Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Oorverzorging bij honden: zo maak je hondenoren goed schoon!

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Dierenarts onderzoekt het oor van een hond

Regelmatige verzorging van het oor van een hond is belangrijk en versterkt de band tussen jou en je geliefde dier. Het is de bedoeling dat het aanraken, schoonmaken en intensief onderzoeken van de oren voor je hond een plezierige gewoonte wordt. Je kunt daar het beste al mee beginnen als de hond nog een pup is. Je kunt de oren van je hond elk dag doen, want ook in de roedel zijn oorverzorgingsrituelen heel gewoon. Omdat de oren belangrijke en gevoelige sensorische organen van de hond zijn, kan een genegeerde infectie of een onbehandelde parasitaire besmetting veel gehoorschade veroorzaken.

Lees hier wat goede oorverzorging inhoudt en hoe je kunt voorkomen dat je hond ooraandoeningen krijgt.

Interessante feiten over hondenoren

Het oor van de hond bestaat uit het uitwendige oor (buitenoor), het middenoor en het inwendige oor. De oren zijn uiterst belangrijke organen voor de hond. Hiermee communiceren honden met elkaar, ze helpen het dier oriënteren, stabiliseren zijn evenwicht en geven de richting aan van waaruit de opwindende of gevaarlijke geluiden komen: je stem of fluitje, het blije geblaf of het waarschuwende gegrom van een soortgenoot.

Vrouw onderzoekt een van de oren van haar hond

Je hond hoort vele malen beter dan jij en kan zowel hogere als lagere frequenties waarnemen. Gezonde hondenoren hebben een goede bloedtoevoer en zijn schoon van binnen.

Ooraandoeningen bij honden: dit is belangrijk

De oren van de hond hebben in de regel voldoende zelfreinigend vermogen zoals: de vorming van ‘oorsmeer’ (cerumen), fijn beschermend haar, goede ventilatie en doorbloeding. Bij een grote variatie aan hondenrassen die is ontstaan, is de vorm van de oren echter zo sterk veranderd dat de natuurlijke reinigingsmechanismen helaas niet altijd goed werken. Daar moet je attent op zijn en ze soms zelf schoonmaken.

De meest voorkomende ooraandoeningen bij honden hebben betrekking op het uitwendige oor, dat wil zeggen de oorschelp en de uitwendige gehoorgang.

Honden met meer kans op oorproblemen zijn:

  • langharige rassen met slappe en geknikte oren
  • honden met dik haar in het uitwendige oor
  • allergische honden (voedselallergie, omgevingsallergie)

Geknikte en sterk afhangende hondenoren worden minder goed geventileerd en vormen een vochtig, warm klimaat waarin ziektekiemen, schimmels en bacteriën kunnen gedijen. Bij geknikte oren is de gehoorgang meestal te smal, zodat vuil en ziekteverwekkers zich daar kunnen nestelen. Bij sterk behaarde hondenoren daarentegen (bijvoorbeeld bij de poedel) verstopt het haar de gehoorgang, zodat het oorsmeer niet natuurlijk kan wegvloeien en het oor zelf niet goed wordt geventileerd. Hierdoor kan sneller een ontsteking ontstaan. Teken, mijten en andere parasieten houden van zo’n ‘beschermde’ omgeving.

Oorontsteking bij de hond

Zodra de oren van je trouwe viervoeter onaangenaam gaan ruiken en er donkere afscheiding aan de binnenkant zit of de uitwendige gehoorgang dik en roodachtig is, is er een grote kans op een oorontsteking (otitis).

Let ook op de volgende symptomen:

  • de hond krabt vaak aan of in zijn oor
  • wrijft met zijn kop/oren over het tapijt
  • houdt vaak zijn kop scheef, schudt hem soms
  • is bang om aan de oren aangeraakt te worden
  • huilt
  • is rusteloos tot agressief

Behandel de zieke oren van je harige vriend nooit zelf met ‘huismiddeltjes’, maar laat de behandeling over aan een dierenarts.

Oorzaken van ooraandoeningen bij de hond

Let hierop:

  • aren zijn de toppen van hoog gras waarin zaden rijpen. In de zomer kunnen aren gemakkelijk in het oor van een hond vast komen te zitten en tot het trommelvlies komen. Dit is bijzonder pijnlijk voor de hond en kan het trommelvlies aantasten. Als de aar al diep in het oor van de hond zit, kan alleen de dierenarts helpen.
  • Oormijten zijn kleine parasieten die zich in het uitwendige oor en rond de oren kunnen nestelen. Ze voeden zich met huidschilfers en oorsmeer. Oormijtinfecties jeuken sterk en zijn besmettelijk, dus alle huisdieren in het huishouden moeten worden behandeld. Een mijtenplaag herken je aan de bruinzwarte rimpelingen in de oorschelp en aan de randen van de oren. Een bezoek aan de dierenarts is essentieel en er zal een speciaal schoonmaakmiddel en een anti-mijtzalf worden voorgeschreven. Let tegelijkertijd op teken in het oor en verwijder die direct met een tekenhaak.
  • Omgevings- en voedselallergieën zijn bij honden regelmatig de oorzaak van oorproblemen. De symptomen (jeuk, pijn) worden verlicht door pijnstillers en anti-allergische medicijnen die de dierenarts zal voorschrijven.

De oren van de hond schoonmaken: hier lees je hoe je het goed doet

Preventie is ook bij hondenoren het beste medicijn. Aangezien ooraandoeningen altijd door een dierenarts moeten worden behandeld, is het beter om ervoor te zorgen dat ze helemaal niet voorkomen.

Het is het beste om langharige honden met geknikte en hangende oren elke dag na het wandelen te inspecteren.

Als de oren van je trouwe viervoeter geen afwijkingen vertonen, dan werken de zelfreinigende beschermingskrachten van het hondenoor goed en mogen ze niet worden verstoord door schoonmaakacties.

Oorverzorging voor honden

Sommige hondenoren produceren echter te veel oorsmeer (cerumen), wat op de lange termijn leidt tot bepaalde gezondheidsrisico’s zoals mogelijke verstopping van de gehoorgang en oorontstekingen. Maar ook oormijten worden erdoor aangetrokken.

Maak de oren van de hond schoon en verwijder het overtollige oorsmeer, bij voorkeur wekelijks of maandelijks.

Hiervoor kun je de volgende middelen gebruiken:

  • een katoenen doek gedrenkt in warm water (pluisvrij) die je om je wijsvinger wikkelt. Veeg met de doek voorzichtig over de binnenste oorschelp, zo nodig meerdere keren.
  • speciale oorreinigers (bijvoorbeeld Epi-Otic). Druppel die voorzichtig in het oor van de hond. Druppel die voorzichtig in het oor van de hond. Masseer het product voorzichtig van buitenaf in, zodat het na een bepaalde inwerktijd vuil en afzettingen oplost. Laat je hond na deze behandeling krachtig met zijn kop schudden om op die manier de losse deeltjes vanzelf kwijt te raken.
  • speciale oorreinigingsdoekjes voor honden. Verrijkte aloë vera geeft dat beetje extra verzorging aan de gevoelige oorschelp van je hond.

Een absolute no-go bij het schoonmaken van hondenoren zijn wattenstaafjes. Daarmee riskeer je het trommelvlies van je hond te beschadigen of cerumen en vuil nog dieper in de gehoorgang te duwen.

Omdat honden erg gevoelige oren hebben en het schoonmaken ervan niet fijn vinden, zijn helpende handen, geduld en bemoedigend toespreken nodig. En vergeet natuurlijk de beloning achteraf niet.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren