• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kattenloopneus: allesbehalve verkouden

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Een kat is bij de dierenarts

Als je kat niest, bijvoorbeeld omdat zijn neus jeukt, is dat in eerste instantie een raar geluid. Maar let op: als je kat steeds vaker verkouden is en er ook oog- en neusafscheiding bij komt, heeft hij zeer waarschijnlijk een ernstige ziekte onder de leden. De niet-specifieke uitdrukking ‘kattengriep’ is een veel te onschuldige omschrijving voor een mogelijk fataal aflopende ziekte. De uitdrukking vat informeel-medische en veel specifiekere diagnoses samen, zoals longontsteking, kattenrinitis of, wat internationaal bekendstaat als ‘cat flu’ of ‘furd’ (feline upper respiratory disease).

Als de kat niest: onderzoek naar onderliggende oorzaken

Niesziekte bij katten betekent, aanvankelijk vrij aspecifiek, verschillende aandoeningen van de luchtwegen en slijmvliezen in de kop van de kat. De afzonderlijke vormen van niesziekte worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en soms ook beide en zijn zeer infectieus. Katten kunnen door onderling contact besmet raken, maar ook druppel- of contactbesmettingen zijn mogelijk via voedsel, voorwerpen en zelfs mensen als overbrengers. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid via lichaamsvloeistoffen: Wanneer de kat niest of kwijlt, verstuift de fijnste afscheiding, waarin de virussen en bacteriën een tijdje zonder gastheer kunnen overleven. Katten lopen een hoog risico om besmet te raken: bij niesziekte moet je daarom direct de dierenarts raadplegen. Het veterinaire team staat hier online voor je klaar. De dierenartsen beoordelen de gezondheidstoestand van je dier en adviseren behandelingsmogelijkheden.

De volgende virussen en bacteriën zijn geïdentificeerd als pathogenen voor de verschillende vormen van niesziekte bij katten:

  • Herpesvirus bij katten-1
  • Calicivirus bij katten
  • Chlamydiose bij katten
  • Bordetella-infectie (bacterie) bij katten
  • Mycoplasma-infectie (bacterie) bij katten

Belangrijk om te weten: de virale niesziekte bij katten kan niet als zoönose van dier op mens worden overgedragen, bij bacteriële vormen zoals chlamydiose en bordetella-infecties is er een zeker risico op aansteken tussen soorten. Er moeten uiterst zorgvuldige hygiënemaatregelen in acht worden genomen. De exacte diagnose van de ziekteverwekker kan alleen worden gesteld door middel van tests in het laboratorium. De ziektekiemen veroorzaken in detail verschillende ziektebeelden, maar de symptomen overlappen elkaar in veel gevallen. Ongeacht de specifieke herkomst is er sprake van een karakteristiek ziektebeeld.

Eine Katze ist beim Tierarzt.

Wat zijn de symptomen van niesziekte?

Niesziekte begint bij katten in de kop: de ogen, de slijmvliezen van neus en keel en de luchtwegen tot aan de longen. De ziekte breekt ongeveer vijf dagen na infectie uit en manifesteert zich aanvankelijk als een algehele malaise. De eerste tekenen zijn koorts, verminderde eetlust, hoesten en loopneus, soms braken. In zeldzame gevallen treden deze begeleidende symptomen mogelijk niet op. Typische klinische klachten zijn soms etterende afscheiding uit neus en ogen, conjunctivitis, beschadiging van het hoornvlies, zwelling van de lymfeklieren, zweren of blaren op tong en slijmvliezen. In ernstige gevallen kunnen necrosen van de neusslijmvliezen en miskramen optreden bij drachtige katten. Als de niesziekte zich verspreidt naar de luchtwegen, treden ademhalingsproblemen, ratelende ademhalingsgeluiden, luchtweginfecties tot aan longontsteking en neuscatarre op.

Hoe kan ik mijn kat helpen bij verkoudheid?

De beste hulp tegen niesziekte is preventie: er zijn geschikte vaccinaties tegen herpes- en calicivirussen die de niesziekte kunnen veroorzaken. Dergelijke vaccinaties moeten tijdens de eerste levensweken aan de kitten worden gegeven, daarna moet de vaccinatie regelmatig worden herhaald. In de tussentijd worden ook medicijnen gebruikt die een profylactische werking hebben tegen bacteriële infecties.
Als de kat al ziek is, start de dierenarts de therapie met breedspectrumantibiotica, antivirale eiwitten die het immuunsysteem stimuleren en, indien nodig, lokaal toegepaste bacteriostatische geneesmiddelen. Deze remmen de verspreiding van virussen en bacteriën en daarmee de effecten van de ziekte. Om een medicijn te kunnen bepalen, neemt de dierenarts een bloedmonster en swabs van tong, ogen en bindvlies om de ziekteverwekker vast te stellen en om ziektes met soortgelijke pathologische manifestaties, zoals allergieën of astma, uit te sluiten.
Om de ademhalingsproblemen van het dier te verlichten, kun je naast de medicamenteuze maatregelen proberen het dier geschikte etherische oliën, bijvoorbeeld kamille-olie, te laten inademen. Verpleging omvat ook het zorgvuldig verwijderen van afscheiding en het schoonhouden van neus en ogen. Als het dier verlies van eetlust vertoont, probeer het dan te motiveren om te eten door voer te geven wat hij erg graag lust. Als het dier moeite heeft met slikken door een ontsteking in bek en keel, bied dan zo zacht mogelijk voer aan. Als water wordt geweigerd, probeer dan te hydrateren met een injectieflacon: de kat heeft dorst, maar slikken is pijnlijk. Als de ziekte zo ver is gevorderd door een uitgestelde behandeling dat de kat niet meer zelfstandig kan eten en drinken, zijn kunstmatige voeding en infusies noodzakelijk. Laat het niet zo ver komen: in een vroeg stadium herkend en behandeld, is de kans op herstel voor je kat groot.

Waarom is vaccinatie zo belangrijk?

Chlamydiose bij katten komt vooral veel voor bij kittens: niet-gevaccineerde katten hebben vaak last van niesziekte, vooral als ze veel contact hebben met andere katten in een kleine ruimte. Helaas is het sterftecijfer bij dergelijke kittens vrij hoog. Zwerfdieren zijn vaak besmet met de ziekteverwekkers; in kattenkolonies verspreidt niesziekte zich als een epidemie. Als het niet mogelijk is de dieren te vaccineren of te laten onderzoeken, let dan in je eigen belang op de hygiëne. De behandeling van niesziekte kan buitengewoon complex zijn en, niet in de laatste plaats, duur vanwege dierenarts- en geneesmiddelenkosten. Met uitgebreide vaccinatiebescherming kun je het risico dat je kat ziek wordt aanzienlijk verminderen: Goede preventie loont!

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren