Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Kennelhoest – symptomen, behandeling en preventie

29.12.2023 - Leestijd: 6 minuten

Een slapende hond

Als kennelhoest niet op tijd wordt herkend, kan het leiden tot complicaties. Het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen.

Kennelhoest is een ziekte die tot complicaties kan leiden als ze niet op tijd wordt ontdekt. Het kennelhoestvaccin kan deze aandoening van de luchtwegen helpen voorkomen. Als je de symptomen van kennelhoest kent, kun je snel handelen om je trouwe metgezel te beschermen tegen mogelijke nawerkingen. Zoals de naam al doet vermoeden, verspreidt kennelhoest zich snel wanneer honden in een gemeenschap leven.

Hoe krijgt je hond kennelhoest?

Verschillende ziekteverwekkers kunnen deze infectieuze tracheobronchitis veroorzaken.

  • Canine parainfluenza virus (CPi): aanwezig in de neus- en mondafscheidingen van de hond tot twee weken na infectie, dit virus is zeer besmettelijk.
  • Bordetella bronchiseptica (Bb)-bacterie: nog steeds aantoonbaar in de luchtwegen van de hond als de symptomen zijn verdwenen; kan ook worden uitgescheiden door het besmette dier.
  • Canine adenovirus type 1 en 2 (CAV-1 en CAV-2): veroorzaken luchtwegaandoeningen, maar zijn zeldzamer dankzij vaccinatie.

Andere virussen zoals het reovirus en andere bacteriën zijn vaak betrokken bij kennelhoestsymptomen. De symptomen zijn ernstiger en moeilijker te behandelen als er sprake is van besmetting door meerdere ziekteverwekkers, zoals bordetella bronchiseptica en het canine parainfluenza virus.

Hoe wordt kennelhoest overgedragen?

De naam van de ziekte zegt al veel over de overdracht ervan. Honden die in contact komen met veel andere honden hebben het grootste risico om de ziekte op te lopen. Daarom komt het vaker voor in kennels, asielen, hondenfokkerijen en hondenpensions. Honden die deelnemen aan shows en groepstrainingen lopen ook meer risico om kennelhoest te krijgen. De ziekte wordt overgedragen via de lucht en door nauw contact,bijvoorbeeld als je met je hond gaat wandelen en hij een andere hond tegenkomt. Als ze elkaar vriendelijk begroeten door neuzen aan te raken, is dat vertederend, maar niet altijd goed voor hun gezondheid. Aangezien sommige ziekteverwekkers resistent zijn tegen de buitenomgeving, is besmetting door voorwerpen zoals voerbakken of speelgoed ook mogelijk. Hoewel kennelhoest honden van alle leeftijden treft, zijn puppy’s, oudere honden en honden met een zwakke gezondheid extra kwetsbaar. De incubatietijd van de ziekte bedraagt drie tot tien dagen, waarin de hond geen symptomen vertoont, maar wel al besmettelijk is. Je vraagt je misschien af: als een hond kennelhoest heeft, hoe lang is hij dan besmettelijk? Over het algemeen gedurende de eerste twee weken, maar als hij besmet is met de bordetella bronchiseptica-bacterie kan de besmettelijke periode wel drie maanden duren. Je dierenarts zal je alle nodige informatie geven om te voorkomen dat je hond de ziekte doorgeeft aan andere honden. Als je een afspraak maakt voor je hond, zorg er dan voor dat je zijn symptomen beschrijft. Omdat je nog niet weet of je hond kennelhoest heeft, moet je absoluut vermijden dat hij in contact komt met andere honden. De wachtkamer van een dierenkliniek is daarom niet ideaal en je kunt gevraagd worden om buiten te wachten of buiten de normale openingstijden te komen. Mensen lopen daarentegen geen risico: kennelhoest is geen zoönose.

toux du chenil_content

Kennelhoest – symptomen

Kennelhoest wordt ook wel ‚kinkhoest bij honden‘ genoemd, omdat de symptomen lijken op die van kinkhoest bij mensen. De hond heeft een schorre, luidruchtige hoest, soms zo hevig dat hij ervan moet overgeven. Sommige baasjes denken dat hun trouwe metgezel iets in zijn keel heeft vastzitten. De hond kan ook niezen, minder honger hebben en erg moe zijn. Een ander symptoom van kennelhoest, een min of meer uitgesproken en soms etterige neusuitvloeiing, zou je ertoe moeten aanzetten om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je dierenarts. Hij kan kennelhoest gemakkelijk herkennen en de behandeling voorschrijven die je viervoeter nodig heeft. Bloedonderzoek en een röntgenfoto van de borstkas kunnen de diagnose bevestigen en complicaties voorkomen. De duur van kennelhoest varieert afhankelijk van de ziekteverwekker, de leeftijd en gezondheidstoestand van je hond en complicaties zoals een superinfectie.

Hoe wordt kennelhoest bij honden behandeld?

Ook al is kennelhoest niet dodelijk voor een gezonde hond, de hoestbuien zijn vermoeiend en pijnlijk. Een bezoek aan je dierenarts en een gepaste behandeling verhogen de kans op een relatief snel herstel van je trouwe metgezel.

Dit zijn de medicijnen die je dierenarts kan voorschrijven:

  • antibiotica als de hoest wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie;
  • ontstekingsremmers om ontsteking en irritatie te verminderen;
  • een hoestonderdrukkend middel om van de hoestbuien af te komen.

De behandeling duurt ongeveer een week, soms langer, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Stop niet zelf met het geven van de door de dierenarts voorgeschreven medicijnen, zelfs niet als je kleine metgezel al veel beter is. Dat kan leiden tot een terugval en daardoor een langdurige medicatie. De kosten van een kennelhoestbehandeling hangen af van de voorgeschreven medicatie en de uitgevoerde tests. Sommige dierenartspraktijken bieden betalingsfaciliteiten. Aarzel dus niet om het ter sprake te brengen als je hond ziek wordt op een moment dat je het financieel moeilijk hebt. Geef je hond geen medicijnen die bedoeld zijn voor mensen. Ze zijn vaak giftig voor je hond. Zelfmedicatie kan de symptomen en de ziekte van je hond verergeren en zelfs zijn leven in gevaar brengen.

Hoe kan kennelhoest op natuurlijke wijze worden behandeld?

Er zijn een aantal natuurlijke remedies die je kleine vriend verlichting kunnen bieden als hij veel hoest en zichtbaar lijdt. Wanneer je hond een behandeling volgt die is voorgeschreven door je dierenarts, vraag hem dan om advies voordat je deze huismiddeltjes toedient.

Huismiddeltjes tegen hoest

  • Honing: in dit geval is wat goed is voor mensen ook goed voor je hond. Honing heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Bovendien zijn de meeste honden er dol op, dus je hoeft het alleen maar toe te voegen aan een traktatie of aan hun dagelijkse voeding. Wees echter voorzichtig als je hond diabetes mellitus heeft! Je dierenarts kan je vertellen of honing al dan niet geschikt is. Puppy’s jonger dan een jaar mogen ook geen honing eten.
  • Kokosolie: deze tropische olie heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Het helpt het immuunsysteem van een zieke hond te versterken. De hoeveelheid die je aan het voer van je hond toevoegt, hangt af van zijn gewicht. Je kunt het beste beginnen met kleine dosissen, bijv. een kwart theelepel, en letten op eventuele bijwerkingen, zoals diarree.
  • Gezonde lucht binnen je vier muren: vergeet niet om het huis regelmatig te verluchten. Als de lucht te droog is, zal een luchtbevochtiger of verdamper je kleine protegé verlichting geven. Vermijd zoveel mogelijk stof in de kamer waar je hond slaapt.
  • Geef hem natvoer: een uitgesproken hoest kan irritatie van de keel veroorzaken. Hierdoor wordt het moeilijker om brokken door te slikken.
  •  
    Naast gezonde, natuurlijke remedies heeft je hond rust en kalmte nodig. Zieke honden slapen meestal meer en zoeken vanzelf een rustig hoekje in huis op. Als je jonge kinderen hebt, leg hen dan uit dat je trouwe metgezel ziek is en rust nodig heeft. Ze kunnen met hem spelen als hij weer beter is.

    Het kennelhoestvaccin

    Er zijn verschillende vaccins tegen kennelhoest. Sommige zijn al opgenomen in de vaccinatie tegen de belangrijkste hondenziektes: parvovirose, leptospirose en ziekte van Carré. Een extra vaccin tegen het parainfluenzavirus en de bordetella bronchiseptica-bacterie kan worden geïnjecteerd of intranasaal worden toegediend. In het laatste geval wordt de vloeibare inhoud van het vaccin in de neus van de hond ingebracht en is het dier al na drie tot vijf dagen immuun. Een eenmalige toediening is voldoende voor de primaire vaccinatie, met een jaarlijkse booster. Bij dit type vaccin kan een milde vaccinatiereactie optreden, zoals een loopneus. Als je je hond voor een paar dagen of zelfs een paar weken naar een pension wilt brengen, zal je waarschijnlijk gevraagd worden om je kleine vriend te laten vaccineren tegen kennelhoest. Hetzelfde geldt voor hondenshows en wedstrijden. Gevaccineerde honden zijn niet volledig beschermd tegen kennelhoest, maar als ze besmet raken, zullen hun symptomen veel minder ernstig zijn. De prijs van dit vaccin is niet hoog, maar verschilt per dierenkliniek. Als je een puppy hebt, kan hij al vanaf zes weken gevaccineerd worden.
    Hoewel de symptomen van kennelhoest behoorlijk spectaculair kunnen zijn, moet je het hoofd koel houden en je concentreren op het welzijn van je hond. Complicaties zijn zeldzaam en met de juiste behandeling zal je trouwe metgezel snel weer fit zijn.

    Andere artikelen die je wellicht ook interesseren