Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Puppy alleen laten: vanaf wanneer, hoe en hoelang?

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Puppy ligt op vacht met puppystukje

De angst om alleen achter te blijven is praktisch inherent aan puppy’s. Omdat het voor puppy’s van vitaal belang is om altijd dicht bij hun hondenmoeder en de roedeldieren te blijven. Alleen gelaten, is een puppy meestal niet levensvatbaar. Na de eerste 15 weken bij de moeder neem je de verantwoordelijkheid voor het hondje over. De Maxi Zoo-gids geeft je tips hoe je puppy stap voor stap kan leren om alleen te blijven.

Loading...

Waarom puppy’s worden geplaagd door verlatingsangst

Meestal komt er een pup naar je toe met een gemiddelde leeftijd van twaalf weken. Op dit moment verliest hij de roedelbroers en -zussen en zijn hondenmoeder die voor hem zorgt. Het is nu aan jou om de verantwoordelijkheid voor het kleintje te nemen en hem veiligheid, voedsel en genegenheid te geven. Op dit moment wordt de eerste hoeksteen van zijn relatie met jou gelegd.

Om later een goed gesocialiseerde hond te hebben, moet je erop letten dat de puppy niet te snel van zijn moederhond wordt gescheiden. Een scheiding met acht weken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de jonge hond later verliesangsten krijgt. Ook voor de mentale ontwikkeling van de pup is het belangrijk dat de kleine hond tot zijn 15e levensweek niet aan zijn lot wordt overgelaten.

Wanneer hij bij hun nieuwe thuis aankomt, moet de puppy eerst zijn eerste scheiding verwerken – en wennen aan zijn nieuwe verzorger of mensenfamilie. Alles is tegelijkertijd nieuw, spannend en eng voor hem. Wennen aan onbekende dagelijkse ritmes, geluiden, stemmen en geuren is echt hard werk voor het kleine kereltje. Allereerst moet de puppy vertrouwen in jou krijgen en een band met jou opbouwen voordat je er zelfs maar aan hoeft te denken om je kleine viervoeter alleen te laten.

De eerste oefeningen om alleen te blijven

Pas vanaf de vijfde maand zou je moeten beginnen met trainen voor alleen zijn. Elke pup reageert anders als de verzorger de kamer of het appartement verlaat. Misschien heb je geluk en zal je kleintje in zijn mandje kruipen en slapen. Maar dit is eerder een uitzondering. De meeste puppy’s worden nerveus, beginnen te blaffen of jammeren en kunnen uit frustratie en stressbeheer rommelen met je woninginrichting. Het is daarom belangrijk om de puppyoefeningen voor alleen zijn zorgvuldig te benaderen.

Naar de badkamer gaan, kun je als eerste oefening gebruiken. Het doel van deze dagelijkse oefening is om je pup te helpen begrijpen: “Ik ga deze kamer alleen binnen en kom zo weer terug.” Voor de pup zou deze “plotselinge verdwijning” van zijn verzorger vanzelfsprekend moeten worden. Het is dus belangrijk dat je de pup van tevoren negeert. Laat hem bijvoorbeeld met zijn speelgoed of kauwbotten spelen en gebruik dit moment om onopvallend de kamer te verlaten. Hoe onopvallend je ook verdwenen bent, zo onopvallend moet je ook weer verschijnen. Laat je in geen geval verleiden tot een afscheids- of reünieceremonie door de pup extra knuffels te geven.

Een andere kleine oefening is: vaak van kamer veranderen zonder op de pup te letten. De kleine zal achter je aan rennen – en niet slechts één keer. Loop van kamer naar kamer tot de pup het niet meer leuk vindt om achter je aan te stiefelen. Als je puppy op een gegeven moment accepteert dat je in een andere kamer bent, is het tijd voor de volgende oefening.

De grote stap buiten de deur

Nu kun je proberen je puppy voor het eerst alleen te laten door het huis te verlaten. Ook hier is het erg belangrijk dat je je volledig onopvallend gedraagt zonder afscheid te nemen van de pup of afscheidswoorden te zeggen. Sluit de huisdeur achter je, stop dan even en luister naar de geluiden die je puppy maakt. Als hij meteen begint te blaffen of huilen, ga dan terug naar binnen, maar negeer hem! In dit geval moet je teruggaan naar de voorbereidende oefeningen en nog consequenter met hem trainen. Als je puppy echter kalm blijft, wordt het tijd om de tijd dat hij alleen is te verlengen. In het begin is het voldoende als je bijvoorbeeld de vuilnis naar buiten brengt, later kun je de trappen van het huis schoonmaken en op een gegeven moment kun je ook even snel boodschappen doen.

Puppy liggend in zijn puppybed kauwend op blauw kauwstuk speelgoed

Als je weet dat je hond uitsluitend op bepaalde momenten van de dag langer alleen hoeft te zijn, kun je hem trainen om op dezelfde tijden van de dag alleen te zijn. Op deze manier leert hij zijn interne klok dienovereenkomstig aan te passen – en zal hij veel rustiger kunnen wachten tot je terugkomt.

Hoelang kun je puppy’s alleen laten?

Er is geen eenduidig antwoord op deze belangrijke vraag. Elke hond is hierin anders. Maar tijdens de puppytijd geldt het volgende: zo kort mogelijk! Omdat puppy’s over het algemeen korte slaap- en waakfasen hebben en snel hun ontlasting kwijt moeten. Als de pup te vaak wakker wordt tijdens je afwezigheid en zijn behoefte moet doen, kan dit leiden tot blijvende onreinheid bij de hond. Hij kan ook de gewoonte krijgen om uit frustratie of angst aan banken en tafelpoten te knabbelen. Ongewenste gedragspatronen of angststoornissen kunnen het gevolg zijn van te lang alleen zijn als puppy.

Onthoud dat het niet gepast is als volwassen honden tijdens een lange werkdag alleen thuis blijven. Vijf uur is het maximum.

Lees verder in de Maxi Zoo-gids “De hond alleen laten“.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren