Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kat met diarree: hoe kun je je huistijger helpen?

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Een kat loopt door kattenbakvulling in de kattenbak

Katten zijn misschien wel de schoonste huisdieren die je je kunt voorstellen. Ze gebruiken zelfs hun eigen toilet. Als je huistijger plotseling niet meer zo snel zijn behoeften kan doen, steeds in de buurt van de kattenbak blijft of zelfs de woning vervuilt, moeten je alarmbellen zeker afgaan: diarree bij katten moet in geen geval licht worden opgevat.

Waarom de kat diarree heeft: onderzoek naar onderliggende oorzaken

Braakt de kat en heeft hij diarree? Als het slechts een ongelukje is en het dier er verder opgewekt uitziet, kan er een simpele en ongevaarlijke reden zijn. Misschien heeft het dier iets gegeten dat hem slecht is bekomen. Dit overkomt ons mensen ook wel eens. Probeer er achter te komen waar de kat van heeft gesnoept, zorg dat hij er niet meer bij kan en blijf zijn gedrag observeren. In milde gevallen verdwijnen de symptomen snel. Een gematigde diarree met braken is een zelfherstellend vermogen van het lichaam van de kat waarmee hij snel stoffen die hij niet kan verdragen uitscheidt.

Ook acute stress of een andere psychologische trigger kan tijdelijke diarree veroorzaken. Als de diarree echter langer dan twee dagen aanhoudt, erger wordt en de algemene toestand van het dier merkbaar verandert, kan het een ernstigere oorzaak hebben. Het kan een infectie zijn, een parasitaire besmetting of, in het ergste geval, een organische oorzaak hebben. Aarzel niet om de kat naar de dierenarts te brengen, zodat de oorzaken van de diarree zo snel mogelijk kunnen worden opgehelderd.

Hoe herken ik diarreesymptomen bij katten?

Het meest opvallend zijn veranderingen in de consistentie of geur van de ontlasting: is de ontlasting slijmerig of bloederig? Ligt de ontlasting buiten de kattenbak? Wat erop zou kunnen duiden dat de kat het niet lang genoeg heeft kunnen ophouden. Misschien gedraagt je kat zich plotseling op een ongebruikelijk aanhankelijke of afwijzende manier, of trekt hij zich juist terug. Samen met veranderingen in de ontlasting is dit een ernstig te nemen aanwijzing voor een gezondheidsstoornis. Geeft de kat uiting van pijn wanneer hij zich ontlast, bijvoorbeeld door te blazen, opvallend te miauwen of rusteloos rond de kattenbak te cirkelen? Ga dan naar de de dierenarts om de temperatuur op te meten: is de temperatuur van de kat – die 38-39 °C is bij gezonde dieren – te hoog of te laag?

Kat met diarree: wat te doen?

De eerste hulp bij diarree bestaat uit het vervangen van wat de kat verliest bij diarree en braken: voedingsstoffen en water. Het is vooral belangrijk dat de kat voldoende vocht kan drinken om uitdroging te voorkomen. Vers water moet in voldoende hoeveelheden direct beschikbaar zijn – vul de kom vaker bij. Als lichte voeding bied je de kat voeding aan die het organisme niet belast en zorg je voor voldoende voedingsstoffen.

Als verdere maatregel kun je bijvoorbeeld gekookte en ongekruide kip geven. Je kunt deze pureren en, indien nodig, een beetje cottage cheese en geraspte wortel als vezels er aan toevoegen om de voeding zo lekkerder te maken voor de kat. Zorg ervoor dat het voer op kamertemperatuur is wanneer je het serveert en geef het in maximaal zes kleine porties. Als de diarree na korte tijd niet verdwijnt, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Je mag de kat in geen geval voor mensen bestemde medicijnen tegen diarree geven of experimenteren met in de winkel verkrijgbare diergeneesmiddelen. Alleen een gekwalificeerde dierenarts kan de juiste medicijnen en dosering voorschrijven. Dit geldt ook voor schijnbaar onschadelijke plantaardige geneesmiddelen. Katten kunnen behoorlijk gevoelig zijn voor farmaceutische stoffen.

Het is verstandig om vóór het voeren van dit product je dierenarts te raadplegen

Mogelijke oorzaken van diarree bij katten

Als blijkt dat een parasitaire besmetting, bijvoorbeeld een worminfectie, de diarree bij de kat heeft veroorzaakt, moet dit met medicijnen worden bestreden. Vooral buitenkatten kunnen tijdens hun uitstapjes wormeitjes oppikken – tijdig herkend en behandeld, is dit geen groot probleem. Als je bij je bezoek aan de dierenarts een vers ontlastingsmonster meebrengt, kan de arts de oorzaak veel sneller vinden. Als na overleg met een arts de oorzaak van de diarree voedselintolerantie of een organische oorzaak blijkt te zijn, bijvoorbeeld maagdarmontsteking of FIP, dan zal je in overleg met de dierenarts het dieet moeten aanpassen. Als onderdeel hiervan worden bepaalde voedingscomponenten in het voer vermeden. Als de oorzaak eenmaal is gevonden, kan ook voedselgerelateerde diarree onder controle worden gebracht.

In speciaalzaken is een ruime keuze aan licht voer van hoge kwaliteit verkrijgbaar. Naast het bieden van speciale aandacht voor voedsel en water, moet je onder deze moeilijkere omstandigheden je kat ook op een ander vlak een beetje extra helpen: maak de kattenbak vaker schoon dan normaal en zorg ervoor dat de kattenbakvulling fris blijft. Langharige rassen of oudere katten die het mogelijk plakkerige gebied rond de anus niet goed zelf kunnen reinigen, kun je helpen met een vochtig doekje.

Een kitten zit in een blauwe kattenbak met houten kattenbakvulling

 

Kattenbakken in de webshop

Nu naar de shop

Hoe kan ik mijn kitten helpen met diarree?

Een zieke kat met diarree komt meestal snel over de aandoening heen als hij verder in goede gezondheid verkeert. Bij kittens is de situatie anders: diarree bij kittens kan het kleine en minder veerkrachtige lichaam snel en ernstig verzwakken. Lichte diarree kan optreden wanneer kittens overschakelen van moedermelk of flesjes naar vast voedsel. Er kunnen echter ook wormen of een infectie van de moeder op de baby’s hebben plaatsgevonden: dit moet onmiddellijk medisch worden gediagnosticeerd. In deze situatie is het het beste geen tijd te verliezen: hoe jonger de kitten, hoe eerder je bij de dierenarts op bezoek moet. Indien nodig moeten hoge vochtverliezen bij de kitten worden gecompenseerd door middel van een infuus.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren