Kat die braakt – mogelijke oorzaken en behandeling
19.12.2023 - Leestijd: 7 minuten
Kattenbraken is een symptoom dat meestal duidt op een spijsverteringsprobleem. Het gaat vaak gepaard met buiksamentrekkingen waardoor de kat de inhoud van haar maag snel kan verwijderen. De ernst van het braken hangt af van wat de kat braakt en hoe vaak. Bij twijfel kun je altijd het beste een dierenarts raadplegen.
Waarom braakt mijn kat?
Je kat heeft haar brokjes na de maaltijd uitgebraakt of ze braakt een wit schuim? Je vraagt je dan waarschijnlijk af of dit gevaarlijk is en wat de oorzaak is. Er zijn veel verschillende oorzaken voor braken, gaande van goedaardig tot ernstig. We sommen er een aantal op:
- je kleine veelvraat heeft haar brokjes te snel opgegeten,
- voedselintolerantie of -allergie,
- een te snelle verandering van dieet,
- inslikken van een vreemd voorwerp,
- vergiftiging door bijvoorbeeld planten
- maagdarminfectie,
- ontsteking van de buik,
- constipatie met fecale impactie,
- stress,
- reisziekte.
Deze lijst is niet volledig en braken bij een kat kan ook een symptoom zijn van een niet-digestieve ziekte.
Katten die hun brokjes uitbraken
Je kat heeft net gegeten en kort daarna braakt ze haar brokjes op het tapijt. Wat je denkt dat braken is, kan in feite regurgitatie zijn. Je kunt dit zien door te kijken wat je kat precies heeft uitgespuugd. Het uitgebraakte voedsel heeft de maag niet bereikt en is niet verteerd. Het ziet eruit als gekauwde brokjes en is niet zo misselijkmakend als braaksel. Was je erbij toen je kat ‚braakte‘? Regurgitatie gaat niet gepaard met buiksamentrekkingen, dus het is vrij eenvoudig om het verschil te zien. Hoe nauwkeuriger je de symptomen observeert, hoe beter je dierenarts je kan informeren en een juiste diagnose kan stellen. Waarom braakt mijn kat onverteerd voedsel?
Sommige katten, zoals de beroemde stripfiguur Garfield, zijn dol op eten en storten zich op hun voerbak vol sappige brokjes. Als je kat haar eten te snel doorslikt, is er een groter risico op oprispingen. Om dat te voorkomen, geef je je kleine pluisbal beter meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden voedsel. De aanschaf van een anti-schrokbakje is zeker een goed idee. Met een interactief voerbakje met een opening en een reservevakje kan je kat haar eten pakken met haar pootje. Op deze manier haalt je kat elke keer maar een kleine hoeveelheid voedsel weg en wordt ze gedwongen om langzamer te eten. Het feit dat je kat zich meer gedraagt als een smulpaap dan als een fijnproever, kan te maken hebben met de kwaliteit van het voer dat je aanbiedt. Als het niet voldoet aan haar voedingsbehoeften, zal ze meer moeten eten om het tekort aan te vullen. Premium kattenbrokjes aangepast aan de leeftijd van je kat kunnen het probleem verhelpen.
Mijn kat braakt geel – is dat ernstig?
Als een kat een gele vloeistof braakt, is dat gal. Net als bij mensen komt gal braken van een lege maag.
Er zijn verschillende redenen waarom een kat gal braakt.
- De maaltijden van je kleine lieverd liggen te ver uit elkaar; katten moeten regelmatig meerdere keren per dag eten. Een portie brokjes als zelfbediening is een goede oplossing.
- Leverproblemen, zoals hepatitis of een levertumor.
- Haarballen: wanneer langharige katten zoals Perzische katten zichzelf likken, slikken ze dood haar in dat vervolgens kleine ballen gaat vormen en wordt uitgebraakt. In dit geval vind je haren in de gal.
Ernstige ziekten zoals kanker van het spijsverteringsstelsel kunnen ook leiden tot gal braken. Als je kat vaak moet braken, vraag dan advies aan je dierenarts. Hij kan een eventuele ziekte opsporen en de juiste behandeling voorschrijven.
Mijn kat braakt wit schuim
De meest voorkomende oorzaken van wit schuim braken bij katten zijn de volgende:
- vreemde voorwerpen zoals haarballen die zich ophopen in de maag,
- acute of chronische gastritis,
- ontsteking van de alvleesklier, ook wel pancreatitis genoemd,
- intestinale parasieten,
- leverfalen,
- ontsteking van de darm.
Het braken van wit schuim gaat meestal gepaard met andere symptomen, die de eigenaar van de kat en de dierenarts helpen om de oorzaak te achterhalen. Observeer je kat goed zodat je de dierenarts zoveel mogelijk informatie kunt geven.
Noteer eventuele antwoorden op de volgende vragen:
- Heeft mijn kat diarree?
- Heeft mijn kat constipatie?
- Lijkt mijn kat moe of lusteloos?
- Is mijn kat onlangs afgevallen?
- Is de vacht van mijn kat dof?
- Heeft mijn kat een slechte adem?
- Ruikt de urine van mijn kat zoet?
- Heeft mijn kat geen eetlust?
Vergeet niet om je brakende kat altijd voldoende water te geven. Anders bestaat het risico op uitdroging.
Mijn kat braakt heldere vloeistof
Heb je gemerkt dat je schattige viervoeter soms een heldere vloeistof braakt? Een eenvoudige en goedaardige reden kan zijn dat je kat te snel te veel water heeft gedronken. Dat komt zelden voor, aangezien katten over het algemeen kleine hoeveelheden per keer drinken. Bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes zorgen er echter voor dat katten meer drinken. Een andere reden waarom een kat te veel drinkt, is een voeding zonder natvoer. Het afwisselen van brokjes en natvoer helpt je kleine vriend om gehydrateerd te blijven zonder te veel te hoeven drinken. Als het erg warm is, moet je kat altijd over water beschikken. Als ze lange tijd in de zon heeft gezeten zonder water, kan ze in één keer te veel drinken als je haar bakje vult. Een waterfontein is een goed alternatief. Deze voorziet je kat onbeperkt van vers water.
Kattenbraken – wanneer moet je je zorgen maken?
Als je kat één keer heeft overgegeven, maar verder in orde lijkt, is het waarschijnlijk niet ernstig. Observeer ze een dag om te zien of ze opnieuw braakt en of er andere symptomen optreden. Deze aanbeveling geldt niet als een kat bloed braakt. Zelfs één keer bloed braken, moet zeer ernstig worden genomen. De aanwezigheid van bloed in het braaksel wijst op een inwendige bloeding. Als het bloed helderrood is, komt het uit de maag of slokdarm. Als het donkerrood is, is het verteerd en komt het uit het onderste deel van de dunne darm. Hoewel de aanwezigheid van bloed in het braaksel van een kat eigenaars zorgen kan baren, is het niet per definitie ernstig. Als een kat vaak braakt, irriteert dit de wanden van het spijsverteringskanaal en kan dit leiden tot een lichte bloeding. Het inslikken van een vreemd voorwerp kan leiden tot perforatie van het spijsverteringskanaal en zo tot bloederig braken. Andere oorzaken zijn maagzweren, ontsteking van de slokdarm, virale of bacteriële infecties, inslikken van giftige stoffen of een ongeluk. Wat de oorzaak ook is, als je kat bloed braakt, verspil dan geen tijd en bel je dierenartspraktijk. Je moet er in elk geval snel bij zijn om ernstige complicaties te voorkomen.
Hoe laat je een kat braken?
Je kat heeft een giftig product of voorwerp ingeslikt en je eerste reactie is om ze te laten braken om het uit het lichaam te verwijderen. Wees voorzichtig! Je kat laten braken kan de situatie verergeren. Bel best onmiddellijk je dichtstbijzijnde dierenarts. Hij zal je vragen stellen en je vertellen wat je moet doen. In de meeste gevallen moet je met spoed naar de praktijk van de dierenarts. In de volgende gevallen mag je je kat nooit zelf laten braken:
- je kat heeft al gebraakt en je vermoedt een vergiftiging;
- je weet niet precies wat ze heeft ingeslikt;
- ze heeft het giftige product meer dan twee uur geleden ingeslikt;
- je kat heeft hart- of neurologische problemen;
- ze heeft een bijtend product of koolwaterstoffen ingeslikt;
- ze is bewusteloos;
- ze heeft een scherp voorwerp, draad of lint ingeslikt.
Door te proberen goed te doen, kun je de situatie erger maken en het leven van je kleine pluisbal in gevaar brengen. We raden zelfmedicatie ten zeerste af. Ga in nood direct naar de dierenkliniek, maar bel eerst om er zeker van te zijn dat de kliniek open is. Probeer kalm te blijven om de stress van je kat niet te vergroten. Praat met een zachte stem tegen haar en vertel haar bijvoorbeeld dat je voor haar zorgt en ze naar de dierenarts zult brengen, die weet wat hij moet doen. Als je het op tijd gemerkt hebt, zal het inslikken van een giftig product of voorwerp enkel een slechte herinnering voor jou en je trouwe metgezel blijven.