Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Wat te doen bij artrose bij honden

15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten

Ein Hund wird wegen Arthrose behandelt.

Honden met artrose lijden aan een chronische aandoening of gewrichtsaandoening die vaak niet op tijd wordt herkend en gediagnosticeerd. Er wordt vaak gezegd dat alleen grote hondenrassen last hebben van artrose, maar dat is niet zo. Net als bij de mens kan iedere hond gewrichtsproblemen hebben en artrose bij honden is inmiddels uitgegroeid tot een ware "volksziekte onder honden".

Loading...

“Volksziekte onder honden” artrose

Statistisch gezien lijdt elke vijfde hond aan deze gewrichtsziekte. Deze degeneratieve verandering in de gewrichten is niet te genezen. Maar hoe eerder je de symptomen herkent, hoe groter de kans op een lang en pijnloos hondenleven met artrose.

We leggen je alles uit over de artrose bij honden en laten je de therapeutische behandelingsmogelijkheden zien.

Wat is artrose bij honden precies?

De term artrose omvat verschillende ziekten die degeneratieve en pijnlijke veranderingen in de gewrichten veroorzaken.

Bij artrose van honden betreft het daarom een pathologisch chronisch proces waarbij het gewrichtsweefsel (kraakbeen) wordt vernietigd. Vooral de heupgewrichten worden aangetast, maar ook de gewrichten van de wervelkolom en de beengewrichten.

Zowel dierenartsen als huisartsen noemen dit artrose deformans. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een primaire en een secundaire artrose.

Primaire en secundaire artrose

  • Bij de primaire artrose gaat het om een (relatief zeldzame) genetische gewrichtsaandoening die vrijwel zonder waarschuwing vooraf het gewricht van de hond degenereert. Dit treft speciale rassen die een fundamentele aanleg voor gewrichtsproblemen hebben. Dit betreft vooral grote hondenrassen zoals Duitse dog, Duitse herder, labrador of golden retriever.
  • De veel vaker voorkomende secundaire artrose betreft een gewrichtsaandoening die optreedt als gevolg van heupdysplasie bij de hond en nog vaker na een ontsteking van het gewricht van de hond, zgn. artritis.
  • Als de gewrichtsontsteking (artritis) niet wordt herkend of niet voldoende geneest, kan bij honden als vertraagd effect chronische artrose optreden. Maar ook gescheurde kruisbanden en erfelijke gewrichtsmisvormingen (heupdysplasie) kunnen leiden tot chronische gewrichtsslijtage.
  • Ook de mechanische slijtage van de gewrichten bij hogere leeftijd van de hond kan verantwoordelijk zijn voor pijnlijke gewrichtsproblemen.
  • Ook de volgende factoren kunnen tot artrose leiden: onjuiste voeding en overmatige/onjuiste belasting van de gewrichten, verkeerde medicatie, gifstoffen, gewrichtsoperaties, honden met overgewicht en botziekten zoals osteoporose bij puppy’s of jonge honden.

Maar of het nu een Duitse dog, een herdershond of een teckel is – artrose bij honden kan helaas al onze viervoeters treffen. Het is belangrijk dat je jezelf als baasje niet de schuld geeft.

In tegenstelling tot artritis – de acute aandoening van het gewricht als gevolg van een ontsteking – is chronische artrose bij honden ongeneeslijk. Het ontwikkelt zich onopgemerkt en onbehandeld, het gewrichtskraakbeen wordt volledig opgebruikt en dan schuurt bot over bot.

Het motorische vermogen, dat wil zeggen rollen, strekken en buigen van de gewrichten van de hond, hangt in belangrijke mate af van de toestand van de gewrichtskapsels, van het gewrichtskraakbeen en het gewrichtsvocht.

Het gewrichtskapsel vervult een beschermende rol:

  • het gewrichtskraakbeen dekt het bot op het belaste glijpunt af.
  • Tegelijkertijd functioneert het gewrichtsvocht in het gewrichtskapsel als “smeermiddel” en zorgt het voor een soepele beweging van het kraakbeen zelf. Het voorziet het kraakbeen ook van voedingsstoffen en zorgt zo voor zijn structuur en elasticiteit.

Door chronische artrose verandert het beschermende kraakbeen, terwijl het smeren van de gewrichten minder wordt. Deze verandering kan al tijdens acute artritis beginnen. Het kraakbeen wordt poreuzer, ongelijker, harder, breekt af en wordt uiteindelijk helemaal afgebouwd, zodat botten tegen elkaar kunnen schuren. De vicieuze cirkel begint wanneer als gevolg van aanhoudende gewrichtsontsteking of genetische aanleg, de productie van gewrichtsvloeistof wordt verminderd, wat betekent dat het kraakbeen geen opbouwende voedingsstoffen krijgt en het gewricht niet voldoende wordt “gesmeerd”.

Hund Arthrose

De symptomen van artrose bij je hond herkennen en door een dierenarts diagnose laten stellen

Is het voor je hond moeilijk om uit zijn hondenbedje te komen? Vindt hij het moeilijk om trappen te beklimmen? Of heeft hij moeite om uit de auto te springen?

Als je de vragen met ja hebt beantwoord, moet je jouw trouwe viervoeter zo snel mogelijk in een gespecialiseerde dierenkliniek of door een dierenarts die gespecialiseerd is in gewrichtsproblemen bij honden laten onderzoeken. Je kunt dit online doen met onze dierenartsen van Dr. Maxi Zoo. | Maxi Zoo De dierenartsen inspecteren je hond stressvrij via videochat en kunnen je na een uitgebreid gesprek gefundeerde aanbevelingen doen voor verdere behandeling. Afspraken worden snel en zonder wachttijd online gemaakt.

Artrose bij honden en de ernst van de ziekte kunnen worden bepaald aan de hand van de specifieke problemen die je hond heeft met bewegen.

Tot overmaat van ramp verbergen honden hun pijn echter lange tijd of laten ze deze op een niet-specifieke manier zien, waardoor het voor de hondeneigenaar soms moeilijk wordt om de tekenen van artrose op tijd te herkennen.

Herken gewrichtsproblemen bij honden:

  • Vooral ‘s ochtends is het moeilijk voor de hond om uit zijn slaapplaats te komen
  • Stijfheid van de ledematen, vooral de heupen of wervelkolom (gebogen rug)
  • Opstartmoeilijkheden na rustperiodes
  • Constante of tijdelijke verlamming van individuele ledematen
  • Gezwollen of verharde gewrichten
  • Jammeren bij aanraking of weigeren op de getroffen gebieden te worden aangeraakt (rug, benen, heupen)
  • Bescherming van de aangetaste gewrichten
  • Algemene onwil om te bewegen
  • Oververhitte en gezwollen gewrichten kunnen rood worden (in geval van acute ontsteking)

Alle symptomen kunnen optreden bij zowel oudere als jongere honden. Ze zijn niet gelijk te stellen met “natuurlijke” verouderingsprocessen, maar zijn duidelijk een indicatie voor een chronische, pijnlijke ziekte zoals artrose bij honden.

Typerend voor chronische gewrichtsproblemen bij honden is de zogenaamde. “inloopfase”, waarin de hond aanvankelijk bewegingsproblemen en onwil om te bewegen vertoont, maar deze verbeteren tijdens een wandeling.

Diagnose bij de dierenarts

In de dierenartsenpraktijk wordt naast de nodige bloedonderzoeken, die informatie kunnen geven over mogelijke ontstekingen, met name de conditie van de gewrichten gecontroleerd. De röntgenfoto van de betreffende gewrichtsdelen is essentieel en vormt de eerste stap in de diagnose. De dierenarts kan aan de hand van de röntgenfoto’s de positie en conditie van het gewrichtsbot beoordelen. Kraakbeen herkennen en meten.

Om erachter te komen of de gewrichten van je hond niet door andere factoren worden overbelast, kan de dierenarts de zogenaamde Net als de BMI bij mensen, laat dit zien hoe goed de spierconditie van je hond is. Met name het vetpercentage in het lichaam van de hond wordt gemeten. De BCS wordt in 5 niveaus weergegeven. Niveau 3 is ideaal voor honden met artrose en moet permanent worden onderhouden zodat de gewrichten niet extra belast worden door het overgewicht van de hond.

Diagnose van artrose en conventionele medische therapie voor honden

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat je hond chronische slijtage van de gewrichten heeft, wat gepaard kan gaan met gewrichtsontsteking, is het eerste wat je moet doen, de pijn van de hond wegnemen. Hiervoor zal de dierenarts hem een geschikte pijnstiller geven. Als er tegelijkertijd een gewrichtsontsteking optreedt, worden ook ontstekingsremmende medicijnen gegeven.

Hund Arthrose liegt

Behandeling met pijnstillers (analgetica)

Behandeling met pijnstillende middelen is van essentieel belang, zodat je hond de verlichtende houding opgeeft en alle gewrichten weer op een evenwichtige manier gaat gebruiken. Dit bevordert op zijn beurt de productie van de belangrijke gewrichtsvloeistof en ontlast andere gewrichten.

Helaas belasten pijnstillers (analgetica) de maag. Als je hond gedurende een langere periode zgn. NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zonder cortisol) gebruikt, mag je niets riskeren en tegelijkertijd een maagbeschermend medicijn, zgn. protonpompremmers, daarvoor toedienen. Zo bescherm je jouw hond tegen maagzweren of zelfs maagperforaties als gevolg van intolerantie voor pijnstillers.

Als de chronische artrose ook vergezeld gaat van artritis, wat op zijn beurt artrose weer bevordert, moet het onmiddellijk en volledig worden genezen. De dierenarts kan je hond hiervoor ook een middel met cortisol geven. Om de bijwerkingen van cortisol te voorkomen, verdient een directe injectie in het aangetaste gewricht altijd de voorkeur boven het cortisoltablet.

Chirurgie - het laatste redmiddel

Voor ernstige gewrichtsproblemen en gewrichtsproblemen die zich in een gevorderd of vorderend stadium bevinden, zoals heupdysplasie bij honden, moet een operatie worden overwogen om mogelijke botfragmenten uit het gewrichtskapsel te verwijderen of zelfs om een kunstgewricht in te brengen. Dit moet zeker met een specialist worden besproken en in een geschikte dierenkliniek worden gedaan.

Verlichting of genezing? Focus op hondenvoeding

De meeste baasjes weten dat de voeding van hun trouwe viervoeter een grote invloed heeft op de conditie van de gewrichten en het immuunsysteem, en daarmee op de ontstekingscentra in de gewrichten.

Als je hond te zwaar is, moet hij in ieder geval op dieet worden gezet. Hier kan de dierenarts je een speciaal diervoeder voor honden met gewrichtsproblemen aanbevelen. Maar regelmatige lichaamsbeweging is ook voor honden essentieel om blijvend af te vallen. Bij artrose bij honden dient de dagelijkse beweging zich aan te passen aan de behoeften en mogelijkheden van je hond vanwege de ziekte. Zelfs met een gewrichtszieke (maar pijnvrije!) hond, moet je niet terughoudend zijn met uitgebreide beweging, want dat is op de lange termijn een goed medicijn.

Om uit de vicieuze cirkel van gewrichtsontsteking en slijtage te komen, heeft je hond een uitgebalanceerd dieet nodig.

Het voeder moet de volgende eigenschappen hebben:

  • Vrij van genetisch gemodificeerde componenten (vaak aangetroffen in maïs).
  • Gemaakt van hoogwaardige, zorgvuldig verwerkte – liefst verse – eiwitten (vlees).
  • Volledig zonder zout, conserveermiddelen, suiker en andere smaakversterkers.
  • Tarweproducten zijn ook taboe, omdat ze de darmen van de hond kunnen verzwakken, wat op zijn beurt leidt tot ontstekingen in het lichaam van de hond.

Sommige preparaten van vitamines en sporenelementen die aan de hond worden gevoerd, hebben goede resultaten behaald bij de behandeling van artrose bij honden. Overleg hierover met je dierenarts, want te veel van het goede kan negatieve effecten hebben.

Handige voedingssupplementen zijn onder meer:

  • Omega-3 vetzuren (lijnzaadolie en visolie)
  • Vitaminen C, E en selenium (antioxidanten) met ontstekingsremmende, soms pijnstillende effecten
  • Glucosamine en chondroïtinesulfaat (groenlipmossel-extract), beide componenten van het gewrichtskraakbeen en gewrichtsvloeistof
  • Type I collageen voor de regeneratie van gewrichtskraakbeen
  • Hyaluronzuur voor verbeterd glijvermogen van het gewrichtskraakbeen
  • Lysozyme, het enzym dat als katalysator en activator van het immuunsysteem werkt met ontstekingsremmende effecten
  • Gestandaardiseerde voedingssupplementen voor zieke hondengewrichten zoals

Gewrichtsproblemen bij je hond tijdig voorkomen - kan dat?

Je kunt een genetische, zogenaamde primaire artrose niet stoppen, maar je kunt de symptomen van artrose bij je hond wel aanzienlijk verlichten. Hoe eerder je ertegen doet, hoe beter. Dit geldt met name voor de zogenaamde secundaire artrose, die het gevolg is van andere gewrichtsaandoeningen, onjuiste voeding, gebrek aan lichaamsbeweging of een overmatige behoefte aan lichaamsbeweging.

Preventieve maatregelen tegen artrose bij honden zijn onder meer:

Gewichtsvermindering

Groeistoornissen

Omgaan met je hond op basis van ras en leeftijd

Overbelasting

Sprongen

slaap- en ligmat

Tips voor spelletjes die de gewrichten ontzien voor jongere honden met artrose en senioren

Voor jonge honden, oude honden of honden met gewrichtsziekte zijn spelletjes die de gewrichten ontzien en die de beweeglijkheid van de hond bevorderen zonder de gewrichten te belasten bijzonder geschikt.

Balspelletjes

Zoekspelletjes

Waterspelletjes

Je ziet: Met de nodige kennis, de steun van je dierenarts en je inlevingsvermogen staat nagenoeg niets een evenwichtig hondenleven met artrose in de weg.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren