Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Gewichtstabel kittens: hoe zwaar moet de kitten zijn?

06.05.2024 - Leestijd: 4 minuten

Een kitten zit met een blauw tuigje op een weegschaal bij de dierenarts

Een kitten is klein als hij wordt geboren, maar een paar dagen later is het gewicht al merkbaar toegenomen. Als kittenverzorger kun je je huistijger vrijwel voor je ogen zien groeien. Maar welk gewicht is normaal en in welke stappen bereikt je pluizenballetje het ideale gewicht van het volwassen dier? Lees hier welke waarden je ter oriëntatie kunt aanhouden en hoe een normale gewichtsontwikkeling werkt.

Loading...

Ongeveer 100 gram: de pasgeboren kitten

Als de kitten wordt geboren, weegt hij tussen de 80 en 110 gram. Het ras speelt hierbij ook een rol: een Maine Coon-kitten zal bij de geboorte iets zwaarder zijn dan een kleine Devon Rex-baby. Gewichtstoename in de komende maanden is daarom belangrijker dan een bindend ‘startgewicht’. In de eerste levensweken voeden de kittens zich uitsluitend met de volle moedermelk. Overigens herkennen de kleintjes ‘hun’ favoriete tepel bij moeders melkbar aan de geur. Als de kitten om wat voor reden dan ook opgroeit met flesvoeding, wordt het vervangende voer afgestemd op de leeftijd, zodat een vergelijkbare opname van calorieën of hoeveelheden gegarandeerd is.

Zo houd je het gewicht van de kitten onder controle

Naarmate de kittens in je huishouden opgroeien, is het belangrijk dat je de gewichtstoename zorgvuldig in de gaten houdt.

Zo houd je het gewicht van de kitten onder controle:

 • Dagelijks wegen: voor gewichtsbeheersing leg je de kitten twee keer per dag op de weegschaal, indien mogelijk op een vast tijdstip. Maak van de controle bijvoorbeeld een ochtend- of avondroutine.
 • Weegschaal: plaats de weegschaal zo dicht mogelijk bij het nest of in de kattenkamer. Zo hoef je de kittens de eerste dagen niet onnodig rond te dragen.
 • Meetapparaat: een grote keuken- of babyweegschaal is voor huishoudelijk gebruik voldoende om de kitten te wegen. Personenweegschalen zijn vaak niet nauwkeurig genoeg om de kleine stapjes vast te leggen. Leg de kitten in een kom of bak om te wegen en vergeet niet om het tarragewicht van het gewogen gewicht af te trekken.
 • Protocol: noteer elke weging zorgvuldig. Op deze manier zie je ongebruikelijke afwijkingen in één oogopslag.

Vooruit in stappen van tien: de gemiddelde gewichtstoename

De gemiddelde gewichtstoename bij kittens moet minimaal 10 gram per dag en niet minder dan 100 gram per week zijn. Houd er ook rekening mee dat mannetjes iets meer aankomen dan hun zusjes en dat kittens uit een groot nest meestal kleiner zijn. Tussen de vierde en de achtste levensweek vindt ook het spenen van moedermelk en het overschakelen op vast voer plaats. De gewichtstabel voor kittens in de eerste weken ziet er als volgt uit voor de ‘gewone’ huiskat:

 • Geboorte: 100 gram
 • Week 1: 200 gram
 • Week 2: 300 gram
 • Week 3: 400 gram
 • Week 4: 500 gram
 • Week 5: 600 gram
 • Week 6: 700 gram
 • Week 7: 800 gram
 • Week 8: 900 gram

(Alle vermelde waarden zijn richtwaarden.)

Geslachtsdifferentiatie begint rond de negende en tiende levensweek: mannetjes nemen sneller en in sterkere mate in gewicht toe dan vrouwelijke kittens. De regel van 100 gram per week is niet meer van toepassing.

Week
Poes/gram
Kater/gram
8
890
900
9
980
1000
10
1260
1300
11
1520
1520
12
1680
1680
13
1900
1920
14
2070
2140
15
2200
2300
16
2370
2580
17
2500
2720
18
2600
2850
19
2680
3010

Merk op dat de gewichtstoename niet lineair hoeft te verlopen en dat de waarden bij dagelijks wegen een dag of twee kunnen stagneren. Zolang het gewicht niet daalt, is alles in orde. Wees voorzichtig als de weegschaal naar beneden wijst.

Wat te doen als de kitten afvalt of niet zwaar genoeg is?

Vergelijk tijdens de dagelijkse gewichtscontrole de huidige status van de kitten met de waarden uit de tabel, indien nodig inclusief een tolerantiebereik naar boven en naar beneden als het een groter of heel klein ras is. Als je duidelijke schommelingen of aanzienlijke neerwaartse afwijkingen opmerkt, moet je handelen.

Oorzaken van gewichtsverlies:

 • Parasieten: als de kitten gewicht verliest ondanks normaal eten, kan hij besmet zijn met wormen. De kitten kan bijvoorbeeld via de moedermelk zijn geïnfecteerd. De dierenarts stelt de oorzaak vast door de ontlasting te onderzoeken en behandelt de kitten vervolgens met medicatie.
 • Te weinig moedermelk: vooral in de eerste levensweken, wanneer de kittens uitsluitend worden gezoogd, kan een te geringe gewichtstoename duiden op een tekort. Zorg ervoor dat de moederkat voldoende eiwitrijke voeding krijgt. Tijdens de lactatie heeft ze beduidend meer licht verteerbare, energierijke voeding en vitamines nodig. Als de moeder nog steeds niet genoeg melk produceert, moet je mogelijk aan de slag met een pipet, een flesje en een geschikte melkvervanger.
 • Zuigreflex: soms heeft de kitten niet de kracht om genoeg melk uit de tepel te halen of er kan sprake zijn van een handicap, zoals een gespleten gehemelte. Het is daarom belangrijk om kittens al een paar dagen na de geboorte te controleren op een gespleten gehemelte.
 • Diarree is levensbedreigend voor een kitten omdat het kleine lichaam snel kan uitdrogen en verzwakken. Er is geen tijd te verliezen, zoek zo snel mogelijk professionele hulp bij de dierenarts.
 • Tandjes krijgen: de doorbraak van de melktanden kan ook tijdelijk de eetlust van een kitten vertragen door irritatie in de mond.

Zorg er bij het geven van flesvoeding en vast voedsel voor dat je kwaliteitsproducten uit de speciaalzaak gebruikt die zijn afgestemd op de behoeften van kittens of jonge katten. De ideale samenstelling van de ingrediënten wijkt op sommige punten af van die in standaard kattenvoer.

Hoeveel weegt de kitten als hij groot is?

Zoals gezegd, wordt het ideale gewicht van katten beïnvloed door ras en geslacht. Vuistregel: na twaalf maanden is de kitten volgroeid, dus het volwassen gewicht zou ongeveer moeten zijn bereikt.

Het gemiddelde gewicht van enkele veelvoorkomende rassen van verschillende groottes:

Ras
Poes/kilo
Kater/kilo
Europees korthaar
4-6
5-7
Pers
tot 8
tot 6
Siamees
3-4
4-5
Maine Coon
5,5-9
4,5-6
Brits korthaar
6-8
3,5-6
Devon rex
3,5-4,5
2,5-3

Deze getallen zijn gemiddelde gewichten gebaseerd op de rasstandaard. Ze dienen als richtlijn en geven een eerste indruk of je kat in deze gewichtsgroep valt. Maar individuele groei en bouw hebben natuurlijk ook invloed op het gewicht. Het is daarom altijd aan te raden om het individuele gewicht te controleren met behulp van de body condition score.

Zoals je ziet, varieert het gewicht merkbaar van ras tot ras. Als je volgroeide kat duidelijk boven of onder de opgegeven waarden voor zijn soort ligt, is er een gewichtsprobleem. Je kunt dit bij kortharige katten ook zonder weegschaal herkennen door van bovenaf naar het dier te kijken. Bij katten met ondergewicht zijn de schouderbladen, rugwervels en bekkenbeenderen duidelijk zichtbaar onder de vacht. Bij mollige dieren is echter geen taille waarneembaar en is de buik breder dan het bekkengebied.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren