Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoe lang duurt het vooraleer 2 katten elkaar accepteren?

27.12.2023 - Leestijd: 7 minuten

Twee katten zitten naast elkaar en de een kijkt de ander van opzij aan

Twee katten samen houden is niet altijd zo makkelijk als je zou denken. Hier lees je waar je rekening mee moet houden voordat je een tweede kat in huis haalt.

Als je twee katten een nieuwe thuis wilt geven, is dat in principe mogelijk. De meeste binnenkatten weten van elkaars gezelschap te genieten. Dieren die vertrouwd zijn met elkaar zullen elkaar schoonlikken en (wanneer wederzijdse genegenheid bijzonder belangrijk is) samen knuffelen. Voordat je de sprong waagt, vraag je je misschien af "Hoe lang duurt het voordat 2 katten elkaar accepteren?"

Loading...

Hoe is het samenleven in een groep katten?

Vaak denkt men dat katten van nature solitair zijn. Dat geldt inderdaad voor wilde katten, d.w.z. katten die nooit gedomesticeerd zijn geweest en zonder contact met mensen leven. Bij deze katten is de populatiedichtheid minimaal en leeft de kater als een nomade. Deze ondersoort mag niet verward worden met de verwilderde kat, die oorspronkelijk gedomesticeerd was maar teruggekeerd is naar het wild. Hoewel ze allebei bang zijn voor mensen en zich meestal niet laten benaderen, leeft de verwilderde kat soms in een groep indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan,bijvoorbeeld wanneer mensen deze loslopende katten voeren. Onderzoek naar stedelijke kattenkolonies in steden zoals Rome heeft aangetoond dat deze katten in groepen leven, vaak bestaande uit verwante katten. De kern van de groep bestaat uit vrouwtjes en hun kittens. Soms maken onrijpe katers deel uit van deze groep, maar zij nemen niet deel aan de verzorging van kittens. Interacties binnen dezelfde groep dienen onder andere om de overleving van de leden te garanderen. Interactie tussen groepen is zeldzaam en leidt vaak tot confrontaties.

Welke problemen kunnen zich voordoen als men katten laat samenleven?

Er zijn veel verschillende redenen om een andere kat in huis te nemen:

  • je huiskat verveelt zich,
  • je bent de hele dag weg en je kat blijft alleen achter,
  • een van je katten is gestorven,
  • je bent gevraagd om een kat of kitten in nood te adopteren.

In alle gevallen is dat een zeer delicate situatie, zowel voor de aanwezige kat als voor de nieuwe kat: als de katten zonder voorbereiding met elkaar worden geconfronteerd, zal de nieuwkomer waarschijnlijk op een onbekend territorium terechtkomen – zonder dat ze zich kan terugtrekken.
De ‚eigenaar‘ van het territorium krijgt een onbekende soortgenoot opgedwongen die een bedreiging lijkt te vormen voor zijn middelen van bestaan. Om gevechten en mogelijke verwondingen te voorkomen, mag je de twee katten niet direct bij elkaar in een kamer zetten.

Zijn bepaalde kattenrassen beter geschikt om samen te leven?

Bepaalde kattenrassen staan erom bekend goed overweg te kunnen met andere katten en huisdieren. Dat is geen garantie voor een vlotte eerste ontmoeting, maar het vergroot wel de kans op een harmonieus leven met meerdere katten.

Hieronder vind je enkele 'sociale' kattenrassen:

  • De ragdoll: deze kat is bijzonder kalm, zachtaardig, geduldig en vertoont geen agressie. Een andere rustige metgezel zal goed bij haar passen.
  • De heilige birmaan: kalm, aanhankelijk en makkelijk om mee samen te leven, ze genieten van het gezelschap van andere huisdieren.
  • De bombay: gevoelig, intelligent en aanhankelijk, ze kunnen het meestal goed vinden met andere huisdieren.
  • De abessijn: zachtaardig voor alle gezinsleden, ze kunnen ook goed samenleven met andere katten.

Voor kattenrassen die van rust houden, is het geen goed idee om een kitten te adopteren. Als dat te onstuimig is, zal het waarschijnlijk je kat storen, die al gewend is aan een rustig leven thuis.

Twee katten eten uit bakjes

Katten laten samenleven – tips

Voordat je je katten aan onderling sociaal contact blootstelt, kun je een paar dingen doen om eventuele problemen te voorkomen. Zorg er indien mogelijk voor dat de katten bij elkaar passen!

  • Leeftijdsgroepen: de nieuwkomer en de eigenaar van het territorium moeten van dezelfde leeftijd zijn. Een gesettelde, oudere kater zal een levendig jong dier waarschijnlijk te onrustig vinden. Over het algemeen kan een jong dier met een ervaren poes worden samengezet.
  • Geslacht: het is bijna onmogelijk om twee ongesteriliseerde katers te laten samenleven. Voor gecastreerde katten van beide geslachten is socialisatie vaak geen probleem, zolang de dieren compatibel zijn wat betreft leeftijd en temperament.
  • Karakter: probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het karakter van de potentiële nieuwkomer voordat je hem adopteert. Zorg ervoor dat de twee huisdieren ’synchroon‘ zijn en dat een speelse, temperamentvolle kat een even levendig speelkameraadje krijgt.

De volgende stap is ervoor zorgen dat de dieren vertrouwd raken met elkaar in een gecontroleerde omgeving.

De volgende punten kunnen helpen om katten te laten samenleven.

  • Ruimtelijke scheiding: hoe dapper of vriendelijk je al gesettelde kat ook is, laat de twee dieren niet meteen alleen. Maak een kamer klaar die aanvankelijk gereserveerd is voor de nieuwe huisgenoot. Hier moet alles staan wat de kat de eerste dagen nodig heeft: een bakje, waterfontein, kattenbak, krabpaal, speeltjes en een slaapplaats. Houd de eerste kat een paar dagen van tevoren weg uit deze kamer, zodat ze deze uitsluiting niet associeert met de komst van de nieuwkomer. Vraag, indien mogelijk, aan een „handlanger“ om de nieuwe kat in huis te brengen en probeer je huiskat gedurende deze tijd af te leiden.
  • Geurcontact: bereid de dieren voor op een ontmoeting en wek hun interesse in elkaar door dekentjes uit te wisselen of ze met dezelfde handdoek af te wrijven.
  • Beschermende zone: zodra de kat na een paar uur gewend is aan haar nieuwe omgeving, kun je contact maken, maar zorg ervoor dat je haar voldoende bescherming biedt. Gespecialiseerde winkels bieden veiligheidsroosters aan die in het deurkozijn kunnen worden geplaatst. Door het rooster kunnen de katten elkaar besnuffelen en zien, zonder te vechten en zonder dat de nieuwkomer het territorium van de bestaande kat binnendringt. Houd het contact via het rooster enkele dagen in stand en weersta de verleiding om het te verwijderen, zelfs als de katten het goed met elkaar lijken te vinden.
  • Zorg er voor de volgende fase voor dat beide katten honger hebben en maak voor elk van hen een bakje klaar met het voer dat ze bijzonder lekker vinden. Het is makkelijker als je iemand vraagt om je te helpen. Elke persoon zet dan een bakje klaar voor een van de katten, de ene in de kamer van de nieuwkomer en de andere aan de andere kant van de deur, maar op een afstand van ongeveer een of twee meter. Laat de deur op een kier staan. Als de katten beginnen te eten, is alles goed. Herhaal deze handeling een aantal dagen, waarbij je de twee voerbakjes geleidelijk dichter bij elkaar zet. Wanneer de katten vredig van aangezicht tot aangezicht eten met weinig afstand tussen hen in, is het moeilijkste deel voorbij.
  • Neutraliteit: kom niet tussenbeide wanneer de katten uiteindelijk direct met elkaar in contact komen en met elkaar geconfronteerd worden, zelfs niet als ze elkaar een paar klopjes geven. Elk van hen zal uiteindelijk haar plaats vinden in het huis. Als je probeert je vechtende katten uit elkaar te halen, loop je het risico gekrabd of gebeten te worden. Als de gevechten je te hevig lijken, gooi dan een kussen in de buurt van de katten.
  • Rechtvaardigheid: geef de eigenaar van het territorium geen reden om jaloers te zijn en behandel beide katten met evenveel aandacht (traktaties, aaien, spelen…).
  • De juiste uitrusting: katten delen niet graag, dus elke kat moet haar eigen bakje hebben. Twee of drie waterfonteinen in verschillende kamers helpen voor een goede verstandhouding. Eén kattenbak per kat, die regelmatig wordt schoongemaakt, verdient de voorkeur. Als je genoeg ruimte hebt, installeer dan twee krabpalen, verschillende slaapplaatsen in de hoogte en knusse schuilplaatsen.

Terugkomend op onze vraag „Hoe lang duurt het voordat 2 katten elkaar accepteren?”: de eerste paar dagen moet je de twee katten absoluut uit elkaar houden. Je kunt het contact geleidelijk uitbreiden via het rooster. Vergeet echter niet dat het enkele weken of zelfs maanden kan duren voordat er een harmonieuze relatie tussen de katten ontstaat, afhankelijk van hun karakter. Als je twee katten na deze periode een duidelijke antipathie tegen elkaar vertonen, denk je waarschijnlijk best na over een andere oplossing voor hen. Misschien kan een familielid de nieuwkomer opvangen en hem of haar een thuis bieden zonder andere katten. Hoe minder ruimte je katten hebben, hoe groter het risico op onderlinge conflicten. Door je katten naar buiten te laten, geef je ze de kans om even op afstand te gaan als ze dat nodig hebben. Zelfs als ze geen beste vrienden zijn geworden, zullen ze elkaar tolereren.
Maar misschien heb je het geluk dat je een kat hebt geadopteerd die het snel goed kan vinden met je andere kleine viervoeter. Als dat zo is, zullen ze elkaar schoonmaken, samen spelen als ze nog jong zijn en zelfs naast elkaar op de zetel slapen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren