Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Nagels knippen bij honden - een belangrijke gezondheidsmaatregel

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Hundepfote.

Als je hond klinkt als een tapdanser op je laminaat in de woonkamer, kijk dan eens goed naar zijn poten, want daar klopt er iets niet. Je zult waarschijnlijk onmiddellijk merken dat de nagels van je trouwe viervoeter te lang zijn. Nagels knippen bij honden en de problemen die ermee gepaard gaan - daarmee is bijna iedere hondeneigenaar wel bekend. Want veel honden hebben een diepgewortelde angst als het om hun poten gaat en een diepe afkeer van de kniptang.

Loading...

Maar het knippen van de nagels van je hond is niet alleen een kwestie van schoonheid, maar vooral van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Lees hier waarom het knippen van de nagels van je hond zo belangrijk is en hoe je het zelf kunt doen.

Waarom is dit belangrijk voor de hond?

Te lange nagels maken het uitlaten van je hond moeilijk en pijnlijk. Bij een vermijdingsstrategie zal je hond proberen zijn poten schuin te houden, wat op lange termijn kan leiden tot een verkeerde houding en spanning in de spieren.

Nagels knippen en de poten verzorgen zijn belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van je hond, en met een beetje oefening vormt dat voor de meeste honden geen probleem.

Instructies voor het knippen van de nagels van je hond

Hoe vaak je de nagels moet knippen hangt af van hoe snel de nagels groeien. Als het leven in een te lange nagel al bijna is uitgegroeid tot de punt van de nagel moet je geduld hebben. In het begin zou slechts een paar millimeter moeten worden weggevijld en de nagels wekelijks moeten worden bijgeknipt. Op die manier trekt het leven in de nagel zich steeds meer terug.

Meestal is het voldoende om de nagels elke drie weken te knippen. Zo vaak als nodig en altijd zo dat de nagels de grond bijna raken.

Je kunt meer informatie vinden op Maxi Zoo onder Pootverzorging bij honden.

Om voor de nagels en poten te zorgen, heb je het volgende gereedschap nodig:

  • nageltang of nagelknipper bij kleine rassen
  • vachtschaar met stompe uiteinden
  • nagelvijl
  • goede lichtbron/zaklamp

Voor nagels knippen heb je een vaste hand nodig, een ontspannen hond en een goede lichtbron om het leven van de nagels te verlichten. De nagels van honden zijn van hoorn en bijna tot aan het uiteinde gevuld met zogenaamd Dit bestaat onder andere uit zenuwen en capillaire bloedvaatjes en is erg goed doorbloed. Knip nooit in het leven, want daarmee doe je je hond veel pijn en het veroorzaakt bloedingen. Een hond die op deze manier gewond raakt, verliest snel zijn vertrouwen en zal het knippen niet meer willen toestaan.

Zo doe je het goed!

  • Zorg ervoor dat je hond rustig en ontspannen ligt of zit. Pak de poot van de hond met je vrije hand zodat deze stevig in je hand ligt, maar zonder teveel druk uit te oefenen. Zo voorkom je wonden die kunnen worden veroorzaakt doordat de hond zijn poot plotseling terugtrekt. Bij witte hoorn kun je het roze of witte leven heel goed zien. Bij zwarte nagels helpt een zaklamp.
  • Plaats nu de nageltang op ongeveer 1 mm afstand van het leven en knip de nagel beheerst af zonder erin te knijpen.
  • Vijl de nagel vervolgens bij door met de vijl slechts in één richting te bewegen (heen en weer vijlen is pijnlijk voor je hond) om mogelijk inscheuren en splinteren te voorkomen.

Daarna kan je hond onbezorgd zijn rondjes lopen. Maar vergeet je hond niet te belonen met iets lekkers.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren