• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De ontwikkeling van kittens

11.12.2024 - Leestijd: 3 minuten

Ingwer Tabby Katzen

Ze worden zo snel groot - dit geldt zelfs nog meer voor kittens dan voor kleine mensen. De kittentijd duurt slechts enkele maanden, waarin de kleine katten snelle ontwikkelingsstadia doorlopen. Maar in hoeveel fasen wordt dit tandeloze, blinde, harige wezentje een zelfverzekerde huiskat? Lees hier over de stappen waarin de ontwikkeling van de kitten van week tot week verloopt.

Vóór de geboorte: Hoe ontwikkelt de kitten zich in de baarmoeder?

Het kattenbestaan begint met de ontmoeting tussen moederkat en kater. Op het moment van paring worden de eitjes ‘losgelaten’ en is het katersperma 24 uur levensvatbaar. Een succesvolle bevruchting is het startsignaal voor het leven van de kat. De celdeling begint ongeveer 46 uur na de bevruchting. Rond de zesde dag is het kattenembryo al 1,5 millimeter lang. In de tweede week na de bevruchting nestelt het embryo zich in de baarmoederwand – embryo’s die om de een of andere reden niet levensvatbaar zijn, sterven tegen die tijd af.

Vanaf de achttiende dag ontwikkelt de zaailing de eerste zichtbare structuren van het kattenlijf. De mond, ogen en oren zijn herkenbaar. Na drie weken krijgt de ongeboren kitten zijn voorpoten, groeit de ruggengraat en beginnen de organen zich te vormen. Op de vierentwintigste dag wordt het spannend: de ontwikkelende kitten heeft tastzin. Nu gebeurt alles heel snel: het kattenembryo komt in de foetale ontwikkelingsfase.

In de daaropvolgende dagen ontwikkelen zich geleidelijk fijnere ledematen zoals de klauwen, oogleden en het binnenoor, begint de vachtgroei en krijgt de huid zijn latere pigmentatie. 60 dagen na de bevruchting is het zover: de kattenfoetus is volledig ontwikkeld en zou kunnen overleven bij een vroeggeboorte. Het duurt echter nog ongeveer een week langer voordat de moederkat normaal gesproken bevalt. Na een draagtijd van negen weken bevalt ze van haar kittens, die elk tussen de 80 en 100 gram wegen.

Katzenjunge auf einer Wiese

Eindelijk ter wereld: Welke ontwikkelingsstadia doorlopen de zintuigen van kittens?

En daar is dan de kitten. Het geboorteproces zelf verloopt meestal zonder complicaties en in een verrassend korte tijd. Maar wanneer de kitten de baarmoeder verlaat, is de ontwikkeling nog niet voltooid. De kitten heeft namelijk een paar dagen nodig voordat hij zich autonoom kan bewegen.

Een deel van het groeiproces vindt na de geboorte plaats, buiten de baarmoeder. De zintuiglijke vermogens en vaardigheden van de kitten worden geleidelijk toegevoegd. Alleen de reuk- en tastzin zijn al aanwezig bij de pasgeboren kitten – die zijn ook van vitaal belang zodat hij de tepels van de moeder kan vinden.

Ontwikkelingsstadia van kittens

  • Warmte: Tot de zevende dag kan de kitten niet zelfstandig zijn eigen lichaamstemperatuur reguleren en heeft hij in eerste instantie de warmte van het nest nodig, zodat de temperatuurbalans zich aanpast aan de omgeving. Pas na 28 dagen is de lichaamstemperatuur volledig aangepast aan die van een volwassen kat.
  • Gehoor: Tussen de zesde en de twaalfde dag gaan de gehoorgangen open en kan de kitten geluiden waarnemen. Een fijn gehoor wordt na 20 tot 30 dagen ontwikkeld.
  • Zicht: Na ongeveer tien dagen gaan de ogen van de kitten open; Het gezichtsvermogen is echter nog niet goed ontwikkeld. Pas rond de vier weken ontstaat de scherpe blik van de kat.
  • Beweging: Vanaf zeven dagen begint de kitten te kruipen en de directe omgeving van het nest te verlaten. Als hij twee weken oud is, heeft hij het lopen onder de knie en beweegt hij zich op eigen pootjes voort.
  • Gebit: Op de 21e levensdag komen de snijtanden en melktanden tevoorschijn, en een week later verschijnen de kiezen. Na 56 dagen zijn de melktanden van de kitten volledig ontwikkeld. Dit duurt echter niet lang: de wisseling naar blijvende tanden vindt al in de twaalfde levensweek plaats.

Tegen zes tot zeven weken zijn alle zintuiglijke functies van de kitten volledig ontwikkeld. De inwendige organen functioneren als die van een volwassen kat vanaf de achtste week (nierfunctie, bloedwaardes) of de 16e week (leverfunctie).

De kitten en de rest van de wereld: In welke stadia verandert gedrag?

Parallel aan de fysieke ontwikkeling van de kitten doorloopt de kleine tijger verschillende socialisatie- en leerfasen. Het is van het grootste belang dat de kitten dit proces ongestoord kan doorlopen en niet te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden. Zo ontstaat een zelfverzekerd kattenkarakter. De ‘mentale’ kittenontwikkeling, verdeeld over weken, verloopt gemiddeld als volgt.

Ontwikkeling kitten

  • Week 1 en 2: De kitten is blind, doof en grotendeels hulpeloos. Hij verlaat het nest niet; zijn dagelijkse routine bestaat uit zogen bij zijn moeder en slapen.
  • Week 3 tot 5: De tijden dat de kittens wakker zijn worden langer en hun zintuigen worden scherper. Ze beginnen hun omgeving en nestgenoten op te merken. Zodra de kittens kunnen bewegen, beginnen ze hun omgeving te verkennen. Dit zorgt voor belangrijke indrukken voor de rest van hun leven; ervaringen die tijdens deze gevoelige tijd worden opgedaan, bepalen de karakterontwikkeling van de kitten. Het liefdevol omgaan met de kleintjes in deze fase en het beschermde contact met andere huisdieren bevordert het vertrouwen van de dieren. Vanaf de vierde week beginnen kittens interesse te tonen in vast voedsel. Dit is het juiste moment om ze te gaan bijvoeren.
  • Week 6 tot 7: Door met hun broertjes en zusjes te spelen en het gedrag van andere katten te imiteren, leren de kleine katten nu belangrijke lessen in de omgang met hun soortgenoten. Door hun moeder na te doen, leren ze bijvoorbeeld hoe ze hun vacht moeten verzorgen of de kattenbak moeten gebruiken.
  • Weken 8 tot 12: Kittens moeten nu gespeend zijn en vast voedsel eten, maar moeten nog minstens een maand bij moeder en broers en zussen blijven om de socialisatie te voltooien.

Van kitten tot jonge kat: Wanneer is de kitten volwassen?

Vanaf de achtste levensweek komt de kitten in de jeugdfase en vanaf de tiende week vindt er een echte “groeispurt” plaats. Rond de vierde levensmaand zijn de meeste kattenrassen geslachtsrijp en gaan ze de “puberteit” in. Gedurende deze tijd ontwikkelen veel katten een min of meer uitgesproken “vlegelfase”, die je met geduld en zachte strengheid moet tegengaan. Een kat wordt als volledig volwassen beschouwd wanneer hij zijn eerste levensjaar bereikt. Als je de mogelijkheid hebt om een kitten regelmatig te bezoeken voordat hij naar zijn nieuwe huis verhuist, mag je de spannende ontwikkeling van de kitten niet missen.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren