Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Hollandse herder: hardwerkende helper en trouwe vriend

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Holländischer Schäferhund rennt einen Weg entlang.

De Hollandse herder werd vroeger als herdershond gebruikt en later als waakhond of politiehond. Vanwege de rol die ze vroeger vervulden zijn ze onafhankelijk en hebben ze een liefdevolle maar consistente hand nodig. Wat hun karakter betreft, zijn ze trouw, hardwerkend, gehoorzaam, intelligent en volhardend. Met de juiste socialisatie en opvoeding is de Hollandse herder een geweldige metgezel in het dagelijks leven en is hij ook geschikt als gezinshond, zolang hij maar de fysieke en mentale belasting krijgt die bij de soort past.

Loading...

Van herdershond tot gezinshond

De Hollandse herder komt, net als zijn naaste verwant de Belgische herder, uit de Belgische regio Noord-Brabant. Toen België zich afscheidde van Nederland, splitste ook de populatie van deze werkhond zich op, zodat er twee rassen ontstonden die nauw verwant waren.

De oorspronkelijke taak van de Hollandse herder was om voor de schaapskudde te zorgen. Deze activiteit vereist een zekere zelfstandigheid, die nog steeds tot de aard van honden behoort. Het ras wordt sinds 1960 erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Het karakter van de Hollandse herder

Hollandse herders zijn mensvriendelijk, heel leergierig en voeren graag een taak uit die hun is opgedragen. Om deze reden zijn de dieren heel geschikt als beschermings- en waakhonden, maar ook als therapiehonden. De intelligente en loyale viervoeter is ook een geweldige gezinshond, op voorwaarde dat je hem voldoende fysiek stimuleert en zelf als zelfverzekerde “roedelleider” optreedt.

De actieve honden bewegen graag en willen ook mentaal gestimuleerd worden. Met optimale socialisatie en een consistente opvoeding bewijzen Hollandse herders zich als loyale en attente vrienden van hun mensen.

Het opvoeden en houden van de Hollandse herder

De mensvriendelijke en van nature zelfstandig optredende hond heeft een goede socialisatie door de fokker nodig, die je als eigenaar moet voortzetten. Het meedoen aan puppylessen en het bezoeken van de hondenschool zijn belangrijk om de hond zijn prachtige karakter ten volle te laten ontwikkelen. Voor de opvoeding geldt het volgende: de dieren hebben een liefdevolle en consequente opvoeding nodig door een sterke leider, een persoonlijkheid die ook om kan gaan met de zelfstandigheid van de honden. Als de hond jou als eigenaar met vertrouwen volgt, is hij een absoluut loyaal familielid dat zijn mensen beschermt.

Gehoorzamen zal de Hollandse herder over het algemeen vooral zijn baasje, maar hij respecteert ook de rest van de familie. In het ideale geval kunnen de Hollanders na de basisopleiding te hebben voltooid een opleiding tot beschermingshond of therapiehond volgen. Als gezelschapshond of gezinshond heeft hij verder dagelijks veel beweging en mentale stimulering nodig. Lange wandelingen in de natuur, joggen of fietsen, mentaal uitdagende spelletjes en hondensport zijn ideaal om de actieve Hollander te stimuleren. Hij woont idealiter in een groot huis met een tuin die hij kan bewaken.

Het verzorgen van de Hollandse herder

De Hollander is heel gemakkelijk te verzorgen en stelt wat dit betreft geen bijzondere eisen. Tijdens de rui moet je hem regelmatig borstelen. Langharige herders hebben een iets intensievere verzorging nodig.

Kenmerken van de Hollandse herder

Verantwoordelijke fokkers van dit ras besteden extra aandacht om erfelijke ziekten van meet af aan uit te sluiten. Wanneer je interesse hebt in een Hollandse herder, koop deze dan alleen bij een gerenommeerde fokker.

Bij ons vind je de beste producten voor je Hollandse herder!

Naar de hondenproducten

Profiel Hollandse herdershond

Ras
Hollandse herdershond (Hollandse herder)
Oorsprong
Nederland
Classificatie
Herdershonden en veedrijvershonden
Grootte
groot, schouderhoogte tot 62 centimeter
Gewicht
23 tot 30 kilogram
Anatomie
slank, sterk, goed geproportioneerd
Ogen
middelgroot, amandelvormig, licht scheef, donker gekleurd
Oren
middelgroot, staand; richt zich zichtbaar op als hij aandachtig luistert
Vacht en kleur
in de varianten korthaar, langhaar en ruwhaar; goud- en zilverkleurige basistoon in de kleuren van een licht zandtint tot kastanjerood, bij een ruwhaar ook blauwgrijs of peper-zoutkleurig
Karakter
loyaal, betrouwbaar, gehoorzaam, leergierig, intelligent, onafhankelijk, volhardend, waakzaam, evenwichtig
Gezondheid
Gerenommeerde fokkers streven ernaar om mogelijke erfelijke ziekten uit te sluiten

Vind de juiste producten voor je Hollandse herder

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren