Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Mijn hond is ziek

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Hund schläft auf Kissen

Hoe weet je of je hond ziek is en wat moet je doen in geval van nood?

Loading...

Mijn hond is ziek - wat moet ik doen? Tips voor bezoek aan de dierenarts en behandeling

Is je hond ziek en weet je niet wat je moet doen? Om bij een calamiteit snel te kunnen reageren of bij onduidelijkheid de eerste symptomen telefonisch te verhelderen, is het belangrijk om het telefoonnummer van je dierenarts en dat van de veterinaire spoeddienst ‘s nachts en in het weekend bij de hand te hebben. Een bezoek aan de dierenarts is voor honden zelden een leuke gebeurtenis. Dat is logisch: de hond is ziek en wij lijden mee. Maar laat troostende woorden en liefkozingen in de wachtkamer achterwege. Die versterken de onzekerheid van je hond. Het is beter om een positief gevoel uit te stralen. Dat zal je hond vertrouwen geven en zijn angst wegnemen. Op deze manier zal de patiënt snel weer beter worden en veilig op zijn vier poten staan.

Ziektesymptomen bij honden: dit zijn de eerste tekenen van een hondenziekte

Trillingen, braken, diarree, verlies van eetlust: de eerste symptomen van hondenziekten zijn snel te herkennen. Maar welke symptomen bij honden duiden op een ernstige ziekte? En welke kun je thuis behandelen zonder advies van een dierenarts? Over het algemeen geldt: ga bij twijfel direct naar de dierenarts. Je mag de hond ook niet op eigen initiatief medicatie geven. Als een hond ziek is, eet hij in veel gevallen niet. Hoewel dit symptoom bij honden het eerste teken van een ziekte kan zijn, betekent dit niet noodzakelijk dat de hond ernstig ziek is.

Mijn hond is ziek en eet nietAls je hond zijn voer niet aanraakt, kan het ook zijn dat hij slechte ervaringen met het voer heeft gehad of hij het gewoon niet lekker vindt. Ook hormonen beïnvloeden het eetgedrag bij honden: loopse teven met reuen in de buurt eten doorgaans minder. Zieke honden met koorts eten ook minder. Het is daarom belangrijk dat je de ziektesymptomen van je hond goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat je de koorts van je hond meet. Een lichaamstemperatuur tussen 38,5 en 39°C is normaal. Als je hond trilt en er uitgeput uitziet, moet je ook de temperatuur meten. Eenmalige en terugkerende aanvallen van koorts, weigering om te eten, gezwollen lymfeklieren en lethargie kunnen ook symptomen zijn van een Borrelia-infectie (borreliosis) bij je hond. Als je hond diarree heeft of constant moet overgeven, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Symptomen zoals kwijlen, bleke slijmvliezen, rusteloosheid en overmatig hijgen kunnen tekenen zijn van een levensbedreigende maagtorsie. Als je hond niet meer kan braken en zelfstandig kan drinken, ga dan onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek. Een maagtorsie is levensbedreigend en kan alleen operatief worden behandeld.

Ziektesymptomen bij oude honden herkennenNet als bij mensen neemt de vatbaarheid voor ziekten toe met het ouder worden. Ziektesymptomen bij oude honden duiden vaak op aandoeningen van het bewegingsapparaat, dat aan leeftijdsgebonden tekenen van slijtage lijdt. De zogenaamde heupdysplasie, of kortweg HD, komt niet alleen voor bij oude, maar ook vaak bij grote honden, zoals herdershonden. Afhankelijk van de ernst zijn mogelijke behandelingen onder meer operatief ingrijpen en conservatieve pijntherapie met ontstekingsremmende middelen, maar ook fysiotherapie. Een klassieke ouderdomsziekte is bijvoorbeeld de zogenaamde spondylose. Dit zijn verkalkingen op de wervelkolom die tot pijn kunnen leiden bij traplopen of lopen. Normaal gesproken wordt spondylose behandeld als onderdeel van een symptomatische behandeling. Afhankelijk van het symptoom en het aangetaste gewricht kunnen fysiotherapie maar ook gecontroleerde training op de onderwaterloopband, zwemmen, acupunctuur of pijntherapie verlichting bieden.

Wat zijn de meest voorkomende hondenziekten?

Artritis artrose

Ooraandoeningen

Ziekte van Lyme

Teckelverlamming - hernia

Vlooien

Grauwe staar

Heupdysplasie (HD)

Maagtorsie

Spondylose

Wormen

Kennelhoest

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren