Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Giftige voeding voor honden

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een witte herder pup staat op een weide

Jonge honden hebben de neiging om alles te proberen door het simpelweg in hun bek te nemen. Verantwoordelijke baasjes zetten daarom alles wat het kleine dier zou kunnen schaden buiten "pupbereik" in hun huis. Maar vaak worden de planten vergeten. Veel kamerplanten, maar ook bloemen en struiken in de tuin, zijn giftig.

Loading...

Giftige kamerplanten

Het is het beste om potplanten hoger te plaatsen op planken en vensterbanken, zodat de puppy er niet bij kan. Giftige planten die veel mensen gebruiken om hun huizen te verfraaien zijn onder meer tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, oleanders, philodendrons, dieffenbachia, ficus, anthurium, croton, christusdoorn, kamervaren, azalea, cyclaam en ook de kerstster.

Schadelijk groen in de tuin

Maar het is ook belangrijk om buiten op je hoede te zijn. In het voorjaar zijn het vooral de mooie bolgewassen krokus, tulp, hyacint en narcis, primula, sterhyacint en sleutelbloem waarvan het hondenkind uit de buurt moet worden gehouden. Maar ook bomen en struiken verleiden tot knabbelen, want puppy’s willen hun tanden graag uitproberen. Taxus, goudenregen en blauwe regen bevatten sterke gifstoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je dier.

Het is het beste om je kleine lieveling niet voor de eerste keer zonder toezicht in de tuin te laten en er veel tijd met hem door te brengen. Want een afgematte pup[y zal er nooit aan denken om de tuin opnieuw in te richten.

Niet alleen in het voorjaar is er gevaar voor honden in de tuin. Vlierbes is bijvoorbeeld giftig en mag niet als stok voor de hond worden gebruikt. Goudenregen, sering, hortensia, engelentrompet, oleander, klimop, lijsterbes en hulst kunnen ook leiden tot vergiftiging bij honden.

Het beste is om chemicaliën zoals onkruidverdelgers of slakkenkorrels volledig te vermijden. De composthoop moet ook zo worden geplaatst dat deze niet toegankelijk is voor de hond.

Zoek op wat giftig is

Wie wil weten of er giftige planten in de tuin en/of op de vensterbank staan, kan op internet meer te weten komen. De universiteiten van Bonn en Zürich hebben uitgebreide veterinaire websites opgezet. Daar vind je een complete lijst van alle giftige planten, de vergiftigingsverschijnselen en eerstehulpmaatregelen.

Als de puppy aan planten knabbelt

Apathie, braken en/of diarree kunnen tekenen zijn van vergiftiging en de puppy moet onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht. Door monsters mee te nemen van het braaksel of de ontlasting en van de plant die de puppy heeft gegeten, kan de dierenarts het gif sneller identificeren. Geef in geen geval melk te drinken, aangezien dit de opname van gifstoffen in het lichaam kan versnellen.

Alternatief: kauwspeelgoed

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat een vergiftiging überhaupt kan optreden. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je puppy niet aan al het (on)mogelijke knabbelt, is om hem voldoende kauwspeeltjes te geven. Hij mag hier volkomen “legaal” zijn tanden in zetten en zoekt daardoor geen vervanging in huis of in de tuin. Dit is vooral belangrijk voor jonge honden wanneer ze tanden wisselen.

Training is het beste "tegengif"

Zelfs als puppy moet je hond spelenderwijs leren dat de moestuin geen plek is om te graven en dat bloemen niet bedoeld zijn om door kleine hondenbekjes te worden geplukt. Een goede training is de beste bescherming, ook tegen giftige planten. Als je kleintje begint te knabbelen, kun je hem tegenhouden door “Nee” of “Los” te zeggen en door in je handen te klappen. Roep hem dan. Roep hem dan. Als hij komt, dan kun je hem belonen met iets lekkers.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren