Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Help - mijn hond trekt aan de riem!

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Ein Hund zieht an seiner Leine.

Trekt je hond aan de riem? Dan is dit geen uitzondering. Je deelt dit probleem met veel andere hondeneigenaars. Maar aan de riem trekken is niet alleen vervelend voor baasjes, ook de honden hebben er last van. De oorzaak zit meestal aan beide kanten van de riem. Lees hier meer over de achtergronden en nuttige oefeningen voor je volgende hondenwandeling. Hiermee los je het probleem op een geschikte manier op.

Loading...

Waarom trekt de hond aan de riem?

Je hebt jezelf deze vraag zeker vaak gesteld. Het is ook gerechtvaardigd, maar het antwoord is complex.

Allereerst moet je weten dat aan de riem lopen een onnatuurlijk proces is voor de hond. Honden zijn territoriale en sociale dieren die vrije beweging nodig hebben. Ze willen meer weten over andere soortgenoten, hun geurmarkeringen vernieuwen, andere honden ontmoeten en vooral hun natuurlijke driften nastreven: Maar niet alleen de riem, ook de eigenaar verhindert vaak dat de hond dit allemaal kan doen.

In feite is de realiteit van veel uitlaatrondjes nogal triest. Veel hondeneigenaars doen het puur plichtmatig. Vooral als de sterke hond permanent aan de riem trekt, is wandelen nauwelijks nog een pleziertje. De honden missen dus de kern van dit alles: een harmonieuze interactie tussen de hond en zijn baasje.

De hond begrijpt al snel dat trekken aan de riem tot succes kan leiden. Zijn baasje loopt dan sneller of de hond bereikt interessante geurmarkeringen of andere interactiedoelen zonder te worden weggetrokken. Na verloop van tijd wordt trekken een normale zaak, zo niet zelfs een noodzaak, voor de hond. De hondeneigenaar verandert daarentegen in een spelbederver die gewoon ergens “mee naartoe getrokken” moet worden en verder nauwelijks nog een rol speelt.

Eigenaardige meningen en twijfelachtige methoden - neem daar afscheid van!

Eigenaardige opvattingen over de aard van de hond leiden tot op de dag van vandaag tot twijfelachtige en kwellende methoden. Gelukkig worden ze steeds vaker door kynologen weerlegd. De volgende vergissingen blijven echter hardnekkig bestaan:

  • “Honden willen de alfapositie innemen in de mensen-honden-roedel en proberen te domineren, bijvoorbeeld wanneer ze aan de riem trekken of vooruit gaan.”

Niet helemaal! De hond is in principe bereid om zich te onderwerpen. Als de mens (het baasje) er echter niet in slaagt de leiding te nemen, dan doet de hond dat wel. De viervoeter maakt geen onderscheid tussen een mensenroedel en een hondenroedel. Als hij aan de riem trekt, is er sprake van een onharmonische relatie tussen de hond en zijn baasje.

  • “De hond moet altijd achter me of aan de voet lopen.”

Nee, dat is niet altijd logisch. Veel hondeneigenaars vinden het zelfs prettiger als de hond voorop loopt. Zo heb je goed zicht op je hond en ook meer ruimte voor je tas of andere mensen op het trottoir. Het initiatief om de hond voorop te laten lopen moet echter van jezelf uitgaan, net als bij het aan de voet lopen, en de riem moet daarbij los hangen.

  • “Door prik- of wurghalsbanden leert de hond het aan de riem trekken af.”

Niet juist. Een hond die gewend is aan de riem te trekken, accepteert het wurgen en prikken als een “noodzakelijk kwaad”. Na aanvankelijke irritatie zal hij zijn gewoonte weer oppakken.

  • “Als de prikhalsband niet helpt, moeten drastischer methoden worden toegepast.”

Verwoestend. Iedereen die een hond slaat of ertegen schreeuwt of “experimenteert” met elektrische schokken en Halti’s, maakt zijn eigen hond zowel fysiek als mentaal kapot.

Prikhalsbanden, elektrische schokken en dergelijke middelen

  • Puntige en wurghalsbanden en vooral halsbanden die een hoog geluid, water of elektrische schokken afgeven, zijn in feite martelwerktuigen voor de hond.
  • Puntige en wurghalsbanden en vooral halsbanden die een hoog geluid, water of elektrische schokken afgeven, zijn in feite martelwerktuigen voor de hond.
  • Het is aangetoond dat elektrische schokken en de genoemde varianten onherstelbare psychologische schade bij de honden veroorzaken.
    Halti’s zijn daarentegen nuttig en effectief voor trainingsdoeleinden, maar horen thuis in de handen van een ervaren hondentrainer. Bij verkeerd gebruik kunnen Halti’s honden langdurig verstoren, paniekaanvallen veroorzaken en tot schade door een slechte houding en pijnlijke verkrampingen in de spieren leiden.

De eerste stap zodat de hond niet meer trekt: het uitlaatrondje herdefiniëren

De eerste stap bij het trainen tegen het trekken aan de riem is om de wandeling voor jou en je hond aantrekkelijk te maken. Neem daarom de tijd voor elke wandeling en definieer jezelf als een team. Als je hond naar je roep luistert, plan dan een tussenstop met een loslopen in. Speel uitgebreid met hem door zoekspelletjes te doen. Versterk de band met je hond en werk bijvoorbeeld met de voerdummy.

Oefeningen en tips voor elke wandeling, tegen het trekken aan de riem

Het doel van de oefeningen is om je hond te laten begrijpen dat trekken aan de riem niet tot succes leidt. Tegelijkertijd moet je hond leren dat het loont om naar je te luisteren.

Werk met een beloningLaat je hond zijn favoriete speeltje of iets lekkers zien en houd het vlak voor je kin. Geef het commando “Naast” en zet een paar stappen. Als de hond naar je opkijkt en je volgt, beloon hem dan.

koppigheid tegen trekkenBlijf als vastgenageld staan zodra je hond aan de riem trekt. Kijk in een andere richting en kijk niet naar je hond. Als de hond ophoudt met trekken, roep hem dan vriendelijk bij je en beloon hem.

verandering van richtingZodra je hond aan de riem trekt, verander dan abrupt en demonstratief van looprichting. Trek duidelijk aan de riem zonder aan de hond te trekken. Als je hond je inhaalt en weer aan de riem trekt, verander je ook weer van looprichting.

Belangrijke tips: Beëindig elke wandeling, ook een wandeling die niet bijzonder goed gegaan is, met een gevoel van voldoening voor je hond. Het is beter om een hondentuig dat goed past en nergens knelt dan een halsband te gebruiken. Hou er echter rekening mee dat grote honden met een tuigje nog meer trekkracht krijgen. Bij kleinere honden is het tuigje een goede keuze. Je kunt meer oefeningen en trucs lezen in Maxi Zoo Vraagbaak Leiden aan de riem.

En mocht er na een paar trainingssessies nog steeds geen succes zijn, dan is een bezoek aan de hondentrainer aan te raden. Objectief gezien kunnen fouten, zoals bijvoorbeeld bij je communicatie of lichaamstaal, sneller worden opgespoord en de juiste stappen worden gezet. Het zal dan zeker ook met een harmonieus, verbonden baasje-hond-team werken.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren