• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 49
 • Gratis retour binnen 30 dagen

Een kitten opvoeden: regels voor kleine tijgers

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Drie kittens zitten in een mand

Een kitten opvoeden, is dat geen paradox? Katten staan tenslotte bekend en zijn geliefd om hun zelfvertrouwen en wilskracht. En we geven het toe, dat leidt er vaak al snel toe dat de eigenaar optreedt als personeel van ‘Uwe Majesteit’. Huistijgers zijn geen honden en hebben er geen belang bij om zich ondergeschikt te maken aan tweevoeters. Maar dit gaat niet over dressuur en drillen, ook al worden veel katten trucjes aangeleerd. Om het delen van een appartement met mensen wat makkelijker te maken, zou de kitten een paar basiszaken moeten leren. Lees hier wat je de kitten kunt leren.

Loading...

Afgekeken van de natuur: hoe voeden katten hun kittens op?

De kitten krijgt de belangrijkste lessen voor het latere leven van een kat van de moeder, door imitatie en begeleiding, en de interactie met de broertjes en zusjes in de eerste levensweken. Daarom is het zo belangrijk dat een kitten minimaal twaalf, liefst dertien weken blijft waar hij geboren is, zodat hij volledig kan socialiseren. De elementaire fase ligt tussen de zesde en twaalfde levensweek van het kleintje. In de omgang met de moeder leert de kitten hoe hij zichzelf moet schoonmaken, hoe hij uit de voerbak moet eten en zelfs waar een kattenbak voor is en hoe hij deze moet gebruiken.

Bovendien begint de kitten de lichaamstaal van zijn soortgenootjes te interpreteren en gepast te reageren. Tijdens het spelen en vechten met moeder en broertjes en zusjes oefent de kitten typische bewegingssequenties, probeert hij zijn kracht uit, kortom; hij leert zich te gedragen als een echte kat. Indien nodig neemt de moederkat typische disciplinaire maatregelen door een beetje te bijten (maar niet te hard) of haar poten te gebruiken als het nageslacht te wild is.

Als mens is het het beste om geluidssignalen en het principe van beloning te gebruiken bij het omgaan met de kitten. Een handige tip: om de kleintjes akoestisch te corrigeren, maakt de moederkat een klikkend geluid achter in de keel. Mensen kunnen dit geluid aanpassen om de minitijger te vermanen. Een tikje op de kop betekent in ‘kattentaal’ een bevel.

Welke rol spelen mensen bij het opvoeden van de kitten?

Katten reageren op positieve bekrachtiging. Je wint eerst het vertrouwen van een kitten via de maag. Als er voor gewenst gedrag een lekkernij is, zal de kitten dit snel begrijpen en je gezelschap zoeken. Maak van de gelegenheid gebruik om te aaien. Ook urenlang knuffelen en spannende spelletjes zijn erg geliefd. Zodra het ijs tussen jou en de kitten is gebroken, kun je beginnen met het trainen van de kitten. Regel nummer één (voor jou, niet voor de kitten): schreeuw nooit tegen het dier en straf het nooit! Angst is absoluut contraproductief bij het grootbrengen van kittens.

Het belangrijkste commando: nee!

Samenwonen met de kitten is het gemakkelijkst als het dier precies weet wat het mag doen en waar het naartoe moet als het wordt geroepen. In tegenstelling tot de hond, waar meer commando’s tot de basistraining behoren, zijn twee ‘commando’s’ voldoende voor de kat: het woord “Nee!” om wangedrag op tijd te stoppen en de roepnaam om de aandacht van het dier te trekken.

Methoden voor de opvoeding

 • Vermanen: als de kleine huistijger aanstalten maakt om iets te doen wat niet mag, geef dan steeds hetzelfde commando (bijvoorbeeld: “Nee!”, “Foei!” of “Laat dat!”). Je hoeft niet te schreeuwen; dat maakt de kitten bang. Hij merkt toch wel dat je je ergert.
 • Meteen: moet dit commando worden gegeven, anders legt de kitten geen verband tussen het spraakcommando en zijn huidige actie. Het tijdvenster hiervoor is slechts één tot twee seconden!
 • Prijs de kitten als hij dan stopt waar hij mee bezig is. Dat motiveert hem om zich aan de regels te houden.
 • Verwijder de kitten als deze traag van begrip is en het niet tot hem doordringt dat hij niets te zoeken heeft in deze kast. Zet hem consequent op een andere plaats.

Zo leer je de kitten krabben en bijten af

Als de kitten zijn nagels scherpt, is dat niet uit ondeugendheid. Op deze manier markeren katten hun territorium met behulp van geurklieren aan hun poten en het is tegelijkertijd een pedicure die hun klauwen in orde houdt. Het zou te veel zijn om van een kitten te vragen om meteen het verschil te zien tussen krabpaal en wandmeubel.

De kitten krabben en bijten afleren

 • Beloon de kat als je hem ziet krabben op een plek waar dat is toegestaan. Maar als hij krabt op een plek waar dat niet mag, reageer dan met “Nee!” en zet de kitten vervolgens bij een ‘legale’ krabplek.
 • Katten houden niet van de geur van muntolie. Meubelstukken, waar de kitten niets te zoeken heeft, kun je zo laten ‘stinken’.
 • Als de kitten in je vingers en tenen begint te bijten, stop dat dan met een consequent commando “Nee”. De kitten bijt niet uit agressiviteit, maar als onderdeel van het typische jachtspel.

Kun je een kitten aanleren om zindelijk te worden?

Meestal heeft een kitten van zijn moeder geleerd om de kattenbak te gebruiken. Overschakelen naar een nieuw toilet na het verhuizen naar het nieuwe huis kan de kitten in verwarring brengen.

Zo los je het probleem met naar het toilet gaan op:

 • Kies de kattenbakvulling die de kitten kent van de plek waar hij geboren is. Indien nodig kun je later naar een ander merk overstappen.
 • Gebruik eerst een open kattenbak waar de kitten gemakkelijk zelf in en uit kan.
 • Zet de kattenbak op een geschikte, rustige plek, bij voorkeur in een hoek.
 • Laat de kitten zien waar de kattenbak is: zet hem er resoluut in. Dit is meestal voldoende om de kitten zijn behoefte te laten doen. Je kunt het dier eventueel aanmoedigen om in de korrels te scharrelen.
 • Geef de kitten veel lof nadat hij zijn behoefte heeft gedaan.

Katten ontdekken snel wat ze wel en niet mogen, tenminste zolang mensen kijken. Als ze zich alleen wanen, verkennen ze absoluut verboden terrein. Het komt ook voor dat katten (uiteraard vrijwillig) regels overtreden om contact te leggen met hun baasje. Als de kitten die zich anders goed gedraagt, plotseling dingen van de kast gooit, zoek dan de kern van de zaak uit. Het dier heeft waarschijnlijk een reden voor zijn ‘ondeugende’ gedrag. Lees meer over katten opvoeden hier.

Geef je kitten een basisopvoeding en kijk ernaar uit om in harmonie te leven met het nieuwe gezinshoofd – sorry: je huisdier.

Een bruine tabby kat kijkt naar boven

 

Lees hier meer over kattentraining

Nu naar het advies

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren