• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Puppycursus – waarom je ervoor kiest

11.12.2024 - Leestijd: 6 minuten

Een baasje traint commando's met zijn puppy

Op de puppyschool worden jonge honden op speelse wijze gesocialiseerd. Wanneer je samen met je harige vriend en zijn soortgenoten traint, versterk je ook de band tussen jou en je dier. Hoewel de “kleuterschool voor honden” erop gericht is je trouwe viervoeter op te leiden tot een zelfverzekerde partner, kunnen hond en baasje ook veel plezier verwachten in de puppyspeelgroep. Op de hondenschool ontmoet je hond andere honden, communiceert, speelt, lost conflicten op en vergroot zijn zelfvertrouwen.

Puppyschool: Waarom naar een puppyspeelgroep?

Op een puppyschool leren hond en baasje veel en groeien ze samen als team. Je ervaart jouw hond buiten je eigen vier muren en kunt hem van les tot les beter inschatten. De hond daarentegen begrijpt langzamerhand dat jij zijn roedelleider en teampartner bent die hem veiligheid en stabiliteit biedt.

Bovendien maken jonge honden in de puppyschool kennis met gepast spel. Ze leren zelfverzekerd om te gaan met andere leden van hun soort. Door begeleid spel kan je hond duidelijk en positief communiceren met zijn soortgenoten. Dit is de basis voor honden om harmonieus samen te leven.

In de puppyspeelgroep komt de jonge hond andere rassen, andere karakters en ander gedrag en speelvormen tegen. Dit verbreedt zijn sociale spectrum en maakt dat hij meer open staat voor andere honden. Zelfs wat schuwere honden leren op de puppyschool na verloop van tijd andere honden te benaderen en worden zelfverzekerder.

Een ander positief effect van de puppycursus is dat de honden als pup het bijtgedrag afleren. Als een hond tijdens het spelen een andere hond te hard bijt, wordt deze direct afgewezen en berispt. De puppy begrijpt snel dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd.

Hoe belangrijk is de hondenschool? De voordelen op een rij

  • Op de puppyschool maakt je hond kennis met jonge honden van dezelfde leeftijd en verbetert daardoor zijn sociale vaardigheden. Hier lees je hoe je jouw puppy kunt socialiseren.
  • Door ren- en jachtspelletjes en kleine stoeipartijen met puppy’s van dezelfde leeftijd leert je trouwe viervoeter zichzelf en andere honden beter in te schatten.
  • In speelse trainingssessies waarin je jouw hond traint op basiscommando’s zoals “blijf” of “zit”, leert je jonge hond vanaf het begin zich op jou te concentreren, zelfs als hij afgeleid is.
  • Confrontatie met diverse omgevingsprikkels tijdens de puppytijd betekent dat je puppy zich in nieuwe situaties met minder angst en meer zelfvertrouwen kan laten gelden.
  • Samen trainen met je hond is leuk en bevordert de band tussen jou en je dierenvriend.
  • De hondentrainers geven veel tips over het dagelijks leven met de hond en helpen je bij individuele problemen.
  • Je ontmoet andere hondenbezitters en kunt met hen van gedachten wisselen. Soms ontstaan er op de puppyschool levenslange vriendschappen.

Puppyschool: vanaf wanneer is het aan te raden om naar een puppycursus te gaan?

Veel nieuwe hondenbezitters vragen zich af wanneer ze naar een puppycursus moeten gaan. In de regel worden puppy’s vanaf de leeftijd van acht weken gescheiden van hun moeder en gaan ze naar hun nieuwe gezin. Na ongeveer een week thuis kan een pup met de puppyschool beginnen en kunnen jij en je nieuwe gezinslid samen naar school.

Sommige hondenscholen bieden pas puppycursussen aan vanaf de twaalfde levensweek, omdat de honden dan volledig ingeënt zijn (behalve tegen hondsdolheid). Bij andere puppyscholen begint het al na acht of negen weken. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk met de socialisatie te beginnen.

Maak gebruik van de socialisatiefase

Vanaf de vierde levensweek bevindt de pup zich in de zogenaamde socialisatiefase, waarin hij alles wat hij leert, niet meer vergeet. Deze periode mag je niet verloren laten gaan: laat je viervoeter zoveel mogelijk van de wereld zien. Confronteer hem met nieuwe mensen, soortgenoten en andere dieren, maar ook met ongewone situaties. Zo gaat hij later onbevreesd en goed gesocialiseerd met je door het leven. Wat je hond in deze periode positief waarneemt en leert, zal hem zijn hele leven vormen.

Naast de dagelijkse leerervaringen bij jou thuis, biedt een puppyschool de hond veel nieuwe ervaringen en professionele training.

Puppyschool – tot welke leeftijd ga je naar de puppyspeelgroep?

De meeste hondenscholen bieden hun puppygroepen aan tot de leeftijd van zes maanden. Daarna kun je bijvoorbeeld overstappen naar een jongehondencursus. Deze cursussen richten zich meer op het trainen van de hond. Het is in ieder geval zinvol om voor een periode van twee tot drie maanden naar een puppycursus te gaan.

Veel eigenaren vragen zich ook af hoeveel uur puppycursus ze per week moeten volgen. Het is ideaal als je je puppy twee keer per week een uurtje meeneemt naar de hondenschool. Maar het is ook prima als je het maar één keer per week kunt doen.

Wat gebeurt er op de puppyschool?

In de puppyspeelgroep ontmoet je andere honden die idealiter dezelfde leeftijd en hetzelfde ontwikkelingsniveau hebben als jouw trouwe viervoeter. Op de puppyschool vergroot je hond zijn sociale vaardigheden door met andere honden te spelen en leert hij rustig en adequaat met andere honden te communiceren.

Aan het begin van elke puppycursus snuffelen de honden eerst aan elkaar – in de ware zin van het woord. De hondentrainer observeert de puppy’s en hun baasjes en begint basisinformatie te geven over de communicatie met en tussen jullie viervoeters:

  • Je leert veel over de lichaamstaal van de hond, hoe je op de juiste manier met jouw dier omgaat en zijn gedrag correct begrijpt.
  • Het lesplan omvat onderwerpen als greep- en vasthoudtechnieken, positieve conditionering (beloningen) en het afleren van jachtgedrag.
  • Ook worden de jonge honden tijdens de puppycursus geconfronteerd met onbekende prikkels uit de omgeving. Denk hierbij aan fladderende linten, ongewone, soms harde geluiden of verschillende oppervlakken.
  • Er zal ook worden begonnen met het trainen van belangrijke hondencommando’s zoals “zit”, “af” en “kom”. Je viervoeter leert zich op jou te fixeren, ook als er andere soortgenoten in de buurt zijn.

Puppyschool – wat meenemen?

Bij het eerste bezoek aan de puppyschool dien je het vaccinatiebewijs en eventueel een bewijs van de hondenaansprakelijkheidsverzekering mee te nemen. Veel hondenscholen vereisen dit bewijs bij inschrijving. Daarnaast dien je bij iedere training de volgende benodigdheden bij je te hebben:

Uitwisseling met trainers en andere eigenaren

Ook als baasje kun je flink profiteren van een puppycursus: De eerste weken en maanden met een jonge hond in huis rijzen er veel vragen en onzekerheden. Op de puppyschool heb je de mogelijkheid om deze vragen te stellen en om hulp te vragen.

De ervaren hondentrainers staan voor je klaar met advies en ondersteuning en geven tips over de hondentraining en de dagelijkse interactie met jouw puppy. Als je met andere hondenbezitters praat, besef je al snel dat je niet de enige bent met “problemen”. Puppygroepen ontwikkelen zich vaak tot privé speel- of wandelgroepen.

Om jou en je pup deze positieve ervaringen te laten beleven, is het belangrijk om een geschikte puppyschool te vinden die professioneel werkt en aan bepaalde kwaliteitskenmerken voldoet.

Kenmerken van een professionele hondenschool

Bij het zoeken naar een goede hondenschool met puppycursussen bij jou in de buurt, let je op de volgende criteria:

  • De school moet geleid worden door professioneel opgeleide hondentrainers met de juiste kwalificaties.
  • De trainers mogen nooit druk uitoefenen op de pups of geweld gebruiken om ze te disciplineren.
  • Goede hondenscholen laten u gratis meekijken op een puppyspeelsessie en inspecteren graag vooraf uw hond en het vaccinatiebewijs.
  • Op de speelgroepen zijn doorgaans niet meer dan ongeveer zes pups per trainer aanwezig, zodat de trainer de jonge honden altijd goed in de gaten kan houden. Als er meer dan zes dieren zijn, moet er een tweede trainer aanwezig zijn.
  • De pups in de cursussen moeten een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau hebben en ongeveer even groot zijn: een dwergpinscher kan waarschijnlijk niet veel met een Duitse dog en kan tijdens het spelen per ongeluk gewond raken door de veel grotere hond. Toch is het belangrijk dat de puppycursus uit verschillende rassen bestaat.
  • Naast begeleide speel- en stoeipartijen moeten regelmatige rustpauzes en rustige speelfasen tussen puppy’s en eigenaren een integraal onderdeel van het programma zijn.

Hoe vind ik een hondenschool met een keurmerk?

Helaas kan iedereen tegenwoordig een riem kopen, een fluitje ophangen en zichzelf hondentrainer noemen. Het beroep van hondentrainer is in Nederland niet beschermd, hoewel de vraag en eisen voortdurend toenemen.

Daarom is het raadzaam naar het Edupet Dierenwelzijn keurmerk te kijken. Professionals die bij dit keurmerk zijn aangesloten, zijn gecontroleerd op vaardigheden, kennis en werkmethodes op het gebied van veiligheid, hygiëne en dierenwelzijn. Ook heeft er controle plaatsgevonden op relevante documenten en wordt er een audit-bezoek afgenomen. De hondenscholen met het Dierenwelzijn keurmerk kun je op internet vinden, gesorteerd op postcode. Er is zeker een school bij jou in de buurt met een kwaliteitskeurmerk.

Dierenartspraktijken en je Maxi Zoo winkel dienen ook als aanspreekpunt voor hondenscholen en puppyspeelgroepen. Daar ontmoet je andere hondenbezitters aan wie je kunt vragen naar hun ervaringen en aanbevelingen.

Puppyschool: kosten en verdere cursussen

De kosten voor het bezoeken van een puppyschool variëren van aanbieder tot aanbieder tussen de 10 en 25 euro per uur. Er worden vaak pakketten van tien lessen aangeboden. Informeer bij andere hondenbezitters of online naar de kosten van hondenscholen bij jou in de buurt.

In ieder geval kies je zeker voor een proefles met je puppy voordat je een hondenschool kiest. Houd er rekening mee dat verantwoorde hondenscholen alleen dieren laten deelnemen aan de cursussen waarvan bewezen is dat ze zijn ingeënt en ontwormd.

Als je eenmaal een hondenschool hebt gevonden waar jij en je pup zich in goede handen voelen, lees dan meer over verdere cursussen. Want een goed gesocialiseerde en getrainde hond is een ongecompliceerde dierenvriend die je in alle situaties vergezelt!

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren