Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Blaffende hond: communicatieproblemen en hem begrijpen

21.12.2023 - Leestijd: 6 minuten

Kleine blaffende Jack Russell Terrier in een weide

Elke hond blaft wel eens, maar er zijn situaties waarin blaffen ongewenst is.

Er is niets mis met een hond die blaft, zolang hij dat niet de hele dag en soms zelfs 's nachts doet. Een gezonde hond zonder gedragsproblemen zal af en toe blaffen om bijvoorbeeld een gevoel te uiten. Voordat je jezelf de vraag stelt: "Hoe kan ik het blaffen van mijn hond stoppen?", moet je eerst de verschillende soorten blaffen van je trouwe metgezel leren kennen.

Loading...

De verschillende manieren waarop honden zich uiten

Wat is het verschil tussen een hond en een wolf? Blaffen: volwassen wolven (en andere hondachtige roofdieren zoals coyotes of jakhalzen) blaffen zelden, en hun vocalisaties verschillen sterk van het blaffen dat we van honden kennen. Een blaffende wolf maakt hooguit een kort, gedempt geluid, als korte waarschuwing of tijdens een gevecht. Blaffen is een karakteristieke vocale uiting van gedomesticeerde honden en heeft uiteenlopende betekenissen.

Naast blaffen hebben honden nog andere vocalisaties die een boodschap overbrengen:

  • Grommen: dit lage geluid gaat soms vergezeld van dreigende lichamelijke tekenen en duidt eropdat de hond ongelukkig is. Door te grommen probeert hij een conflict te vermijden en geeft hij aan dat een grens is overschreden.
  • Janken: kan verschillende oorzaken hebben. Deze hoge geluiden kunnen een teken zijn van ziekte, pijn, verveling, stress, enz. Sommige honden janken om de aandacht van hun baas te trekken, bijvoorbeeld wanneer ze naar buiten moeten om een grote behoefte te doen.
  • Keffen: wanneer puppy’s of kleine honden blaffen, wordt dit vaak keffen genoemd. Honden van alle groottes kunnen keffen als ze plotse pijn voelen of bang zijn.
  • Huilen: dit geluid wordt onmiddellijk geassocieerd met wolven en kan heel indrukwekkend zijn. Sommige honden huilen als ze alleen gelaten worden in huis of als reactie op het gehuil van andere honden. Hondenrassen zoals de Siberische husky en de alaska-malamute lijken meer geneigd tot huilen dan andere.
  • Zuchten: dit is vergelijkbaar met de menselijke zucht en kan teleurstelling uitdrukken, bijvoorbeeld wanneer de hond de aandacht van zijn baasje probeert te trekken om te gaan wandelen en deze helemaal niet reageert.

 
Deze vocalisaties gaan gepaard met lichaamstaal die je helpt beter te begrijpen wat je hond je wil „vertellen“.

Waarom blaft mijn hond?

Het brede „taalpalet“ van huishonden is waarschijnlijk een aanpassing van de dieren aan het samenleven met mensen in de loop van de domesticatie. Bovendien veranderde hun anatomie in vergelijking met wilde dieren: het strottenhoofd van het dier moet relatief groot zijn om luid te kunnen blaffen.

De verschillende types blaffen zijn:

  • blij blaffen: de hond is blij om zijn baasje te zien en begroet hem door te blaffen;
  • opgewonden blaffen: de hond ziet dat zijn baasje zijn hondenlijn neemt, weet dat ze gaan wandelen en blaft om zijn opwinding te uiten;
  • waarschuwingsblaffen: de hond wil zijn baasje waarschuwen voor een mogelijk gevaar en trekt zo zijn aandacht;
  • dreigblaffen: de hond voelt een dreigend gevaar voor zijn baasje of zichzelf en is klaar om aan te vallen;
  • angstblaffen: de hond kan bang zijn voor een geluid – bijvoorbeeld vuurwerk – en reageren door te blaffen;
  • frustratieblaffen: de hond laat zien dat hij iets wil, zoals een speeltje of een traktatie, en krijgt het niet;
  • sociaal blaffen: de hond hoort een andere hond in de buurt blaffen en reageert. Misschien heeft hij een van zijn hondenvrienden herkend die hij vaak tegenkomt tijdens je wandelingen.

Het hypersensibiliteits-hyperactiviteitssyndroom (HS-HA) is een aandoening bij sommige honden die te vroeg van hun moeder zijn weggenomen. Ze zijn vaak hyperactief en angstiger, waardoor ze vaak blaffen. Een gedragsdeskundige dierenarts kan dit syndroom herkennen en je adviseren.

Hond die de hele tijd blaft

Blaffen is een communicatiemiddel waarmee honden zich op verschillende manieren verstaanbaar kunnen maken voor hun baasje. Een korte, situatiegerelateerde blaf maakt deel uit van het normale gedrag van een hond. Maar aanhoudend of duidelijk vaak blaffen is een andere zaak. Een hond die de hele dag blaft, kan dat om de volgende redenen doen.

  • Verveling: als een hond niet genoeg wordt beziggehouden, kan hij slechte gewoonten ontwikkelen:sommige honden beginnen aan meubels te knabbelen, andere brengen hun tijd door met blafconcerten.Zorg ervoor dat de hond wordt beziggehouden, bijvoorbeeld door lange wandelingen of hondensporten die concentratie en geduld vereisen. Gehoorzaamheidstraining of schatzoeken zijn bijzonder geschikt.
  • Eenzaamheid: veel honden kunnen gewoon niet alleen zijn en blaffen als uiting van hun ongenoegen en het gevoel in de steek gelaten te worden.

Let op: als een hond constant blaft, zoekt hij vaak om verschillende redenen wanhopig de aandacht van zijn baasje.

Waarom blaffen honden als ze alleen zijn?

Zoals hierboven kort vermeld, blaffen sommige honden constant als ze alleen zijn, zonder duidelijke reden. In veel gevallen is verlatingsangst de aanleiding. Leer je kleine viervoeter zo snel mogelijk om zich een paar uur zonder jou bezig te houden en zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt. Moedig het „aanhankelijke“ gedrag van je huisdier niet aan. Vermijd uitgebreide afscheidsrituelen en te veel uitgelatenheid bij herenigingen.

Hund steht an Fenster und schaut raus

Kan aanhoudend geblaf een teken van ziekte zijn?

Als je hond geen blaffer is, maar plots begint te blaffen zonder duidelijke reden, kan het inderdaad een ziektesymptoom zijn. Het kan een uiting van pijn zijn of een indicatie van een neurologisch probleem. Constant blaffen kan ook een teken zijn van laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd). Maak in dat geval een afspraak met een dierenarts om lichamelijke oorzaken uit te sluiten.

Blaffende hond: wat kan je doen?

Als honden lange tijd onophoudelijk blaffen, is dat meestal een waarschuwings- of een gevaarblaffen. In beide gevallen heeft je hond je aandacht nodig: hij wil je iets laten zien, vraagt je iets te doen of bevindt zich in een conflictsituatie.
Als hondeneigenaar weet je dat zelfs de intelligentste hond niet zal begrijpen waarom hij alleen op vaste tijden mag blaffen. Als je erin slaagt je hond uit zijn gewoonte te halen om ongepast te blaffen, ben je op de goede weg. Daartoe moet je snel zijn en je aanwezigheid zo snel mogelijk laten merken. Honden willen je iets meedelen als ze blaffen. Als je je afvraagt: „Hoe doe ik een hond stoppen met blaffen?“, mag je hem dus niet negeren als je wil dat hij ophoudt. Maak jezelf zichtbaar, raak hem aan of reageer op zijn geblaf met een geluidssignaal, zoals fluiten. Zo weet je hond dat je het begrepen hebt en dat er geen reden meer is om alarm te slaan. Prijs en beloon je hond als hij stopt met blaffen. Het idee hier is om hem af te leiden in plaats van hem te berispen, omdat de hond het verband tussen zijn „roep“ en de ergernis van de mensen die geroepen worden niet zal begrijpen.

Zijn er hondenrassen die niet blaffen?

Als je een flathond wilt die niet blaft, ben je misschien beter af met een ander huisdier, zoals een kat. Als je bereid bent om wat normaal geblaf van je hond te accepteren, dan zijn deze rassen bijzonder aan te raden:

Zijn er hondenrassen die bijzonder graag blaffen?

Hondenrassen die gefokt zijn als jacht- of waakhond hebben een grotere neiging om te blaffen. Dat is begrijpelijk, want waakhonden worden verondersteld lawaai te maken en te blaffen naar indringers, terwijl jachthonden moeten kunnen communiceren binnen de roedel of op afstand met hun baas. Herders, teckels, terriërs en ook mopshonden of spitshonden zijn erg territoriaal en blaffen als er iemand in de buurt komt.

Blaffende hond in de buurt

Volgens de rechtspraak wordt constant blaffen beschouwd als geluidsoverlast. Dwangbevelen en boetes zijn mogelijk. Het lawaai van een hond die onophoudelijk blaft, kan erg stresserend zijn,zeker als de hond die luid blaft. Of je nu in een flat of een vrijstaand huis woont, je moet gaan praten met de eigenaars van de hond die de hele dag blaft of jankt. Soms zijn ze zich zelf niet bewust van de overlast die hun trouwe metgezel veroorzaakt, vooral als de hond blaft terwijl ze weg zijn. De hulp van een hondengedragstherapeut of een natuurlijk kalmerend middel voor blaffende honden kan wonderen doen. Bij een hond die ’s nachts blaft, kan je, als je buren niet meewerken, de politie vragen om de nachtelijke overlast te komen vaststellen. Een minnelijke schikking heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar als niets anders helpt, kun je ook gerechtelijke stappen ondernemen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren