Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Leverziekte bij je kat - als de huistijger stofwisselingsproblemen heeft

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Lebererkrankung bei Katzen

Bij zowel mensen als katten is de lever een van de belangrijkste organen. De lever neemt tal van taken op zich, filtert gifstoffen uit het lichaam, vormt verschillende hormonen en slaat deze op en is verantwoordelijk voor de voedingsstoffenbalans.

Loading...

Wat zijn de oorzaken van een leverziekte bij katten?

Als de lever van je huistijger staakt, is dat vaak te wijten aan:

  • een obstructie van de galwegen door stenen
  • virale of bacteriële infecties
  • schade aan de lever na een ongeval of door gif
  • de gevolgen van stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus

Bovendien kunnen ogenschijnlijk onschuldige symptomen zoals obesitas of verlies van eetlust tot leverschade leiden. Als je kat te veel weegt, kan dit de vetstofwisseling in de lever beïnvloeden en op de lange termijn leiden tot orgaanstoornissen. Maak je je hierover zorgen? Ervaren dierenartsen zullen de oorzaken samen met jou ophelderen, indien nodig via een videochat je huistijger bekijken en je adviseren over verdere therapeutische maatregelen. Ook voor voedingsgerelateerde problemen vind je bekwame adviseurs die jouw geval individueel behandelen en op zoek gaan naar de beste oplossingen.

Symptomen van verminderde leverfunctie

Omdat er zoveel oorzaken zijn van een leveraandoening bij katten, is het voor katteneigenaars moeilijk om de symptomen te herkennen.

Vaak vertoont de huistijger slechts enkele niet-specifieke kenmerken, zoals:

  • verlies van eetlust of hevige dorst
  • misselijkheid en braken
  • gewichtsverlies
  • diarree
  • een doffe vacht
  • zwakte en snelle vermoeidheid

Een relatief opvallend symptoom is geelzucht, waarbij de ogen en slijmvliezen geel worden.

Als je naar je kat kijkt en ziet dat hij niet meer echt fit is, ga dan voor een controlebezoek naar de dierenarts. Door een grondig onderzoek met palpatie, urine- en bloedonderzoek kan de arts een leveraandoening snel opsporen.

Noodgeval: hepatische lipidose - wanneer het lipidenmetabolisme van de kat ontspoort

Wees uiterst voorzichtig als je huistijger meerdere dagen achter elkaar niet wil of kan eten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de kat opgesloten zat, wondjes in zijn mond heeft of als hij niets binnen kan houden vanwege misselijkheid en braken. In dit geval schakelt de lever over op het vetmetabolisme en gebruikt de vetdepots die in het lichaam zijn opgeslagen om energie op te wekken. De lever kan deze grote hoeveelheid vetbouwstenen op de lange termijn niet aan; er treedt zogenaamde leververvetting op, waarbij de levercellen geleidelijk afsterven.

Belangrijk: als je kat meerdere dagen niet eet, is er sprake van een acute noodsituatie. De kat moet zo snel mogelijk naar de dierenarts of de dierenkliniek, omdat hij niet meer zelfstandig kan eten en in een levensbedreigende toestand verkeert.

De behandeling van leverziekten bij katten - dit zal je huistijger helpen

Om de leverwaarden bij de kat te verlagen, geeft de dierenarts meestal medicijnen die de bloedsomloop stabiliseren en de bloedtoevoer naar de lever bevorderen. Daarnaast behandelt de arts de oorzaak van de leveraandoening, voor zover deze bekend is.

Bij een ontsteking veroorzaakt door bacteriën, kunnen antibiotica in bepaalde gevallen zinvol zijn. Na een ongeval moeten de verwondingen worden behandeld . Het doel op lange termijn is om de lever van het dier te ontlasten en de gevolgen van een leverziekte te verzachten. Dit werkt heel goed met een speciaal dieet.

Leverdieet - welk voer is geschikt voor leveraandoeningen bij katten?

Een leversparend dieet zou je kat voldoende energie en voedingsstoffen moeten geven, zodat deze zijn gewicht kan behouden. Tegelijkertijd is het de bedoeling om de gifstoffen in het lichaam zo laag mogelijk te houden, aangezien de ontgiftingsfunctie van de lever is verstoord. Bovendien biedt een dergelijk dieet het orgaan de mogelijkheid om beschadigde gebieden te genezen en te regenereren.

Het is daarom het beste om een kat met een leverziekte te voeren met speciaal voer. Dit bevat:

  • een licht verteerbare samenstelling
  • eiwitten die bij afbraak weinig gifstoffen produceren
  • een hoger aandeel vetten en koolhydraten om de energievoorziening van je kat te waarborgen, zelfs bij aarzelende voedselconsumptie
  • veel vitamines en mineralen, omdat katten met leverproblemen daar meer behoefte aan hebben

Houd bij het voeren rekening met het volgende:

  • bied je kat meerdere kleine porties voedsel aan, verspreid over de dag
  • omdat het voer veel calorieën bevat, is het belangrijk om het dier regelmatig te wegen om overgewicht te voorkomen
  • het is noodzakelijk om het leversparende kattenvoer levenslang te geven
  • het leverdieet geldt ook voor tussendoortjes en kleine extra’s, dus zorg dat je geschikte producten koopt

Als je het dieet consequent en zonder uitzonderingen volgt, kan je huistijger ondanks een leveraandoening een grotendeels normaal leven leiden. Het is belangrijk dat je de kat regelmatig naar de dierenarts brengt om de leverwaarden en algehele toestand te laten controleren.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren