Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De hond in bad? Tips voor een zacht hondenbad

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Een hond die door zijn eigenaar in bad wordt gedaan

Als je vierpotige avonturier zich enthousiast in de koeienmest heeft gewenteld, is het hoog tijd voor een bad. Bepaalde soorten vuil en geuren kun je niet verwijderen met alleen een kam, borstel of vochtige doek. Honden moeten zo min mogelijk worden gewassen om de natuurlijke beschermende film van hun huid niet onnodig aan te tasten. Een douche is echter soms onvermijdelijk, zelfs voor kortharige en gladharige rassen. En als je je hond goed wast, geef je hem een shampoomassage die de bloedcirculatie in de huid stimuleert en de vacht voedt. Lees hier tips voor de natte en vrolijke schuimparty met je trouwe viervoeter!

Loading...

Waarom en hoe vaak moet je je hond in bad doen?

Honden moeten zo weinig mogelijk en zo vaak als nodig worden gewassen. De hond is van nature zo uitgerust dat hij geen bad nodig heeft. Zijn vacht beschermt hem optimaal tegen omgevingsinvloeden. De meerlagige vachtstructuur met ondervacht en dekhaar is vuilafstotend dankzij een dunne vetlaag, en voert vocht af. De huid van de hond heeft ook een beschermende vet- of

Puppy’s mogen helemaal niet worden gewassen, omdat hun vacht- en huidbeschermingslaag nog niet goed is opgebouwd en deze zeer snel uitdroogt en begint te schilferen. Schimmelinfecties en parasieten hebben het dan gemakkelijk.

Zo geef je je hond op de juiste manier een bad

Veel honden houden er niet van om in bad te gaan en een glibberige badkuip, te warm of te koud water en een harde douchestraal kunnen het badplezier van je trouwe viervoeter volledig bederven.

Voor een goed hondenbad heb je daarom de volgende benodigdheden nodig:

  • Milde hondenshampoo zonder geurstoffen, honden hebben immers een fijn reukvermogen. Gebruik nooit mensenshampoo; deze bevat vaak chemicaliën die de natuurlijke zuurbescherming van de hondenhuid aantasten.
  • Rubberen antislipmat: Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet kan uitglijden in de badkuip.
  • Grote absorberende handdoek
  • Traktatie

Je hond in de winter een bad geven? Alleen in uitzonderlijke gevallen!

In het koude seizoen worden hondenbaden niet aanbevolen, vooral niet voor kortharige hondenrassen. De vacht droogt langzaam en de beschermende vetlaag heeft tijd nodig om te regenereren. Hondenrassen met alleen een dekvacht zoals poedels of kortharige rassen met weinig dekvacht zoals whippets hebben een zeer gevoelige huid die in de winter sowieso veel te stellen heeft met slecht weer.

In het ongelukkige geval dat je trouwe viervoeter zich in de winter in de modder heeft gegooid, is het beter om hem af te drogen met absorberende hondenhanddoeken. Verwijder vervolgens het vuil met een kam, borstel en indien nodig met veel geduld.

Langharige hondenrassen moeten echter ook in de winter van tijd tot tijd worden gewassen om het fijne microzand uit de vacht te verwijderen en om vervilten te voorkomen. Het is echter het beste om je hond alleen ‘s avonds te wassen. Zo heeft hij de hele nacht de tijd om zijn vacht te drogen. Lees hier meer over in de Maxi Zoo-gids “Huidverzorging van de hond”.

Stap voor stap naar geweldig badplezier

Stap 1
Temperaturanzeige in der Dusche.
Stap 1

Zorg voor een aangenaam hoge watertemperatuur. Begin met een zachte waterstraal de hond vanaf de poten naar boven te bevochtigen, waarbij je eerst de kop en de oren overslaat.

Stap 2
Ein Hund wird eingeseift.
Stap 2

Was nu je trouwe viervoeter met shampoo en maak er een zachte massage van.

Stap 3
Ein Hund wird geduscht.
Stap 3

Met de kop en de oren moet je extra voorzichtig zijn, want zelfs de juiste hondenshampoo prikt in hondenogen. Water in de oren kan later oorontstekingen veroorzaken.

Stap 4
Ein Hund bekommt Shampoo aufgetragen.
Stap 4

Was de kop en de oren van je hond met een kleine hoeveelheid shampoo die al is opgeschuimd. Douche de hond daarna met een zachte waterstraal tot er geen zeepresten meer zijn achtergebleven.

Stap 5
Ein Hund wird von seinem Besitzer abgetrocknet.
Stap 5

Wrijf de natte vacht al in de badkuip droog. Zorg er daarbij voor dat het haar niet in de war raakt of zelfs afbreekt. Til vervolgens je hond uit de badkuip en laat hem zich uitschudden en afwrijven.

Stap 6
Ein Hund liegt auf einem Handtuch.
Stap 6

Laat de hond zich op een warme plaats zonder tocht opdrogen – in de winter bij de verwarming en in de zomer in de zon. Kleine honden kunnen ook in een deken worden gewikkeld. Borstel je hond pas als de vacht droog is.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren