Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Op reis met de hond - zorgeloos vakantievieren

04.01.2024 - Leestijd: 5 minuten

Eine Frau geht mit ihrem Hund auf Reisen.

Steeds meer mensen nemen hun viervoeter mee op vakantie. Dat is in principe ook goed, want honden zijn heel sociale dieren die erg aan hun baasje gehecht zijn. Ze worden niet graag van hun roedel gescheiden en treuren wanneer hun baasje op reis is. Als je echter je hond mee wilt nemen op vakantie, zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moeten houden. Het begint met de juiste planning en voorbereiding en omvat alles tot het zorgen voor een comfortabele en veilige reis. Adviseurs van Maxi Zoo geven je tips over waar je bij een vakantie met de hond op zou moeten letten en de checklist „Op reis met de hond” helpt je om echt aan alles te denken!

Voor het begin van de reis: de juiste planning

Uit een enquête van het Duitse instituut voor opinieonderzoek Forsa blijkt dat 42% van de hondeneigenaars hun hond uit principe meeneemt op vakantie en bijna 20% op z’n minst af en toe.

Sta vooraf stil bij de vraag waar je je hond aan wilt blootstellen. Dat kan per hond verschillend zijn. Veel honden zitten graag in de auto, maar andere worden wagenziek en misselijk. Een mopshond die meegaat op wandelvakantie of een zomervakantie met een husky op Sicilië? Dat past volstrekt niet bij hun ras. In enkele landen gelden strikte inreisbepalingen zoals de muilkorfplicht. Ook kan de hond in het betreffende land een besmetting oplopen met ziektes die voor hem heel gevaarlijk zijn. Dit moet je van tevoren checken.

Informeer ook ruim voor je met de hond op reis gaat naar hondenstranden, hondvriendelijke accommodaties of wandelroutes voor honden, zodat je op je bestemming niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Komt mijn hond op basis van de wettelijke inreisbepalingen het door mij gewenste vakantieland eigenlijk wel binnen?
  • Welke regionale voorschriften voor het uitlaten van een hond zijn er van kracht in het land waar ik op vakantie wil?
  • Kan ik mijn hond het weer op het moment van mijn geplande vakantie eigenlijk wel aandoen? Welke speciale voorzorgsmaatregelen moet ik nemen om ervoor te zorgen dat de hond probleemloos met de weersomstandigheden uit de voeten kan?
  • Op welke hondvriendelijke manier kan ik naar mijn gewenste vakantieland reizen?
  • Hoe breng ik mijn vakantietijd door? Kan dat met mijn hond? Heb ik misschien op mijn vakantiebestemming een oppas voor de hond nodig?
  • Zijn honden in mijn accommodatie toegestaan of moet ik een ander onderkomen zoeken? Zijn er extra kosten verbonden aan het meenemen van een hond?

Inreisbepalingen: hier moet je op letten

In de lidstaten van de EU moet het Europees paspoort voor huisdieren worden meegenomen. Hiermee kan worden nagegaan of je hond alle belangrijke inentingen heeft gekregen. Via microchips kan je hond eenduidig aan het paspoort worden gekoppeld. Enkele landen eisen wanneer je met de hond de grens wilt oversteken een test voor het opsporen van antilichamen tegen rabiës, een zogenaamde titer-test.

De inreisbepalingen en voorschriften ter plaatse kunnen per land verschillen. Zo kom je bijvoorbeeld met een gecoupeerde hond Zwitserland niet binnen, en mag je Denemarken of Frankrijk niet in met hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. In Italië moet je altijd een muilkorf en een riem bij je hebben en in Spanje en Portugal mogen honden niet mee in het openbaar vervoer. In een paar regio’s van Spanje gaan de beperkingen zo ver dat je je hond niet op de promenade mag uitlaten. Ze zijn ook geen graag geziene gasten in restaurants (ook niet op terrassen), in openbare gebouwen en op stranden. Zelfs in wandelregio’s zijn ze gedeeltelijk niet welkom, wanneer deze bijvoorbeeld in nationale parken liggen.

Houd er ook rekening mee dat je na je vakantie weer terug wilt keren naar Nederland/België – misschien wel vanuit een niet-EU-land? Daarom moet je ook rekening houden met de inreisbepalingen van je eigen land. Het is dus zaak voldoende onderzoek te doen naar elke reisbestemming met betrekking tot hondvriendelijkheid en de inreisbepalingen. In de Adviesgids van Maxi Zoo „Inreisbepalingen voor honden in EU-landen” vind je hierover meer informatie.

Een tip: er is nauwelijks een vakantieregio die zo hondvriendelijk is als Beieren.

Gezondheidscheck voor de reis

Is je hond ook echt fit voor de reis? Voor je eigen belang en omdat je verantwoordelijk bent voor je dier zou je in principe ook een gezondheidscheck bij je dierenarts moeten laten uitvoeren.

Heeft je hond alle belangrijke inentingen gekregen? Juist in Zuid-Europa komen infectieziektes bij honden vaker voor. Deze worden door zandvliegen en teken overgedragen. Het gaat om ziektes zoals leishmania, ehrlichia, hartwormen en babesia.

Daarom moet je beslist voorzorgsmaatregelen treffen om je hond er – voor zover mogelijk – tegen te beschermen. Bijvoorbeeld met extra inentingen, medicijnen of spot-on middelen. Overleg hierover tijdig met je dierenarts. Je hond is echter helaas ook met de beste voorzorgsmaatregelen niet voor de volle 100% beschermd. Hoe zo’n bezoek bij de dierenarts verloopt, zie je in de video onder het artikel.

Veiligheid en reisapotheek

Stel voor je hond een kleine reisapotheek samen. Deze zou, naast eventuele medicijnen die je hond dagelijks nodig heeft, het volgende moeten bevatten:

De volgende artikelen horen in elke reisapotheek:

  • wondspray of -zalf
  • parasietenprofylaxe (bijvoorbeeld spot-on-preparaten)
  • een zonneproduct voor kortharige honden
  • ontsmettingsmiddel
  • kooltabletten of andere preparaten tegen diarree
  • een milde oorreiniger en een steriele keukenzoutoplossing om te spoelen
  • electrolytpoeder, tekentang en pincet
  • koelkompres en verbandspullen met schaar
  • middel tegen reisziekte
  • telefoonnummer voor noodgevallen van de plaatselijke dierenarts

Voor de autorit – ook met een huurauto in Duitsland – moeten een transportbox, een bagagenet of een veiligheidsgordel met een passend hondentuigje in de auto aanwezig zijn. Volgens artikel 23 van de Duitse wegenverkeerswet moeten honden immers in auto’s worden vastgemaakt of in een transportbox zitten. Dit voorkomt dat je jezelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt en een ongeluk veroorzaakt.

Denk ook aan het voer: bij gevoelige honden of bij dieren die een speciaal dieet moeten volgen, is het eventueel raadzaam om het beproefde voer mee te nemen op vakantie. Voor honden die BARF krijgen, kan het in warme oorden goed zijn om het vlees te koken.

Voor een snelle oriëntatie heeft Maxi Zoo de hieronder getoonde informatiegrafiek „Reizen met de hond” samengesteld. Daar vind je een overzicht van de dingen waar het bij de keuze van de reisbestemming, het vervoermiddel en de samenstelling van de reisbagage om draait.

Bijzondere situatie: vliegen met de hond

Wanneer je een vliegreis met je hond plant, zul je bijzondere voorbereidingen moeten treffen. Niet alle luchtvaartmaatschappijen nemen honden mee. Bij andere luchtvaartmaatschappijen mogen kleine en lichte honden tot ongeveer acht kilogram in de cabine meereizen. Daarvoor heb je een speciale tas nodig die lucht doorlaat. Grotere honden moeten echter in een transportbox en vliegen in het vrachtruim mee. Omdat het voor het dier heel veel stress betekent, zou je goed moeten nadenken of je je hond zo’n vliegreis wel wilt aandoen. Wen in elk geval je hond al enige weken voor de reis aan de transportbox. Hoe het in z’n werk gaat en waar je verder nog aan moet denken bij een vliegreis met je hond, wordt uitgebreid besproken in de Maxi Zoo-gids „Vliegen met de hond”.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren