Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hondendagverblijf: Zo vind je een goed hondendagverblijf

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Sechs Hunde rennen auf einer Wiese

Je houdt van je hond en wilt het liefst de hele dag bij hem zijn – maar je job maakt dat onmogelijk? Dan is een hondendagverblijf misschien de perfecte oplossing voor jou en je knuffelbeer.

Loading...

Alles wat je over dit zorgmodel moet weten

Zijn honden niet toegelaten op je werk? Wil je iets doen waarvan je zeker bent dat je huisdier het niet leuk vindt? Geen probleem! De oplossing heet hondendagverblijf. Dankzij hun hulp kan je je hond een positief dagelijks leven bieden, ook wanneer hij niet met je mee kan. Ravotten, met soortgenoten spelen, een dutje doen: De meeste hebben het in zo’n zorgfaciliteit echt naar hun zin.

Onze mening: Het is een geweldig en aan de soorteigen omstandigheden aangepast alternatief voor het alleen thuis laten van je hond. Honden zijn tenslotte roedeldieren en voelen zich helemaal in hun nopjes in gezelschap.

Wat is een hondendagverblijf?

Een hondendagverblijf, ook wel hondenopvang genoemd, werkt op zich hetzelfde als een kinderdagverblijf: Tijdens je afwezigheid wordt de viervoeter samen met andere soortgenoten verzorgd en opgevangen. Perfect voor het dier: Het is gewoonlijk een grote buitenruimte met schuilplaatsen en hutten waar hij naar hartenlust kan rondlopen en veel beweging krijgt. Een absolute win-win situatie voor jou en je knuffelbeer: Zij kunnen hem het beste entertainen terwijl jij aan het werk bent. En je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je hem alleen laat of omdat hij uren onder het bureau moet liggen.

Meestal wordt de hond daar vijf dagen per week aan het begin van de werkdag afgezet en na het werk weer opgehaald. Zo kan je achteraf nog voldoende “quality time” met je hond doorbrengen. Zeer praktisch: Sommige hondendagverblijven bieden voor een meerprijs ook ophaal- en brengservice aan. Zo blijft een mogelijke omweg onderweg naar het werk je gespaard.

Kleine Hunde rennen über Wiese

Hoe vind je een hondendagverblijf in de buurt?

Hondendagopvang is een relatief nieuw zorgmodel voor honden. Momenteel is er meer vraag naar, vooral in stedelijke agglomeraties: In grote steden zoals Brussel, Antwerpen of Kortrijk zijn hondendagverblijven al doodnormaal.

Maar hoe vind je een geschikte faciliteit waar je weet dat je dierenvriend in de beste handen is? Aanbevelingen van bevriende hondeneigenaren of van je vertrouwde dierenarts zijn goud waard. Er hangen vaak aanbiedingen op de prikborden van consultatiebureaus, hondenscholen of zelfs supermarkten.

Je kan natuurlijk ook op internet zoeken. Dat kan via een zoekmachine. Er zijn ook praktische websites, waarop je je postcode en je zorgbehoeften kan ingeven om aanbiedingen in de buurt te zien.

Wat kost een hondendagverblijf?

De prijzen van hondendagverblijven zijn heel verschillend. De prijzen verschillen niet alleen per regio. Het is vooral de omvang van de zorg die ertoe leidt dat sommige hondendagverblijven bedragen vragen van “slechts” 200 euro per maand, terwijl andere meer dan het dubbele vragen.

En wat krijgt je hond daar voor terug? Het dagprogramma in de hondendagverblijven bestaat standaard uit wandelingen, intensieve activiteit met de dieren en vrije speel- en slaaptijden. Dat hangt af van de grootte van het hondendagverblijf in een roedel van 10 tot 50 viervoeters.

Diensten die in sommige hondendagverblijven kunnen worden geboekt, zijn bijvoorbeeld:

• Ophaal- en wegbrengservice • speciale individuele training (apporteren, opvoeding, gehoorzaamheid) dierenarts bezoeken

Hunde springt und fängt Ball

Hoe herken je een goed hondendagverblijf?

Je buikgevoel is het belangrijkste: Had je reeds bij het eerste bezoek een goed gevoel bij het hondendagverblijf? Vind je de uitbaters sympathiek? Heb je er geen probleem mee om je hond aan hun zorg over te laten? Dan is dat een zeer goed teken. Het potentiële hondendagverblijf moet ook aan volgende punten voldoen:

Checklist - het juiste hondendagverblijf vinden

  • Open ruimte: Honden hebben voldoende plaats nodig om te ravotten en slapen, dit zowel binnen als buiten.
  • Terrein: Een goed onderhouden, hygiënische omgeving is belangrijk. Als er bijvoorbeeld overal hondenpoep of speelgoed rondslingert, wijst dat op te weinig personeel en een slechte algemene staat van het hondendagverblijf.
  • Personeel: De verzorgers zijn goed opgeleid en hebben ervaring. Ze gaan regelmatig op bijscholing.
  • Grootte: De roedels resp. de groepen zijn klein, er is voldoende zorgpersoneel.
  • Transparantie: Je krijgt dagelijks te zien hoe je hond zijn dag heeft doorgebracht zonder jou.
  • Kennismaking: Na een proefdag krijg je gedetailleerde feedback. Het personeel wil van tevoren alles weten over het karakter en de eigenaardigheden van je hond.

Wat zijn de toelatingseisen van het hondendagverblijf?

Uiteindelijk beslist de directie van het hondendagverblijf of zij jouw viervoeter kunnen en willen ontvangen. In principe maakt het niet uit of je een kleine of grote hond hebt – meestal is elk ras welkom. Er zijn echter enkele fundamentele eisen waaraan je dier moet voldoen:

Checklist - toelatingsvoorwaarden van het hondendagverblijf

  • Je hond moet basisgehoorzaamheid tonen en goed met andere honden kunnen opschieten.
  • Je hond moet volledig gevaccineerd zijn, tegen vlooien en teken beschermd zijn en ontwormd zijn.
  • Je moet een aansprakelijkheidsverzekering voor honden hebben.
  • In de meeste gevallen moeten geslachtsrijpe mannetjes worden gecastreerd.
  • Teefjes mogen, afhankelijk van het hondendagverblijf, niet zwanger of loops zijn.
  • Puppy’s moeten voor sommige hondendagverblijven 20 weken oud zijn vooraleer ze hen opvangen.

“Onze tip: Laat je hond langzaam aan het hondendagverblijf wennen! Blijf er in het begin bij en verleng slechts geleidelijk de tijd dat je van elkaar gescheiden bent. Zo leert je viervoeter dat je hem niet in de steek laat en dat je steeds terugkomt.”

Is een hondendagverblijf goed voor je hond?

Hondendagverblijven hebben voorstanders en critici: De fans vinden het geweldig dat de dieren niet eenzaam en alleen in woningen hoeven weg te kwijnen. Sommige deskundigen waarschuwen echter dat de band tussen hond en baasje verloren kan gaan omdat ze te weinig tijd samen doorbrengen.

Ook al is de hond in principe een roedeldier: Niet iedereen is gemaakt om permanent deel uit te maken van een grote groep soortgenoten. Er is echter helemaal niets mis mee om het gewoon uit te proberen en te zien of je hond zich op zijn gemak voelt in een hondendagverblijf. Je zal dit waarschijnlijk al merken tijdens de proefdag. Treden er later problemen op? Dan zijn er ook nog andere opvangmogelijkheden voor je hond.

Je hebt vakantie en wilt met je hond op reis? Met deze tips en tricks verloopt het voor alle betrokkenen ontspannen.

Hund liegt mit dem Rücken auf einer Wiese

Test je kennis van hondendagverblijven met onze quiz

Hoeveel kost opvang in hondendagverblijven per maand?

a) Vanaf 10 euro b) Vanaf 200 euro c) Vanaf 1500 euro

Duid het juiste antwoord aan

b) Vanaf 200 euro

Waar bevinden zich de meeste hondendagverblijven?

a) In grote steden b) Op het platteland c) In het bos

Duid het juiste antwoord aan

a) In grote steden

Hoe herken je een goed hondendagverblijf?

a) Kennels voor iedereen b) Zoveel mogelijk honden c) Voldoende ruimte om te ravotten en te slapen

Duid het juiste antwoord aan

c) voldoende ruimte om te ravotten en te slapen

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren