Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
 • Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Winkelmandje

Hoe voed je een kitten op?

27.12.2023 - Leestijd: 7 minuten

Drie kittens zitten in een mand

De belangrijkste opvoedingstips voor de eerste maanden van je kitten.

Een kitten opvoeden – is dat niet paradoxaal? Katten staan immers bekend om hun zelfvertrouwen en sterke wil, wat er al snel toe leidt dat de katteneigenaar de dienaar van "Hare Majesteit" wordt. Om het leven met mensen gemakkelijker te maken, moeten kittens een paar basisdingen leren. Lees hier wat je je kitten moet leren.

Loading...

Geïnspireerd door de natuur: hoe voeden katten hun kittens op?

In de eerste weken van zijn leven krijgt een kitten de belangrijkste lessen voor zijn toekomstige leven van zijn moeder – door imitatie en begeleiding – en door interactie met zijn broertjes en zusjes. Daarom is het zo belangrijk dat een kitten ten minste twaalf, liefst dertien weken in het ouderlijk huis blijft om volledig gesocialiseerd te worden. De elementaire fase vindt plaats tussen de zesde en twaalfde week van het leven van een kitten. Door de interactie met zijn moeder leert het kitten zichzelf schoon te maken, uit zijn bakje te eten en zelfs waar een kattenbak voor dient en hoe deze te gebruiken.
Het kitten begint ook de lichaamstaal van zijn soortgenoten te interpreteren en op de juiste manier te reageren. Door te spelen en plezier te maken met zijn moeder, broertjes en zusjes oefent het kitten typische bewegingen, test het zijn kracht – kortom, het leert zich te gedragen als een echte kat. Als het nodig is, geeft de moeder haar kroost een tik met haar poot om het te kalmeren.
Als mens kun je het beste geluidssignalen en het beloningsprincipe gebruiken in je omgang met het kitten. Hier is een handige tip: om kittens te berispen met een geluid, maakt de kat een klapperend geluid achter in haar keel – mensen kunnen dit geluid imiteren om het kitten te berispen. Zelfs een lichte klap op het gezicht van het kitten is in ‚kattentaal‘ een bevel om te stoppen en zich te gedragen.

Hoe voed je een kitten goed op?

Katten reageren op positieve bekrachtiging. Win eerst het vertrouwen van een kitten via een omweg, ook de liefde van een kitten gaat door de maag. Als een traktatie wordt geassocieerd met gewenst gedrag, zal het kitten snel de link begrijpen en dichter bij je proberen te komen. Maak van de gelegenheid gebruik om je kitten te aaien. Uitgebreide knuffels en spelletjes zal het ook erg waarderen. Als het ijs eenmaal gebroken is tussen het kitten en jou, kun je beginnen met de training. Regel nummer één – voor jou, niet voor het kitten: schreeuw nooit tegen het dier en straf het niet! Angst werkt absoluut contraproductief bij het opvoeden van kittens.

Het belangrijkste commando: nee!

Het leven met een kitten is gemakkelijker als het dier precies weet wat het mag doen en waar het naartoe moet als het wordt geroepen. In tegenstelling tot honden, waarbij hun basistraining meer commando’s omvat, zijn twee „commando’s“ genoeg voor katten – bijvoorbeeld het woord „nee!“ om slecht gedrag op tijd te stoppen en zijn naam om de aandacht van het dier te trekken.

Opvoedmethoden

 • Berisping: als je kleine viervoeter op het punt staat iets te doen wat verboden is, geef dan commentaar op de actie met duidelijke commando’s (bijvoorbeeld „nee!“ of „stop!“). Het is niet nodig om te schreeuwen: je loopt het risico dat je het kitten bang maakt. In ieder geval kan het aanvoelen wanneer je boos bent.
 • Onmiddellijk commando: dit commando moet onmiddellijk worden gegeven, anders zal het kitten het commando niet associëren met zijn gedrag op dat moment. Voor het onmiddellijke commando heb je slechts één of twee seconden tijd!
 • Prijs het kitten wanneer het stopt met wat het aan het doen is. Dat is een aanmoediging om de regels te volgen.
 • Haal het kitten weg als het niet begrijpt wat je wilt, bijvoorbeeld dat het niet op een rek mag klauteren. Zet het dan systematisch op een andere plek.

Hoe train je een kitten dat krabt?

Als je overweegt om een of meer kittens te adopteren – veel baasjes nemen graag twee broertjes of zusjes – koop dan de benodigde spullen voordat je kleine wildebras arriveert. Naast bakjes voor eten en water, kattenbakvulling en speeltjes, zijn een kattenboom en krabpalen zeer aan te raden om je meubels te beschermen tegen krassen. Kittens en katten krabben niet aan de zetel of aan kasten van zacht hout om hun baasje te ergeren, maar om hun territorium af te bakenen en hun nagels te vijlen. Als je kleine vriend, ondanks een prachtige kattenboom in de woonkamer bij het raam, aan je sofa begint te krabben, zeg dan meteen „nee“, pak het op zonder het pijn te doen en zet het neer voor zijn kattenboom. Katten zijn intelligente dieren en het kitten zal het snel begrijpen. Geef het wat lekkers en zeg iets liefs als het op de juiste plek begint te krabben. Zelfs als je kitten niet begrijpt wat je zegt, zal het door de zachte klank van je stem weten dat alles goed is en dat het zich verder kan amuseren.
Kittens houden van spelen en als ze met hun broertjes en zusjes samen zijn, brengen ze veel tijd door met ravotten en met ‚vechten‘. Als ze met mensen spelen, moeten ze leren om bepaalde regels te respecteren, bijvoorbeeld dat krabben ten strengste verboden is. Als dat gebeurt, stop dan meteen met spelen met je kleine pluisbal en zeg duidelijk „nee“. Verlaat de plaats waar jullie gespeeld hebben en ga iets anders doen.

Hoe leer je een kitten niet te bijten?

Je bent geen speelgoed of muis en je kitten moet dat vanaf het begin begrijpen! Natuurlijk is het heel verleidelijk voor je kitten om toe te happen wanneer het voor zijn neus vingers ziet bewegen. De tandjes van een kitten doen nog niet echt pijn en je kunt het grappig vinden om te zien hoe het met zijn bek probeert je hand te grijpen. Denk goed na over de gevolgen van dit gedrag: slechte gewoonten die op jonge leeftijd worden aangeleerd, verdwijnen niet zomaar. En de beten van een volwassen kat zijn pijnlijk. Als je kitten de behoefte heeft om te kauwen, geef het dan liever speeltjes die speciaal voor dit doel ontworpen zijn.

Hoe train je een achtergelaten kitten?

Wat de reden ook is waarom een kitten nog tijdens het spenen zonder moeder komt te zitten, als je een verlaten kitten adopteert, heb je heel wat werk voor de boeg. Richt een knus nestje in waar de babykat het warm heeft – haar lichaamstemperatuur moet boven de 35 graden blijven – en beschermd is tegen tocht. Als het kitten minder dan vijf weken oud is, moet je hem voeden met een flesje of spuitje. Een dierenarts kan je voeding voor babykatjes bezorgen en je vertellen wanneer je je kleine katje moet eten geven. Omdat het kitten nog niet in staat is om zelf te plassen of een grote boodschap te doen, moet je ook hier zijn moeder vervangen door het zachtjes te masseren met een vochtig wattenschijfje over zijn genitaliën. Kattenmama’s zijn gewend om hun kittens elke dag proper te maken. Je kunt dit ook heel voorzichtig doen door met een vochtige, warme doek het lichaam en kopje van het verweesde kitten af te wrijven. Vanaf de leeftijd van ongeveer vijf weken zal het kitten zijn omgeving een beetje willen verkennen. Laat het doen, maar zorg ervoor dat het zich niet pijn doet. Leer het kleine katje de kattenbak te gebruiken. Toon het kitten ook hoe het moet krabben om zijn uitwerpselen te bedekken. Geduld en tederheid zijn de sleutelwoorden bij het opvoeden van zo’n klein kitten.

Hoe train je een kitten van twee maanden oud?

Kittens die ter adoptie worden aangeboden of verkocht worden, zijn over het algemeen tussen de twee en drie maanden oud. Vaak is het raadzaam om te wachten tot het kitten drie maanden oud is voordat het van zijn moeder gescheiden wordt. Tegen die tijd heeft ze hem idealiter de meeste dingen over het kat-zijn geleerd. De kleine kat kan gedragsproblemen vertonen als het te vroeg van zijn moeder wordt weggenomen. Een kitten van twee maanden oud moet al in contact zijn geweest met andere dieren en mensen. Deze socialisatie is heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Kittens die geïsoleerd opgroeien, zoals soms op het platteland, blijven vrij wild en laten zich vaak niet benaderen. Het vergt veel geduld om een kitten van drie maanden oud op te voeden dat op een boerderij is geboren. Het is misschien nog nooit in een huis geweest en is in het begin bang van alles. Forceer het vooral niet als het niet aangeraakt wil worden. Wacht tot het naar je toe komt. Dat kan meerdere dagen of weken duren. Zo’n kitten is ook niet geschikt voor een leven in een flat.

Kan een kitten geleerd worden proper te zijn?

Over het algemeen leren kittens van hun moeder hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Na een verhuis kan het echter voor een kitten verwarrend zijn om over te stappen op een nieuwe kattenbak.

Hoe los je het kattenbakprobleem op?

 • Kies een kattenbak die het kitten kent van zijn oude thuis. Indien nodig kun je later stapsgewijs overschakelen op een ander merk.
 • Gebruik in de eerste plaats een open kattenbak waar het kitten gemakkelijk zelf in en uit kan.
 • Zet de kattenbak op een geschikte rustige plek, bij voorkeur in een hoek.
 • Laat het kitten zien waar de kattenbak is – zet het er meteen in. Meer is meestal niet nodig om het kitten een rustig gevoel te geven.
 • Prijs het kitten uitbundig als het zijn behoefte heeft gedaan.

 
Katten leren snel wat ze wel en niet mogen doen, tenminste zolang mensen toekijken. Als het gebied ‚veilig‘ is, verkennen ze de verboden zones. Het gebeurt ook dat katten – blijkbaar met opzet – de regels overtreden om de aandacht van hun baasje te trekken. Als je goed opgevoede kitten plotseling dingen uit het rek gooit, probeer dan te achterhalen waarom – er is waarschijnlijk een reden voor zijn gedrag.
Met een goede basisopvoeding voor je kitten staat je een harmonisch leven te wachten met de nieuwe chef in huis – pardon: het nieuwe huisdier.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren