Kwijlende kat – wanneer zorgen maken?
19.12.2023 - Leestijd: 7 minuten
Je bent je liefste kat aan het aaien als ze plotseling begint te kwijlen. Waarschijnlijk maak je je zorgen over dit ongewone kattengedrag en wil je weten of het ernstig is. Er zijn veel redenen waarom katten kwijlen. Kwijlt de kat schuim? Zeer vloeibaar speeksel? Gaat hypersalivatie gepaard met andere symptomen?
Wat te doen als een kat kwijlt?
Overmatig kwijlen, ook wel hypersalivatie of ptyalisme genoemd, kan een teken zijn van ziekte, vergiftiging of een emotionele oorzaak hebben. De consistentie en geur van het kwijl helpen bij het stellen van een diagnose en kunnen de eigenaar waarschuwen. In de volgende gevallen moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met je dierenarts:
- een kat die kwijlt en braakt,
- hypersalivatie met roze of rood kwijl,
- wit, vies ruikend speekselvocht;
- stuiptrekkingen;
- plots koorts bij je kleine viervoeter,
- ademhalingsmoeilijkheden, hijgen,
- verwijde pupillen.
In sommige gevallen kan snelle actie het leven van je kleine pluisbol redden, vooral als je kat een vergiftiging heeft opgelopen.
Kat die plotseling veel kwijlt
Als een kat voordien gezond was en geen andere symptomen vertoonde, plotseling meer kwijlt dan normaal, kan dat een teken zijn van vergiftiging. Een kat die naar buiten gaat, loopt meer risico, maar zelfs binnenkatten kunnen oraal in contact komen met een giftige stof.
Enkele van de meest voorkomende giftige stoffen zijn:
- bepaalde huishoudelijke producten;
- herbiciden en insecticiden,
- kamerplanten of planten in het wild,
- geneesmiddelen voor mensen,
- essentiële oliën,
- bepaalde voedingsmiddelen bestemd voor mensen, zoals chocolade,
- rattengif,
- het gif van padden.
Naast hypersalivatie kunnen katten symptomen krijgen zoals braken, diarree, ademhalingsproblemen, stuiptrekkingen en een blauwachtige kleur op de slijmvliezen. Als je denkt dat je kat een vergiftiging heeft, vermijd dan zelfmedicatie. Probeer ze niet te laten braken en geef ze ook geen melk. Dat kan de situatie verergeren. Bel zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde dierenarts, probeer kalm te blijven en volg het telefonisch advies op. Als je de oorzaak van de vergiftiging kent en als het een product is, neem het dan mee om aan de dierenarts te laten zien. Zorg ervoor dat het niet binnen het bereik van je kat in de auto ligt.
Kwijlende kat – coryza of
Coryza, ook wel kattengriep genoemd, is een vrij vaak voorkomende ziekte bij katten en kan helaas soms dodelijk zijn, vooral bij kittens. Het is zeer besmettelijk en wordt meestal oraal en nasaal overgedragen tussen katten. De ziekte kan worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Naast hypersalivatie zijn er nog een aantal andere symptomen:
- lopende neus,
- niezen,
- tranende ogen,
- verlies van eetlust,
- koorts,
- hoesten,
- ademhalingsproblemen.
Ook in dit noodgeval moet je contact opnemen met je dierenkliniek. Coryza die niet op tijd wordt behandeld, kan leiden tot longontsteking en blindheid. Om je pluisbolletje te beschermen, kun je het laten vaccineren zodra het gespeend is. Gevaccineerde katten kunnen soms ook drager van de ziekte zijn, zonder dat ze symptomen vertonen.
Kat die wit schuim kwijlt
Allereerst moet je een onderscheid maken tussen een kat die schuim kwijlt en een kat die wit schuim braakt. Dat laatste wordt veroorzaakt door maagsappen en de oorzaken variëren van maag- en darmaandoeningen tot bijvoorbeeld alvleesklierontsteking, suikerziekte en leverfalen. In het eerste geval kan je kat wit schuim kwijlen na het innemen van een medicijn. Als dat herhaaldelijk gebeurt, vraag dan advies aan je dierenarts. Antiparasietpipetten kunnen ook hypersalivatie bij je kat veroorzaken. Zorg ervoor dat je de inhoud van de pipet zo plaatst dat je kat er niet met haar tong bij kan. Als je meerdere katten hebt, zet ze dan een paar uur apart na de antiparasietbehandeling om te voorkomen dat ze elkaar likken. Bij twijfel ga je altijd best met je kat naar een dierenarts om de precieze oorzaak van haar hypersalivatie te achterhalen. Sommige eigenaren melden dat een kat slijm kwijlt nadat ze binnen hun vier muren een vlooienspray hebben gebruikt. Als je de tapijten, manden en hoekjes van je flat of huis wilt behandelen, neem dan eerst je kat mee naar buiten en blijf zelf ook een tijdje buiten. Natuurlijke producten zoals diatomeeënaarde geven goede resultaten in de strijd tegen vlooien en zijn niet schadelijk voor je kleine vriend.
Kwijlende kat: ziekte of andere aandoening?
Een kat die veel kwijlt is niet per definitie ziek. Kwijl met een vieze geur kan te wijten zijn aan mond- of gebitsproblemen. Ontsteking door te veel tandsteen op de tanden van het dier leidt tot overmatig speekselen en rood tandvlees. Naast deze gebitsproblemen kan een kat die kwijlt en niet meer eet, in de bek gebeten zijn door een insect. Als je kat naar buiten gaat, heb je waarschijnlijk al gezien hoe ze probeert een bij of wesp te vangen. Zo’n steek is pijnlijk, kan opzwellen en, afhankelijk van waar ze zich in de bek bevindt, kan de kat moeite hebben met slikken of zelfs ademhalen. Een kat die kwijlt en zwak is, kan een hitteberoerte hebben. Hoewel de meeste katten bij zeer warm weer de schaduw opzoeken of naar huis gaan, blijven sommige katten op muizen jagen. Een hitteberoerte is een levensbedreigende noodsituatie voor je kat! Als je kat te lang in de zon heeft gezeten en begint te kwijlen, trilt of het bewustzijn verliest, bel dan onmiddellijk je dierenarts. Hij zal je vertellen wat je moet doen, hoe je je kat kunt afkoelen en hoe je haar veilig naar de praktijk kunt brengen.
Mondzweren, een oorzaak van hypersalivatie
Een zweer kan ontstaan op het gehemelte, de tong of het tandvlees van een kat. De kat heeft dan weinig eetlust en de neiging om overmatig te speekselen, vooral als de zweer op de tong zit. Als je kat je toestaat om in haar bek te kijken, kun je iets zien dat lijkt op een aft bij mensen. Raak deze pijnlijke zweer niet aan. De reactie van je huisdier kan zijn dat ze je bijt, ook wanneer ze normaal gezien altijd lief is. Mondzweren zijn ook een van de symptomen van het calicivirus, een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door het feline calicivirus. Andere symptomen van deze ziekte zijn verstopte neus, oogontsteking, niezen, loopneus en tranende ogen. Als je kat last heeft van mondzweren, kun je het beste een dierenarts raadplegen om een onderliggende ziekte uit te sluiten. Hij zal je ook vertellen wat je kunt doen om mondzweren te voorkomen. Professionele gebitsreiniging en regelmatig tandenpoetsen met kattentandpasta bij je kat verminderen het risico op mondzweren. Wacht met poetsen tot je kat zich beter voelt om pijn te voorkomen en volg de instructies van je dierenarts op.
Kat die kwijlt als ze geaaid wordt
Een kat die kwijlt als ze spint, is in elk geval heel ontspannen en waardeert de knuffels die je haar geeft. Hoewel spinnen niet altijd betekent dat een kat zich goed voelt, is het gepaard met hypersalivatie meestal een teken dat je geliefde kat in de zevende hemel is. Als ze op je mooie blouse of op je sofa kwijlt, is dat natuurlijk heel vervelend, maar troost jezelf door te zeggen dat je kleine metgezel op dit moment gelukkig is. Als ze het vaak doet, zorg dan dat je een handdoek of een rol keukenpapier bij de hand hebt. Een kat die kwijlt in haar slaap zal ongetwijfeld zoete dromen hebben en muizen vangen in het land van melk en honing. Maar pas op, een kat kan ook spinnen als ze pijn heeft of stress. In deze gevallen ontspant en kalmeert het de kat. Let op haar lichaamstaal om het spinnen beter te interpreteren. Als ze met haar staart heen en weer beweegt, kun je het beste stoppen met aaien. Dan is het duidelijk niet wat ze nodig heeft. Heeft je kat naast het spinnen nog andere symptomen, zoals braken of diarree? Heeft ze de neiging om zich in een rustig hoekje terug te trekken en contact met jou en andere gezinsleden te vermijden? Katten zijn complexe dieren en het is soms moeilijk om te weten of ze zich goed voelen. Na verloop van tijd herken je de signalen en weet je of je schattige pluisbal iets mankeert.