Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Blaasontsteking bij katten: dit helpt bij pijn bij het plassen

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een tabby kat met een rode halsband ligt te slapen op de vloer

Blijft je kat proberen te plassen, maar komt er bijna niets uit? Vaak zit een ontsteking van de urineblaas of een blaassteen achter dit symptoom. Je moet zo snel mogelijk met je kat naar de dierenarts. Hij kan je huistijger meestal snel kan helpen om van deze vervelende ziekte af te komen. Indien onbehandeld, kan de infectie en/of obstructie van de urineleider het leven van je dier in gevaar brengen.

Hoe krijgen katten blaasontsteking?

De oorzaken van blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, verschillen tussen katten en mensen. Als je zelf het bekende branderige gevoel voelt als je naar de wc gaat, spelen bacteriën die de urineleider en de blaas zijn binnengedrongen, meestal een belangrijke rol.

Bij katten is de kans kleiner dat bacteriën de oorzaak zijn. Deze dieren krijgen vaak een urineweginfectie wanneer de in de urine opgeloste zouten kristallen vormen en samenklonteren tot fijne korrels of grotere stenen. Urinegruis en -stenen beschadigen met hun scherpe randen de slijmvliezen in de blaas, waardoor ontstekingen ontstaan en bacteriën zich kunnen nestelen.

Kristallen in de urine komen het meest voor als een kat:

  • Te weinig drinkt
  • Voer met veel mineralen krijgt
  • Onvoldoende beweegt
  • Voortdurend gestrest is
  • Een stofwisselingsziekte heeft, zoals diabetes mellitus

Oudere leeftijd en overgewicht kunnen ook blaasontsteking bevorderen als gevolg van urinegruis.

Oorzaken van niet-infectieuze blaasontstekingen:

  • Misvormingen van de urinewegen
  • Tumor in de blaas of urethra
  • Blaasstenen
  • Urine-concrementen, d.w.z. kristallijne afzettingen in de urinewegen

Niet-infectieuze blaasontstekingen zijn zeldzaam. Deze worden meestal veroorzaakt door blaasstenen, die de bekleding van de blaas irriteren en zo tot ontstekingen leiden. Wanneer het immuunsysteem van een kat verzwakt is door een andere onderliggende aandoening, zoals diabetes mellitus, bestaat de kans dat van nature voorkomende bacteriën in de urinewegen zich vermenigvuldigen en zich ontwikkelen tot blaasontsteking. Typische symptomen van blaasontsteking zijn vaak plassen, een onaangename geur van de urine of bloed in de urine.

Blaasontsteking bij je kat: je kunt de volgende symptomen waarnemen

Je kunt urineweginfecties bij huiskatten herkennen aan het feit dat je kat:

  • Vaker dan normaal naar de kattenbak gaat
  • Slechts kleine en zeer kleine hoeveelheden plast, ondanks hard persen
  • Miauwt of kronkelt van de pijn tijdens het plassen
  • Plotseling vies is en urine verliest
  • Zich vaak wast in het genitale gebied

Als je de urine van je kat van dichterbij bekijkt, kun je een roodachtige of bruinachtige verkleuring opmerken en/of een sterkere geur dan normaal. Als je niet zeker weet of het een blaasontsteking is, helpt alleen een bezoek aan de dierenarts. Deze ervaren dierenartsen zullen mogelijke oorzaken met je bespreken en je adviezen geven voor verdere behandeling – snel en ongecompliceerd.

Wat moet je doen als je kat een blaasontsteking heeft?

Als je de urine van je kat van dichterbij bekijkt, kun je een roodachtige of bruinachtige verkleuring opmerken en/of een sterkere geur dan normaal.

De dierenarts zal je kat eerst grondig onderzoeken en daarna de urine controleren. Hij zal dan je kat verder onderzoeken om de functie van de urinewegen en de nieren te controleren en misvormingen van deze organen uit te sluiten. Katten hebben van nature een nauwe urineleider. Met behulp van beeldvormend onderzoek, zoals echografie of een röntgenfoto, kan de dierenarts bepalen of de urineleider van je kat is geblokkeerd met een kristalletje of steentje.

Als de diagnose acute blaasontsteking wordt bevestigd, krijgt de zieke huistijger verschillende medicijnen. Meestal gaat het daarbij om:

  • Antibiotica om de ontsteking te bestrijden
  • Pijnstillers om het algeheel welbevinden te verbeteren en de opzwelling van het ontstoken weefsel tegen te gaan
  • Krampopheffende medicatie tegen de verhoogde drang om te plassen

Meestal zullen met een dergelijke behandeling de symptomen binnen enkele dagen verbeteren. Jij kunt het genezingsproces ondersteunen door je huistijger een warme, rustige slaapplaats te bieden.

Veel drinken helpt de kat ook om de ziekteverwekkers en urineafzettingen uit de blaas te spoelen. Je kunt het drinkwater het beste verrijken met een beetje kippenbouillon of lactosevrije kattenmelk om zijn interesse in het drinken te wekken.

Zorg er daarnaast voor dat de kattenbak zo droog en schoon mogelijk is door hem meerdere keren per dag schoon te maken. Zo voorkom je dat de uitgescheiden ziektekiemen zich daar sterk vermenigvuldigen.

Op deze manier kun je urineweginfecties voorkomen

Acute blaasontsteking bij katten kan niet volledig worden vermeden. Maar er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om de gezondheid van je huisdier te verbeteren en de vorming van urinekristalletjes te verminderen:

Voorkomen:

  • Maak de kattenbak dagelijks schoon, zodat je kat een hygiënische omgeving heeft tijdens het plassen.
  • Let op het gewicht van je viervoeter.
  • Zorg dat je huistijger regelmatig beweegt door er elke dag mee te spelen. Geef je kat ook speelgoed waarmee hij zich kan bezighouden, zoals knuffelmuizen of kleine zachte balletjes.
  • Bevorder het drinkgedrag en verdeel meerdere kommen vers water over het huis. Het is het beste om ook een drinkfontein te plaatsen.

In het geval van urinegruis en urinestenen kan de dierenarts je lieveling ook een speciaal dieetvoer voorschrijven met een verlaagd mineralen- en eiwitgehalte.

Chronische blaasontsteking bij katten

Als je kat regelmatig last heeft van blaasproblemen zonder dat de dierenarts daar een reden voor kan vinden, spreken deskundigen van idiopathische blaasontsteking, dus een infectie zonder duidelijke oorzaak. Deze chronische vorm is een grote belasting voor mens en dier, omdat het dezelfde symptomen met zich meebrengt als de acute ziekte. Interessant is dat met name katers in huishoudens met meerdere katten aan deze terugkerende ziekte lijden.

Deskundigen vermoeden nu dat stress de belangrijkste trigger is voor deze chronische infecties. Omdat katten over het algemeen extreem gevoelig zijn voor veranderingen en voor hen ongemakkelijke situaties, kan het je kat helpen als je thuis zorgt voor een stressvrije omgeving. Dit werkt als je voor elke kat voldoende voer-, slaap- en krabmeubels aanbiedt. Het is vooral belangrijk om voldoende kattenbakken te hebben – de vuistregel is: één voor elke kat plus één extra. Zorg er ook voor dat er voldoende toevluchtsoorden en vluchtroutes zijn, zodat je kat spanningen met andere katten kan vermijden.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren