Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Honden op de juiste manier aaien: hier moet je op letten

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Ein Hund und seine Besitzerin kuscheln miteinander.

Het is leuk om honden te aaien en het versterkt de band met de trouwe viervoeter. Maar kunnen we daarbij eigenlijk ook iets fout doen? Een lesje in het liefkozen van viervoeters.

Het aaien van honden maakt je blij

Iemand die zegt dat geluk vluchtig is, heeft nog nooit een hond geaaid! Dit zou een rake spreuk voor een kalender kunnen zijn. Dat het goed is om honden te aaien, is bekend. Het zorgt voor minder stress en kan zelfs de bloeddruk laten dalen. Voor dit gevoel van welbevinden is onder andere het knuffelhormoon oxytocine verantwoordelijk. Dit hormoon komt bij hond en mens vrij bij aanrakingen en oogcontact tussen beide partijen. Maar kunnen we ook fouten maken bij het aaien van honden?

Honden aaien als communicatie

Elke hond heeft zijn eigen voorliefdes bij het aaien, maar er zijn bepaalde lichaamsdelen die bijna alle viervoeters prefereren: aanrakingen aan de borstkas (vooral als de hond naast je zit), aan de zijkant van het lichaam en langs de snuit vinden de meeste honden fijn. Maar vele viervoeters zijn gevoelig aan staart en poten, vooral als ze het niet gewend zijn hier aangeraakt te worden. Ook houdt niet elke hond van omhelzingen.

Maar haast nog belangrijker dan het feit waar je een hond aait, is de vraag in welke situatie je dat het best kunt doen. Als honden bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving komen en er op gefocust zijn om alles voor zichzelf op een rijtje te zetten, willen ze niet aangeraakt worden. Als ze een andere hond ontmoeten of bezig zijn met spelen of snuffelen vinden ze dit ook niet fijn. Als ze een andere hond ontmoeten of bezig zijn met spelen of snuffelen vinden ze dit ook niet fijn.

Eine Besitzerin streichelt ihren Hund.

Ze draaien dan hun kop naar opzij of lopen weg. Ook tijdens het eten mag je ze nooit storen. Het aaien is een belangrijk communicatiemiddel voor mens en hond. Aai je hond gerust veel, maar denk erbij na en doe het heel bewust. De bekende hondenonderzoeker en gespecialiseerde dierenarts Dorit Urd Feddersen-Petersen schrijft in haar boek “Ausdrucksverhalten beim Hund” (Expressief gedrag bij de hond) dat naast ontspannen aaien, ‘grooming’ (vachtverzorging), lichaamscontact tijdens het rusten alsook “aanrakingen tijdens het lopen, het af en toe aanraken van de hond, die op zijn beurt, als bij toeval, langs het menselijk been schuurt of er tegenaan leunt, de banden versterkt en de hond sociale zekerheid geeft”.

Aaien is een basisbehoefte van een hond

Op puppyleeftijd wordt er al nauw fysiek contact gezocht met broertjes en zusjes. Puppy’s zijn er ook aan gewend om door hun moeder aangeraakt te worden. Fysieke nabijheid is een belangrijk ritueel om de stabiliteit van de sociale structuur te waarborgen. Dit geldt zowel voor wolven in de roedel als voor honden die dicht bij elkaar staan. Daartoe behoort zowel sociale vachtverzorging als – zoals Feddersen-Petersen het noemt – “snuittederheid”. De mens kan dit heel makkelijk nabootsen. De mens kan dit heel makkelijk nabootsen. Bijvoorbeeld door de vacht te borstelen of door met zijn hand de snuit te strelen en door de hond, die ontspannen en zonder afleiding naast hem loopt, aan de zijkant van zijn snuit aan te raken. Er zijn geen strikte regels voor het aaien. Het is belangrijk dat elk baasje zijn viervoeter observeert en bekend is met zijn lichaamstaal: Als het dier zijn kop naar opzij draait, zich klein maakt of wegloopt, wil hij niet aangeraakt worden. Dat moet je in elk geval accepteren.

Een hond en zijn baasje liggen op het bed

Het aaien is niet alleen goed voor het welzijn van mens en hond. Het aaien is niet alleen goed voor het welzijn van mens en hond. Het kan ook worden gebruikt voor het trainen van honden, bijvoorbeeld ter bevestiging wanneer de hond aan komt rennen nadat je hem roept. De hond is onrustig Blaft hij naar iedereen? Spring hij ongewenst tegen iemand op? Dan mag je hem nooit aaien.

Naar de hond luisteren tijdens het aaien

Ook als een baasje alles goed doet, moet hij accepteren dat er aanhalige en minder aanhalige honden zijn. Dat heeft niet per se te maken met hoe een dier is opgegroeid. Het kan ook te maken hebben met zijn aangeboren karakter. Trekt je hond zich terug in zijn mand? Dan heeft het geen zin om hem verder te aaien. Opdringen schaadt het vertrouwen tussen dier en mens. Je moet maat houden bij honden die hun baasje sterk onder druk zetten, omdat ze geaaid willen worden. Misschien is er jaloezie op andere huisdieren of mensen in het spel. In beide gevallen zal de hond proberen je te manipuleren. Daarom is het belangrijk om sterk in je schoenen te staan en niet in te gaan op elke wens om geaaid te worden. In beangstigende situaties, bijvoorbeeld bij onweer, is het anders. Als je hond zich bevend tegen je aandrukt, kun je hem omhelzen. Aai en troost hem niet, maar toon je aanwezigheid en soevereiniteit. In de praktijk: Alleen jij kent je hond het best. Vertrouw dus op je intuïtie. Dan is aaien beslist goed voor jullie allebei.

Masseren van de kop van je hond - zo doe je het goed

Het masseren van de kop werkt bij veel honden ontspannend. Kies daarvoor een rustige omgeving, bij voorkeur na het spelen of een wandeling

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren