Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Mijn hond eet niet meer – moet ik me zorgen maken?

27.12.2023 - Leestijd: 7 minuten

Beagle zit voor een waterbak en kijkt naar de camera

Als je hond plotseling stopt met eten, is het logisch dat je je afvraagt waarom. Het kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om het gedrag te observeren.

Wanneer een hond weigert te eten, maakt de eigenaar zich zorgen en vraagt zich af of zijn trouwe metgezel ziek is. Er zijn verschillende redenen waarom een hond weigert te eten. Ze kunnen goedaardig zijn of een teken van ziekte. Lees hier wat je moet doen als je hond zijn brokken niet meer wil opeten.

Loading...

Waarom eet mijn hond niet meer?

De meeste honden zijn lekkerbekken en zijn blij als ze hun baasje naar hun voerbak zien gaan. Als je hond je niet opgetogen volgt naar de kamer waar hij wordt gevoerd, maar liever lui op het tapijt blijft liggen, is dat niet per se ernstig. Het gebrek aan eetlust bij een hond kan door een aantal factoren worden veroorzaakt.

Als zijn algemene gezondheidstoestand goed lijkt en hij gewoon een dag weigert te eten, kan dit verschillende redenen hebben:

 • je hond zit nog vol; misschien heeft hij de dag ervoor te veel gegeten;
 • hij lust zijn nieuwe hondenbrokken niet;
 • het is erg warm en je hond lijdt eronder;
 • er is een loopse teef in de buurt, waardoor een reu vaak zijn eetlust verliest;
 • je hebt een lange reis gemaakt met je hond en hij heeft nog een beetje last van zijn maag;
 • je bent net verhuisd of in je vakantiehuisje getrokken.

Dat zijn tijdelijke oorzaken en de eetlust van je lieve viervoeter zou vrij snel moeten terugkeren. Honden weten wat goed voor ze is en als die van jou een paar uur wil rusten en vasten, laat hem dan gewoon doen.

Waarom eet mijn hond zijn brokken niet meer?

Het gebeurt vaker dat een hondeneigenaar de dierenarts belt om te zeggen: „Mijn hond eet zijn brokken niet meer. Wat moet ik doen?” Hoewel honden soms worden beschreven als wandelende vuilnisbakken en sommige de neiging hebben om bijna alles op te eten wat ze te pakken kunnen krijgen, zijn andere honden echte fijnproevers. Brokken die niet goed smaken, eten ze niet. Ben je van merk veranderd? Zelfs als je daarmee iets goeds wou doen, kan dat een reden zijn waarom je trouwe metgezel weigert te eten. Bied hem zijn gebruikelijke brokken aan die hij altijd met plezier at en je zult het meteen weten. Als je hond weigert om brokken te eten die hij voordien nog verslond, kan hij gebitsproblemen hebben. Je kunt dan het beste een afspraak maken met je dierenarts.

Mijn teef eet niet meer

Over het algemeen wordt een teef vanaf de puberteit twee keer per jaar loops. Dat gaat gepaard met hormonale schommelingen die veranderingen in haar gedrag veroorzaken. Je charmante viervoeter kan aanhankelijker en een beetje plakkerig worden, of juist terughoudender. Sommige teven kunnen prima met de loopsheid omgaan, terwijl andere zich in deze periode moe voelen en hun eetlust verliezen. Je hond eet misschien minder, maar als ze helemaal stopt met eten, is dat een teken dat er iets mis is. Vraag advies aan je dierenarts als de weigering om te eten langer dan een dag duurt. Toont je drachtige teef geen interesse in haar brokken? Dat kan worden veroorzaakt door misselijkheid, die vaak optreedt vanaf de derde week van de dracht. Bied je teef in dit geval meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voer aan. Als een drachtige teef weigert te eten, kunnen ook haar voedselvoorkeuren zijn veranderd. Net als zwangere vrouwen kan je hond ongewone smaakvoorkeuren hebben. Doe haar een plezier en koop speciaal voer voor drachtige teven en wat lekkernijen waar ze dol op is.

Mijn hond wil niet eten en niet opstaan

Als je hond weigert te eten en niet uit zichzelf wil opstaan, moet je een afspraak maken met je dierenarts. Hij zal de oorzaken van het gedrag van je trouwe metgezel vaststellen en de nodige behandeling voorschrijven. Afhankelijk van de gezondheidsproblemen van je hond is het normaal dat hij minder honger heeft en meer rust en slaap nodig heeft. Ook hier kan je dierenarts je geruststellen. De behandeling moet eerst werken en een paar dagen met weinig eten is niet schadelijk voor je huisdier. Als wij mensen ziek zijn, willen we ook liever slapen en hebben we weinig eetlust. Afhankelijk van de diagnose van je dierenarts kan een speciaal dieet een tijdje of zelfs langer nodig zijn. Om te voorkomen dat je hond uitdroogt, moet je ervoor zorgen dat hij altijd een bak water ter beschikking heeft, bij voorkeur dicht bij hem als hij de hele tijd ligt. Een hond kan weken zonder eten, maar slechts een paar dagen zonder drinken.

golden retriever couché, la tête sur le sol

Mijn hond heeft al 3 dagen niet gegeten

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen weinig eetlust of totaal geen eetlust. Een hond met weinig eetlust zal nog steeds een beetje eten en kan op enkele dagen een paar kilo afvallen. Dat kan het geval zijn bij reuen die onder hetzelfde dak of in de buurt van een loopse teef leven. Maak je geen zorgen, zodra de vrouwelijke hond niet langer interessant voor hem is, zal de eetlust van je hond terugkeren en misschien aanvankelijk verdubbelen. Wanneer een hond langer dan 3 dagen weigert te eten, kan dat een symptoom zijn van een gezondheidsprobleem zoals:

 • een besmettelijke ziekte,
 • spijsverteringsproblemen,
 • ademhalingsproblemen,
 • nierfalen,
 • leverfalen,
 • kanker.

Psychische storingen door stress veroorzaken soms ook verminderde eetlust bij een hond,bijv. wanneer de eigenaar van een hond overlijdt of in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Mijn hond eet niet en drinkt veel

Er zijn verschillende redenen waarom honden stoppen met eten en wel veeldrinkt:

 • chronisch nierfalen dat gepaard gaat met diarree en braken;
 • ziekte van Cushing, vaak gepaard met haaruitval en een dikke buik;
 • infectie van de baarmoeder bij teven;
 • leverfalen met diarree.

Deze ernstige ziekten moeten snel behandeld worden. Wacht dus niet af als je hond weigert te eten en plotseling meer begint te drinken dan normaal. Maak een afspraak met je dierenarts, beschrijf de symptomen aan de telefoon zodat hij kan beslissen of het een noodgeval is en probeer kalm te blijven. Je hond heeft geen extra stress nodig.

Mijn hond stopt met eten, blijft liggen en braakt

Een hond die een gele vloeistof braakt en niet meer eet, heeft in elk geval problemen met de spijsvertering. Vloeibaar braaksel met een gele kleur is galafvoer. Dat braakt een misselijke hond vaak als zijn maag leeg is. Galachtig braken kan wijzen op een ziekte, vooral als een hond niet meer opstaat en weigert te eten. Het kan ook het gevolg zijn van giftige producten of een darmobstructie. Dat is een veterinair noodgeval! Verspil geen tijd als je lieve viervoeter lethargisch is, niet meer eet en braakt: bel de dierenkliniek en volg het advies op.

Wat moet je doen als een oudere hond niet meer eet?

Bij oudere honden kan gebrek aan eetlust het gevolg zijn van ouderdom, ziekte, pijn of een teken dat het levenseinde nadert. Een oude hond die zijn brokken niet meer eet, vindt ze misschien beter als je ze laat weken in lauw water. Ze zijn waarschijnlijk te hard voor zijn oude tanden. Bied je hond natvoer aan of maak wat smakelijk hondenvoer klaar. Pas op: sommige voedingsmiddelen die mensen lekker vinden, zijn slecht voor de gezondheid van honden! In je boekhandel vind je ongetwijfeld het geschikste hondenkookboek voor je senior. Koken kost tijd: je kunt afwisselen tussen zelfgemaakte maaltijden en industriële voeding voor senior honden. Chronisch nierfalen is een ernstige ziekte die veel voorkomt bij oudere honden en die leidt tot een verlies van eetlust. De nieren vervullen hun functie niet meer naar behoren en de hond zal langdurig medicatie moeten innemen. Je dierenarts zal zeker speciale dieetvoeding aanraden die de levensverwachting van je hond verhoogt. Veterinaire begeleiding is in dat geval bijzonder belangrijk en mag niet worden verwaarloosd. Indien je lieve metgezel ondanks al je inspanningen niets meer wil eten, is hij misschien aan het einde van zijn leven gekomen. Als je hond geen pijn heeft, kan hij zijn dagen vredig slijten bij je thuis, omringd door degenen die hem liefhebben. Zorg er in elk geval voor dat je het telefoonnummer van een dierenarts in de buurt hebt met wie je contact kunt opnemen als het nodig is. Een hond die je jarenlang trouw heeft vergezeld, is een familielid dat een waardig einde van zijn leven verdient.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren