Allergie bij honden; zo herken je de symptomen
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Je vraagt je misschien af waarom je hond een doffe vacht krijgt of zelfs haaruitval krijgt ondanks goede voeding? Of waarom hij zich constant krabt, hoewel er geen parasietenplaag te bespeuren is? Sommige baasjes zien zelfs veranderingen van karakter bij hun kameraad, die plotseling en zonder reden lijken op te treden. Niet veel hondeneigenaars associëren deze en soortgelijke symptomen met een hondenallergie. Een allergie is een ziekte van het immuunsysteem waaraan steeds meer viervoeters lijden.
Lees hier meer over diagnostische mogelijkheden en hoe je hondenallergieën onder controle kunt krijgen!
Hondenallergie tijdig identificeren en begrijpen
Wist je dat ongeveer een op de vijf honden aan een allergie lijdt? Tendens neemt toe. De redenen voor deze alarmerende ontwikkeling zijn talrijk en kruisallergieën met diverse symptomen maken een duidelijke diagnose moeilijk. Om de allergie van een hond goed te begrijpen, is het eerst belangrijk om de mogelijke oorzaken van de oorzaak te achterhalen. Daartoe behoren onder andere milieuverontreiniging, voedselintolerantie, intolerantie en allergie is vanuit medisch oogpunt iets totaal anders! Vandaar het enorme aantal mensen met allergieën de laatste tijd… Dus: een allergie is een overgevoeligheidsreactie die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem.
Intoleranties zijn overgevoeligheidsreacties die niet door het immuunsysteem worden veroorzaakt, bijv. door een gebrek aan enzymen, stofwisselingsziekten of toevoegingsmiddelen die overgevoeligheidsreacties kunnen oproepen. Bepaalde bestanddelen van het voedsel kunnen niet worden verteerd, maar er zijn ook rasspecifieke kenmerken.
Hondenallergie - wat is het?
Diergeneeskunde ziet, net als de menselijke geneeskunde, een “allergie” als een aangeboren neiging van het lichaam om op bepaalde stoffen te reageren met een pathologische reactie. Deze stoffen zijn op zich niet gevaarlijk voor het dier. Het verkeerd gerichte immuunsysteem classificeert deze stoffen bij uitwendig (huid, luchtwegen) of oraal contact (inslikken) als giftig of onverenigbaar en reageert met verdediging, waardoor het hele lichaam alert is. Stoffen die een dergelijke immuunreactie veroorzaken, worden allergenen genoemd.
Vaak worden huidziekten bij honden gelijkgesteld met allergieën. Hoewel hondenallergieën tot de categorie huidziekten behoren, is deze generalisatie niet juist. Bij huidziekten van honden moet een nauwkeurig onderscheid gemaakt worden.
Wat zijn de meest voorkomende hondenallergieën?
De meest voorkomende hondenallergieën zijn omgevingsallergieën, parasitaire allergieën en voedselallergieën.
Wanneer treedt een allergie bij honden op?
Wanneer en of een allergie zal uitbreken, is niet te voorspellen. In de regel is meervoudig of continu contact tussen de hond en de allergenen vereist om een allergie te manifesteren. Dit gebeurt meestal pas in het tweede of derde levensjaar van de hond. Voedselintolerantie kan daarentegen bij honden van elke leeftijd voorkomen. Allergieën en voedselintolerantie kunnen onder controle worden gebracht als je de oorzaak kent.
Hondenallergieën en voedselintolerantie op het spoor
De symptomen in een overzicht:
- Houd je hond een paar weken goed in de gaten. Blijft hij aan bepaalde delen van het lichaam krabben?
- Heeft hij zelfs een wondjes op de huid die hij constant likt?
- Heeft hij regelmatig maag-darmproblemen, misschien zelfs diarree en braken?
- Heeft hij last van een oorontsteking of andere ontstekingsbronnen, huidoedeem en zwelling?
Dit kunnen allemaal ernstige tekenen zijn van een of meer allergieën. Als je een hondenallergie vermoedt, kunt je het beste een dierenarts of een dierenkliniek raadplegen die gespecialiseerd is in allergieën. Er is veel ervaring en aanvullende training voor nodig om allergieën bij honden correct te diagnosticeren. De dierenartsen van Dr. De dierenartsen van Dr. Maxi Zoo zijn experts in gedragstherapie en staan online voor je klaar – stressvrij en zonder lange wachttijden. Je hebt via videochat genoeg tijd om je lieveling voor te stellen.
Beschrijf aan de dierenarts alle symptomen die je gedurende een langere periode bij je trouwe viervoeter hebt opgemerkt. Bedenk daarbij dat vlooienallergieën en sommige contactallergieën seizoensgebonden of met tussenpozen kunnen voorkomen. Maak gerust video’s, aangezien de dieren in de behandelkamer vaak niet hun natuurlijke gedrag vertonen.
Als het dier pijn lijdt, verandert zijn aard! Als je “knuffelhond” niet wil dat je hem aanraakt of zijn kop en oren niet laat aaien, misschien zelfs agressief reageert, dan kan dit heel goed te wijten zijn aan een langdurige allergie.
Wat kan de dierenarts doen?
Er zijn verschillende manieren waarop een dierenarts een allergie bij een hond kan diagnosticeren.
Verschillende benaderingen
- Bloedonderzoek
- Allergietest (huidtest)
- Uitsluitingsdieet (favoriet bij voedselallergieën en -intoleranties)
- Klinische uitsluitingsprocedure/uitsluitingsdiagnostiek
Ervaring met veterinaire diagnostiek heeft aangetoond dat bloedonderzoek en intracutane testen (test onder de huid) alleen geen betrouwbare informatie geven over de allergiestatus van de hond.
Uiteindelijk stelt de dierenarts de diagnose door klinische eliminatie door die ziekten die met dezelfde symptomen gepaard gaan, geleidelijk uit te sluiten. Bloedonderzoek en allergietesten kunnen aanvullende informatie voor de diagnose opleveren.
Bij het vermoeden van een intolerantie voor voedingsmiddelen wordt een uitsluitingsdieet voorgeschreven. In het begin geef je alleen vlees te eten dat je hond nog nooit of slechts sporadisch heeft gegeten. Dit kan bijv. paarden- of struisvogelvlees zijn met een bijgerecht van koolhydraten. Als de symptomen van de hond verbeteren tijdens dit strenge dieet, worden geleidelijk andere ingrediënten aan het voer toegevoegd om de oorzaak van de symptomen te bepalen. Dit dieet moet door een deskundige worden begeleid om ongewenste bijwerkingen of deficiëntieverschijnselen tijdig te kunnen signaleren.
De behandelingsmogelijkheden voor hondenallergie: de vermijdingsstrategie!
De dierenarts kan je trouwe viervoeter eerst medicatie toedienen om de acute klachten te verlichten.
Zodra de oorzaak van de allergie van je hond – het allergeen – echter is vastgesteld, is vermijden het beste medicijn!
Bij een contact-, mijt- of vlooienspeekselallergie wordt tegen de oorzaak zelf opgetreden en worden vlooien, mijten of allergieveroorzakende stoffen gedood of uit de omgeving van de hond verwijderd.
Als de allergie van je hond een intolerantie voor individuele ingrediënten in hondenvoer is, zoals bepaalde eiwitten, gluten of koolhydraatbronnen, moet de voeding gericht en consequent aangepast worden.
Geschikt voor de omschakeling:
- hypoallergeen hondenvoer van speciaalzaken die vrij zijn van besmetting (PCR-test).
- Gehydrolyseerde diëten: Aminozuren in het voer worden afgebroken tot moleculaire componenten waardoor het immuunsysteem van de allergische hond deze niet herkent en aanvalt.
- Rauw voer bestaat voornamelijk uit rauw vlees en groenten, die zijn verrijkt met mineralen en toevoegingen volgens de individuele behoeften van de hond.
Het voordeel van BARF schuilt in de natuurlijke componenten – vlees, groenten, fruit – die het grootste deel van het menu vormen. Om voedingsfouten te voorkomen die deficiëntieverschijnselen kunnen veroorzaken, kun je het beste advies inwinnen bij specialistische dierenartsen in diervoeding of opgeleide dierenartsen om een voedingsplan op te stellen.
Bij Maxi Zoo vind je naast verse vlees- en groentepakketten ook kant-en-klare hondenmaaltijden.
Tot slot enkele factoren om te overwegen:
- het speciale dieet van jouw trouwe viervoeter moet minimaal 8 tot 10 weken worden gevolgd, voordat het effect kan worden beoordeeld.
- Het geselecteerde voer mag alleen ingrediënten bevatten waar je hond niet allergisch voor is.
- Het voer moet vrij zijn van conserveringsmiddelen en andere bijproducten.
- Blijf consequent – uitzonderingen zijn niet toegestaan! Dit geldt vooral voor de keuze van lekkernijen.
- Een hondenallergie is ongeneeslijk, maar met de juiste therapie kunnen allergische honden een lang en vrijwel klachtenvrij leven leiden!
De Deutsche Gesellschaft für Veterinärdermatologie heeft een lijst van allergie-experts samengesteld en kan je de namen geven van een dierenarts die gespecialiseerd is in allergieën in jouw omgeving.
De meest voorkomende hondenallergieën in een overzicht
Omgevingsallergie
Parasitaire allergie
Contactallergie
Voedselallergieën
De voedselintolerantie van een hond moet serieus worden genomen, omdat een zieke darm bepaalde essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en sporenelementen, niet kan verteren. Chronische darmontsteking leidt tot een verzwakt immuunsysteem en veroorzaakt andere auto-immuunziekten en allergieën bij honden.
Allergie bij honden - de symptomen
- Jeuk (kop, rug, oren)
- Regelmatig krabben en/of likken van bepaalde plekken op het lichaam
- Zwellingen, roodheid
- Haaruitval op bepaalde delen van het lichaam (achterkant van de rug, staartaanzet)
- Huidontstekingen: op de kop, de oren, aan de poten, in de oksels, de liesstreek of op de rug en buik
- Oorontsteking (otitis)
- Maag-darmproblemen
- Diarree
- Braken kort na voedselopname
- Zogenaamde “hot spots”: hete, rode en vochtige huidontstekingen
- Veranderingen in karakter en gedrag (agressiviteit, bangheid, nervositeit)