Onder voedselintolerantie worden alle ongewenste reacties van het lichaam verstaan die terug te voeren zijn op de consumptie van bepaald voedsel. De oorzaken hiervan kunnen van niet-immunologische of immunologische oorsprong zijn. Bij een voerallergie reageert het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen, zogenaamde allergenen, in het voer. Zowel de allergenen als de reacties daarop verschillen van dier tot dier. Over het algemeen zijn grotere bestanddelen met eiwitten echter de oorzaak van allergische reacties. Deze eiwitten kunnen afkomstig zijn van dieren, maar ook van planten of zelfs van gisten of mijten. In alle gevallen is het belangrijk om het voer dat niet wordt getolereerd uit het voer te verwijderen. Hiervoor worden hypoallergene diëten gebruikt. Deze kunnen gebaseerd zijn op twee verschillende benaderingen: a. Gehydrolyseerde eiwitbronnen: de eiwitten worden zo sterk verkleind dat ze geen allergische reactie meer kunnen veroorzaken b. Gebruik van geselecteerde eiwitbronnen waarop het dier niet reageert. Beide voeders kunnen levenslang worden ingezet als er geen reactie is.