Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Mechelse herder - zeer actieve workaholic met twee kanten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Nahaufnahme eine Malinois.

De Mechelse herder is een buitengewoon slimme, levendige en zeer actieve werkhond met Belgische roots. Het hondenras wordt wereldwijd gebruikt in politie- en militaire dienst. De opvoeding en het inzetten van de sportieve herdershond stellen hoge eisen aan de eigenaar. Ervaren handen weten het best met zijn werklust om te gaan en genieten vervolgens van de zachte, vriendelijke kant van hun "Mali".

Werkgrage hond met een kort lontje

De “Mali” – zoals fans van het ras de Belg graag noemen – is een van de Belgische herders. De werkhongerige atleet wordt echter al lange tijd niet meer als schapenhoeder gebruikt. Tegenwoordig toont hij zijn sterke punten bij de politie, beschermhondensport, opsporing, reddingswerk of als beschermings- en waakhond. Het aantrekkelijke hondenras bleef in zijn originaliteit behouden, zowel fysiek als qua karakter. Dit omvat ook de twee kanten van de Mechelse herder: hard in zijn werk en zachtaardig tegen zijn mensen thuis.

Het karakter van de Mechelse herder

De Mali is in hart en nieren een vriendelijke hond. Agressie en angst worden bij het fokken niet getolereerd. Desalniettemin wordt de Belg beschouwd als een hond met een zeer sterk karakter, behendig en reactief – met andere woorden: hij zou een kort lontje hebben. De honden van dit ras hebben een sterk beschermend instinct die ze ook ongevraagd gebruiken of als ze hun mensen bedreigd zien worden. Als potentiële eigenaar mag je hun jachtinstinct niet onderschatten. Als er een gebrek aan opleiding is en als de gelegenheid zich voordoet, is het risico groot dat kleine dieren en katten door hem opgejaagd worden. De zeer actieve Mechelse herder beschikt over een geweldige werklust en bereidheid om samen te werken. Als er onvoldoende van hem wordt geëist, gaat hij al snel zelf “naar werk zoeken”: overmatig waken met regelmatig geblaf, agressie of het vernielen van voorwerpen zijn tekenen van onvoldoende of onjuist werk.

Opvoeding en houden

De Mechelse herder heeft duidelijk leiderschap met een consistente en vriendelijke hand nodig. De intelligente hond is niet moeilijk te trainen dankzij zijn grote bereidheid om samen te werken – zijn “wil om te behagen”. Hondenervaring is echter aan te raden, omdat de slimme Belg de neiging heeft om zelfstandig naar oplossingen te zoeken en sneller te denken dan zijn mensen. Zijn zelfvertrouwen kan voor grote verrassingen zorgen voor een beginnend baasje, daarom is dit ras alleen de juiste keuze voor starters als je uitgebreid een training volgt en vanaf het begin een ervaren hondentrainer raadpleegt. De Mechelse herder vereist veel aandacht en werk. Hij is een serieuze hond die zich hecht aan zijn mensen en het liefst de hele dag met hen doorbrengt. De energieke werkhonden bloeien echt op als beschermhond en in militaire- of politiedienst, en ook bij andere veeleisende taken. In hun vrije tijd zijn het evenwichtige en liefdevolle familieleden die zelfs de allerkleinste vrienden met zorg behandelen.

Verzorging van de Mechelse herder

Als een typisch werkhondenras heeft de Mechelse herder een korte, robuuste en gemakkelijk te onderhouden vacht. Hij moet één keer per week geborsteld worden. Regelmatige controles van de ogen, oren en klauwen brengen mogelijke problemen vroegtijdig aan het licht.

Bijzonderheden en gezondheid

De Mechelse herder heeft het geluk dat zijn uiterlijk in de fokkerij slechts een ondergeschikte rol speelde. Zijn gebruiksgeschiktheid en dus zijn lichamelijke gezondheid, sportiviteit en hardheid stonden naast het karakter altijd op de voorgrond bij de selectie van het ras. Het Belgische ras wordt daarom als zeer robuust beschouwd. Zoals alle Duitse herders, is de Mechelse herder ook vatbaar voor gewrichtsaandoeningen – zoals dysplasie van de heup en elleboog, evenals spondylose. De Vereniging van Duitse Hondenfokkers (VDH) is een goed aanspreekpunt voor informatie en adressen van gerenommeerde fokkers.

De beste producten voor je Mechelse herder vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

ProfielMechelse herder

Ras
Mechelse herder
Oorsprong
België
Classificatie
Herdershonden en veedrijvers, categorie herdershonden
Grootte
groot, schofthoogte 56 tot 66 centimeter
Gewicht
20 tot 30 kilogram
Anatomie
sportief, slank met een trotse houding
Ogen
zwart, groot en alert
Oren
donkere, rechtopstaande oren
Vacht en kleur
lichtbruine, korte vacht, met een donker masker
Kenmerken
hoog activiteitenniveau, moet op gepaste manier bezig gehouden worden en heeft een goede opvoeding nodig
Karakter
volgzaam, waakzaam, aanhankelijk, zelfverzekerd en levendig
Gezondheid
relatief robuust ras maar vatbaar voor gewrichtsaandoeningen (bijv. dysplasie van heupgewricht en elleboog, evenals spondylose)

Vind de juiste producten voor je Mechelse herder

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren