaatsen van de kattenbak een probleem zijn. Vanuit het oogpunt van een kat is de grootte van het appartement echter minder belangrijk dan de kwaliteit van het appartement. Als je de dieren voldoende prikkels geeft om te bewegen en te ontdekken, kunnen pure huiskatten een evenwichtig leven leiden in het huurappartement.

Voorwaarde hiervoor is dat het dier voldoende activiteit heeft of, in het geval van een sociale kat, een kattenvriend om mee te spelen: verveling leidt tot mentale belemmering, wat weer kan leiden tot slechte gewoonten. Geef de katten urenlang spelen en knuffelen. Het is belangrijk dat de dieren kunnen meedoen als er buiten wat gebeurt.

Alle katten vinden het spannend om uit het raam te kijken. De vensterbank is niet voor niets de favoriete plek van veel katten. Zorg ervoor dat er minimaal één vensterbank is met een interessant uitzicht en dat deze niet wordt geblokkeerd door kamerplanten of snuisterijen. Een gezellig kussen maakt de kattenligpek perfect. Het is natuurlijk ideaal als je appartement een kattenveilig balkon heeft en de kat op deze manier frisse lucht krijgt. Als alternatief kun je een raam beveiligen met een veiligheidsnet.

Buitenruimte balkon: waar moet ik op letten?

Katten die niet naar buiten mogen, kunnen het meestal goed met elkaar vinden in het appartement. Niettemin is de vrije toegang tot het balkon of in ieder geval tot een beveiligd raam, dat af en toe open staat, een geweldige verrijking voor de kat, die veel opwinding biedt: geluiden, weersomstandigheden, geuren en niet in de laatste plaats spannende observaties. Het balkon moet echter veilig voor de kat zijn. Dit is ook belangrijk met betrekking tot de huurovereenkomst: het kan zijn dat het houden van katten in het huurappartement is toegestaan, maar de verhuurder het plaatsen van een kattenveiligheidsnet verbiedt. Een kattenveiligheidsnet of -rooster is essentieel voor vrije toegang tot het balkon. Het komt al snel voor dat een kat niet oplet en van het balkon valt, bijvoorbeeld omdat hij wordt afgeleid door een fladderende vlinder. De katten mogen zich niet door een balkonleuning kunnen wringen, erover kunnen stappen of erover kunnen springen. De weg naar het aangrenzende balkon moet ook worden geblokkeerd, zodat de dieren hun territorium niet uitbreiden naar het aangrenzende appartement.

Heeft de kat voldoende ruimte in een klein huis of appartement?

Het houden van katten is ook mogelijk in een klein appartement of een eenkamerappartement, mits het vloeroppervlak groot genoeg is.

Tips en trucs voor kleinere woonruimtes:

  • Alternatieve kamers: als vuistregel geldt dat twee kamers in het appartement vrij toegankelijk moeten zijn voor de katten. Bij een eenkamerappartement is dit ook het geval, omdat er meestal een aparte badkamer en gang zijn en vaak een aparte keuken.
  • Gebiedsinspectie: voor de woonkwaliteit van de kat is het belangrijk dat het leefgedeelte is opgedeeld in verschillende kamers, dat wil zeggen dat er in ieder geval een ruimtelijke scheiding is tussen slapen, eten en kattenbak, zodat de kat prikkels krijgt om zich te verplaatsen en de woonomgeving te verkennen. In eenkamerappartementen kun je ook dergelijke gesloten ruimtes creëren met scheidingswanden. Het is belangrijk dat de kat nooit het hele gebied tegelijk in zicht heeft.
  • Compact meubilair: er zijn ruimtebesparende kattenmeubels voor kleinere appartementen: een krabvat in plaats van de krabstructuur is een combinatie van een klimboom en een knuffelgrot, een hoektoilet voor katten is een compromis voor kleinere badkamers.
  • Uitbreiding naar boven: als je wandplanken kunt gebruiken om het klimgebied van de kat te verhogen, vergroot dit de leefruimte van de kat.

2 video's die je wellicht interesseren

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren