Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Help je puppy zindelijk worden - in simpele stappen naar een zindelijke hond

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Puppy ligt op het tapijt en mokt

Heb je besloten om een puppy een nieuw thuis te geven? De vreugde over het nieuwe gezinslid is groot. Zodra het dier zijn intrek neemt, wacht ook gelijk de eerste taak: de hond moet zindelijk zijn en zo snel mogelijk buiten zijn behoefte doen. Puppy's hebben echter nog steeds een zeer kleine, ongetrainde blaas en een onvolledig spijsverteringssysteem en moeten vaak hun behoefte doen. Dan worden ze onrustig, lopen rond, snuffelen intensief aan de vloer en zoeken ze een geschikt "toilet". Lees in deze gids hoe je je puppy met succes zindelijk kunt maken!

Loading...

Kleine honden met grote tegenslagen

Honden zijn van nature heel schoon en besteden veel aandacht aan het schoonhouden van hun omgeving. In zijn nieuwe huis moet de pup echter eerst leren wat hij wel en niet mag. Hij wordt ook overweldigd door alle nieuwe geuren en sensaties en voelt zich misschien alleen. Een “ongelukje” kan dan zomaar gebeuren.

Sommige puppy’s begrijpen al na één ongelukje waar ze hun behoefte mogen doen, terwijl andere langzame leerlingen een paar weken training nodig hebben. Houd er rekening mee dat pups de sluitspieren van blaas en darm pas na 14 weken goed kunnen controleren. Daarom draait het trainen om geduld.

Puppy’s moeten meestal na het slapen, eten, drinken of spelen meteen hun behoefte doen. Let op de signalen die je puppy geeft en probeer hem voor te zijn. Want als hij rondjes om het tapijt loopt en eraan snuffelt, is het al bijna te laat.

De eerste stap naar een zindelijke pup

De eerste twee weken zul je moeten wennen aan een ritme waarin je de pup om de twee uur laat plassen of met hem naar buiten gaat.

Plas- en poepwoord: om ervoor te zorgen dat je puppy later op je signaal zijn behoefte kan doen, kun je elke keer voordat hij zijn behoefte doet een commando geven, bijvoorbeeld “netjes plassen”. Na verloop van tijd zal hij dit signaal in verband brengen met het doen van zijn behoefte. Dit is vooral handig voor een lange rit met de auto, omdat je dit signaal kunt gebruiken om je hond van tevoren aan te moedigen zijn behoefte te doen.

Tip: Als je pup een ongelukje heeft op de vloer in de woonkamer, dan kun je de plas opnemen met oude kranten en die dan gebruiken om de eigenlijke plasplek in te richten, omdat de pup zijn neus gebruikt als hij zijn behoefte moet doen, en een voorliefde heeft voor al gemarkeerde plekken.

Laat je puppy zien waar hij zijn behoefte moet doen door hem naar de nieuwe plasplek te brengen zodra hij onrustig wordt – maar sleep hem niet. Herhaal deze werkwijze om de twee uur. Je zult zien hoe snel de kleine viervoeter leert.

Tip: Plasmat als alternatief voor hooggelegen woningen

Als je op een hoge verdieping woont, kun je met de lift niet snel genoeg naar beneden komen als er een ongelukje is gebeurd. Een plasmat of een ruimte met zo’n mat als vloerbedekking, is dan een uitkomst. Gebruik een bak met een platte rand en bekleed deze met oude kranten of de daarvoor ontwikkelde plasmatten. Zet de bak dan bij de voordeur of de balkondeur.

Als het onverhoopt misgaat …

Maak in het geval van ongelukjes de plek schoon zonder commentaar en zonder uitbrander, want je wilt niet dat je pup bang voor je wordt en daardoor mogelijk vaker zijn behoefte gaat doen als je er niet bent. Maak de bevuilde plek schoon met een sterk geurend product dat honden niet lekker vinden. Zo voorkom je dat hij daar opnieuw plast.

Puppy’s en jonge honden plassen ook uit blijdschap of angst. Ze doen dit omdat ze de sluitspieren van hun blaas nog niet kunnen controleren als ze opgewonden zijn. Het is slecht voor de ontwikkeling van je hond als je hem daarvoor straft.

De tweede stap op weg naar zindelijkheid: complimenten en opdrachten

De echte training om je hond zindelijk te maken begint buiten bij het uitlaten. Ga met met je nieuwe gezinslid naar buiten voordat hij er zelf om vraagt – en zorg dat je trainingssnacks en poepzakjes bij je hebt.

Begin de training door de puppy groene, zachte oppervlakken aan te bieden (grasveld, een bepaalde hoek van je tuin, grond enz.). Dit beantwoordt niet alleen aan de behoeften van het dier, maar heeft als voordeel dat de volwassen hond zijn behoefte liever in het groen doet en niet op de stoep. Zodra de pup gaat plassen, roep je een van tevoren daarvoor bedacht woord, zoals “plas”. Geef hem een compliment, maar overdrijf het niet. Jonge honden kunnen zich namelijk snel laten afleiden van waar ze mee bezig zijn. Geef hem zodra hij klaar is meteen iets lekkers.

Je kunt deze oefening ook goed doen met een clickertraining. Na elke kleine en grote boodschap van de pup gebruik je de clicker en prijs je hem. Na korte tijd kan je puppy zijn behoefte doen als je daarvoor het signaal geeft. Houd er rekening mee dat de zindelijkheidstraining van een puppy niet aan een kind kan worden overgelaten. Natuurlijk kan het hele gezin je hierbij assisteren.

Geduldig en consequent onderweg naar een zindelijke hond

Het zindelijk maken van je hond vraagt geduld en consequent gedrag. Geef je hond bij een ongelukje in geen geval een uitbrander, want vaak maakt dat de situatie erger en raakt je hond nog meer van streek. Zorg ervoor dat je volwassen hond nooit langer dan vier uur aan een stuk alleen in huis is. Puppy’s mogen helemaal niet alleen worden gelaten.

Help, mijn hond wordt niet zindelijk!

Als je hond niet zindelijk wordt, kunnen er ook lichamelijke oorzaken zijn. Dan kun je het beste met je dierenarts overleggen en om advies vragen. Als een aandoening aan een van de organen is uitgesloten, kijk dan ook naar psychologische oorzaken. Het vervuilen van eigen terrein kan ook worden gezien als een daad van protest. Raadpleeg in moeilijke gevallen een dierenarts en zoek hulp bij een gespecialiseerde hondentrainer.

Icoon Opvoeden van een hond

 

Vind accessoires om je puppy zindelijk te maken in onze webshop.

Naar de webshop

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren