Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoe vind je de juiste hond?

15.05.2023 - Leestijd: 9 minuten

Vrouw zit op de bank koffie te drinken en haar beagle te aaien

Welke hond past het beste bij mij? Ontdek hier welke eigenschappen de hondenrassen kenmerken en waar je op moet letten bij het kiezen van een hond!

Wil je een dier als medebewoner en heb je een hond gekozen?

Dan rijst nu de vraag: welke hond past het beste bij mij? Omdat jij en je hond een harmonieus team willen vormen, moet er met veel rekening worden gehouden.

Voordat je een hond koopt, moet je er zeker van zijn dat niemand in het gezin allergisch is voor hondenhaar. Er zijn namelijk ook geschikte hondenrassen voor mensen met allergieën. Een ander criterium is het uiterlijk. Maar het is veel belangrijker dat je voorziet in de behoeften van je toekomstige loyale metgezel. Heb je voldoende ruimte in huis? Kun je de hond genoeg bezig houden en hem laten rondrennen? Je moet ook rekening houden met de kenmerken van elk ras. Heb je kinderen? Reageren je buren niet hondvriendelijk op blaffen?

Er zijn meer dan 340 hondenrassen met een aantal zeer verschillende en sterke karakters. Hier lees je wat deze zijn en waar je zeker rekening mee moet houden voordat je een hond koopt.

Welk karakter wil je dat je hond heeft?

Net als wij mensen hebben ook honden karaktereigenschappen of specifieke kenmerken. Dat gaat terug naar hun oorspronkelijke wortels. Er zijn bijvoorbeeld hondenrassen die speciaal zijn gefokt om te hoeden. Dit feit heeft een grote invloed op hun gedrag in het dagelijks leven. Deze rassen hongeren naar werk en moeten opdrachten krijgen om iets te doen. Ze bewaken instinctief hun roedel of hun gezin. Herdershonden en drijfhonden zijn de Duitse herder, Berger Blanc Suisse: de witte herder, bordercollie of de Australische herder. Realiseer veel tijd moet inplannen om recht te doen aan deze hondenrassen. Ze worden als gehoorzaam, attent, actief en leergierig beschouwd – en dat is wat ze eisen. Agility (hondensport) is een ideale bezigheid.

Heb je je oog laten vallen op een teckel, beagle of terriër? Houd er dan rekening mee dat je een jachthond aan je zijde krijgt. Hun uitgesproken jachtgedrag kan en mag niet worden gestopt. Het zijn zeer aanhankelijke en loyale metgezellen, maar ze vereisen ook een begripvolle en consequente opvoeding. Ze zijn waakzaam, eigenzinnig en zeer zelfbewust. Hoewel jachthonden over het algemeen als onbevreesd worden beschouwd, reageren ze vaak met argwaan op het onbekende.

Ook de dalmatiër en de Rhodesian ridgeback (pronkrug) worden als jachthonden beschouwd. Het zijn zogenaamde rennende jachthonden en ze hebben daarom veel beweging nodig. Meelopen met hun joggende of fietsende metgezel is ideaal voor deze sportieve dieren. Ze zijn aaibaar, vriendelijk en gevoelig van aard, maar zijn vaak terughoudend tegenover vreemden. Hetzelfde geldt voor de Eurasiër.

Een dalmatiër rent door de wei

De golden retriever of labrador retriever is een populaire gezinshond – geen wonder: hij is buitengewoon kindvriendelijk, evenwichtig, alert, maar ook gek op water. Het ras behoort, net als bijvoorbeeld de Engelse cockerspaniël tot de apporterende, speur- en waterhonden. De labrador ondersteunt vissers en jagers in waterwildgebieden.

Wil je een gezellig maatje dat lekker kan chillen en knuffelen op de bank? Dan komt de Franse bulldog of een mopshond in aanmerking. Deze middelgrote gezelschapshonden zijn in principe in balans, maar zijn tegelijkertijd zeer temperamentvol. Hun temperament maakt ze tot levendige medebewoners. Ze zijn kindvriendelijk, volgzaam, speels en grappig, wat overigens ook op de Engelse bulldog van toepassing is. De dikke “clowns” hebben veel humor en zijn gezellige medereizigers. Dit feit is natuurlijk vooral te wijten aan hun massa.

Ook Poedels en de kleine Chihuahua’s behoren tot de gezelschapshonden. Bij hen hoef je je nooit te vervelen – net als bij een huishond. Hiertoe behoren voornamelijk Pinschers en Schnauzers, maar ook veel grote hondenrassen. De Berner sennenhond en de Duitse dog houden van knuffelen, zijn goedaardig en liefdevol. De Rottweiler en de Duitse boxer behoren ook tot de huishonden. Ze zien er indrukwekkend uit, maar hebben wel een vriendelijke instelling. Gedomesticeerde honden worden voor verschillende doeleinden gefokt en zijn over het algemeen dol op kinderen.

Maar denk erom: elke hond is anders. De één heeft meer rastypische kenmerken, de ander iets minder.

Waar woon je en hoeveel ruimte is er beschikbaar voor de hond?

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een hond is je woonsituatie. Er zijn bepaalde hondenrassen die vatbaar zijn voor gewrichtsaandoeningen. Veel grote hondenrassen zoals Duitse herders, maar ook teckels en Franse bulldoggen mogen indien mogelijk geen trappen lopen. Een appartement is geschikter dan een huis met meerdere verdiepingen. Als je in een rijtjeshuis woont, moet je omwille van je buren geen hondenras kiezen dat graag blaft. De golden retriever en de labrador retriever worden beschouwd als rustige bewoners. Honden die er graag op uit trekken, zoals de dalmatiër, genieten van een tuin, terwijl stadshonden, zoals de de mopshond of de bulldog daar goed zonder kunnen. Het is belangrijk dat je de hond een leefruimte kunt bieden die overeenkomt met zijn grootte. Kortom, je moet een plek beschikbaar hebben waar de hond in de toekomst rust kan vinden en zich kan terugtrekken. Een slaapplek midden in de gang met constant doorgaand verkeer is niet ideaal. Een rustige hoek is beter.

Hoeveel ervaring heb je al met hondenopvoeding?

Misschien heb je al een hond gehad en heb je ervaring met hondenopvoeding? Dan kun je ook rassen als jachthonden die een sterke hand nodig hebben overwegen. Als dit je eerste hond wordt, kun je beter beginnen met een gemakkelijk opvoedbaar ras. Een Poedel, Labrador retriever, Mopshond of een Bulldog is de perfecte kandidaat om een hondenleven mee te beginnen. Soms kan het ook zinvol zijn om een oudere hond in huis te nemen – bijvoorbeeld uit het dierenasiel. De meeste honden zijn zindelijk en zijn min of meer opgevoed. Maar dat hangt natuurlijk helemaal van het dier af.

Ein Parson Russell Terrier schaut direkt in die Kamera.

Hoeveel tijd kun je aan je hond besteden?

En dat brengt ons bij het volgende criterium: de factor tijd. Het dagelijkse leven verandert als je een hond in huis neemt. Daar moet je je altijd van bewust zijn. Als je een actieve hond hebt, moet je voldoende tijd nemen om te wandelen. Als je kiest voor een herdershond, heeft deze activiteit nodig in de vorm van behendigheidstraining of een andere hondentraining. Omdat inspanning niet alleen beweging betekent, maar vooral ook mentale fitheid. En die is net zo belangrijk voor een uitgebalanceerde hond als zijn voeding, sociale ruimte en rust. Langharige hondenrassen zoals de Berner sennenhond hebben ook regelmatig vachtverzorging nodig – ook dat kost tijd.

Hoe wordt de hond verzorgd tijdens jouw afwezigheid?

Steeds meer werkgevers laten kantoorhonden toe. Als jouw hond in de toekomst mee mag gaan naar je werk, moet hij openstaan voor vreemden en, nog beter, niet blaffen. Als jouw hond thuis blijft, zorg er dan voor dat er goed voor je hond wordt gezorgd als je weg bent. Er zijn bijvoorbeeld hondenopvangcentra. In principe mag een hond niet langer dan vier of maximaal vijf uur alleen worden gelaten. Bedenk ook hoe jouw hond tijdens je vakantie wordt verzorgd als hij niet met je mee mag. Zijn er familieleden of kennissen die de hond een tijdje kunnen opvangen? Een ander alternatief is een pension.

Reu of teef?

Vrouwen willen heel vaak een sierlijk teefje, terwijl mannen liever een stoere bink aan hun zijde willen hebben. Veel gezinnen kiezen er uit gemak voor om geen teefje te nemen. Tijdens loopsheid moet je namelijk ontzettend goed opletten en dat kost veel tijd.

Het moet gezegd worden: de genderspecifieke argumenten voor of tegen een reu of teef zorgen voor veel discussie. Feit is dat een teef ook sterk territoriaal gedrag kan vertonen. En dit is weer afhankelijk van het ras en de ontwikkeling van de hond. Je kunt de dierenverzorgers bijvoorbeeld vragen naar het karakter van een asielhond. Ook bij puppy’s is het meestal gemakkelijk te zien welke van de kleine honden een sterk territoriaal karakter heeft en welke meer terughoudend is.

Twee Rhodesian Ridgebacks graven samen in een weide

Welke kosten kun je verwachten als je een hond in huis neemt?

Helaas onderschatten veel hondenbezitters de kosten van een hond. Naast de basisuitrusting zoals voerbak, riem en halsband zijn er namelijk nog andere kosten. Afhankelijk van waar je woont, betaal je voor de hondenbelasting 25 tot 190 euro per jaar. De gemeente Windorf in Beieren is een van de weinige gemeenten die geen hondenbelasting heft. Een aansprakelijkheidsverzekering kost ongeveer 3 tot 15 euro per maand. Er zijn ook veterinaire kosten. Voor vaccinaties en ontworming moet je meestal rond de 150 euro rekenen. Als de hond ziek wordt of gewond raakt, komen er heel wat euro’s bij. De limiet van 1.000 euro kan snel overschreden worden. Hiervoor zijn hondenverzekeringen aanbevolen. Ze kosten tussen de 15 en 50 euro per maand. Misschien bezoek je een hondenschool of heb je een dierenpension nodig – dit zijn uitgaven waar je rekening mee moet houden.

Wenshond-adviseur: welke hond past het beste bij mij?

Het is soms best moeilijk om deze vraag juist te beantwoorden. Naast persoonlijke voorkeuren hangt het ook sterk af van de huiselijke omstandigheden en de individuele kenmerken van de verschillende rassen. Geen enkel ras is echter hetzelfde en geen hond is identiek. Door simpelweg een paar vragen te beantwoorden, willen wij je helpen bij je zoektocht naar je nieuwe lieveling. In samenwerking met het Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH) en het team van experts van onze puppyclub hebben we een wenshond-adviseur ontwikkeld als eerste wegwijzer

Naar de wenshond-adviseur

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren