• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Katten samenbrengen: relatiestress of vriendschap op het eerste gezicht?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Twee katten zitten naast elkaar en de een kijkt de ander van opzij aan

Als je van plan bent om twee katten een nieuw huis te geven, is dat in principe mogelijk. De meeste huiskatten waarderen de aanwezigheid van een soortgenoot. Dieren die met elkaar bevriend zijn, spelen samen, maken elkaar schoon en - als de onderlinge genegenheid bijzonder sterk is - knuffelen ze met elkaar. Dit ontlast ook werkende kattenbezitters, wiens huistijgertjes anders elke dag urenlang alleen thuis zouden zijn.

Loading...

Het is veel gemakkelijker om samen op de geliefde mens te wachten. Katten zijn echter niet meteen goede vrienden met een nieuwkomer, integendeel: als twee katten elkaar voor de eerste keer ontmoeten, kan het er wild aan toe gaan. Bereid je daarom zorgvuldig voor op het eerste contact met de katten.

Hoe ziet samenleven in de kattengroep er normaal gesproken uit?

Veel mensen gaan ervan uit dat katten van nature eenlingen zijn. Dat is niet juist. Het is wel zo dat katten altijd alleen jagen. Afgezien daarvan is het sociale gedrag van huiskatten verrassend vergelijkbaar met de complexe interacties binnen een troep leeuwen. Wilde huiskatten vormen groepen en bezetten een territorium. Deze groepen bestaan meestal uit verwante vrouwtjes inclusief nakomelingen en een paar mannetjes. Volwassen katers bakenen hun eigen territorium af of sluiten zich aan bij een groep katten; katers vormen ook groepen. Binnen deze groepen zijn er twee belangrijke structuren: aan de ene kant is er een hiërarchie waar de dieren zich aan houden, en het is mogelijk dat ze bij gevechten stijgen of dalen in de rangorde. Deze sociale structuur geeft de groep stabiliteit.

Aan de andere kant zijn er sympathieën en antipathieën tussen de individuen in elke groep: er zijn hechte vriendschappen tussen katten, neutraal gedrag en sterke afkeer. De gemeenschappelijke factor in alle relatieproblemen is het territorium: de ruimtelijke omgeving.

Twee katten eten uit bakjes

Welke problemen kan ik hebben bij het samenbrengen van katten?

De redenen voor het opnemen van een andere kat kunnen heel verschillend zijn: misschien moet de kat die tot nu toe alleen wordt gehouden gezelschap krijgen, een opvolger voor een overleden dier of wil je gewoon een grotere groep katten. In elk geval is deze situatie uiterst delicaat voor zowel de oude als de nieuwe kat: als de katten zonder voorbereiding met elkaar worden geconfronteerd, kan de nieuwkomer het gevoel hebben dat ze zonder overgang in een vreemd territorium wordt gezet – zonder de mogelijkheid om zich vrijwillig terug te trekken.

De kat die er al woont krijgt ineens een volslagen vreemdeling voor zijn neus die een potentiële bedreiging voor hem kan zijn. Bereid je voor op conflicten en gevechten aan het begin van de relatie tussen de katten, maar maak je daar niet al te druk over: dergelijke geschillen zijn nodig zodat de dieren hun status onderling kunnen verduidelijken. Zodra duidelijk wordt welke van de dieren de baas is in het huishouden, zal de situatie kalmeren.

Katten samenbrengen – trucs

Om problemen zoveel mogelijk te vermijden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen voordat je de katten samenbrengt. Zorg ervoor dat de dieren bij elkaar passen!

  • Leeftijdsgroepen: de nieuw aangekomen kat en de eigenaar van het territorium moeten van ongeveer dezelfde leeftijd zijn. Een levendig jong dier kan snel te inspannend worden voor een oudere kat. In de regel is het samenhouden van een jong mannetje met een ervaren vrouwtje niet erg problematisch.
  • Geslacht: het is nauwelijks mogelijk om twee niet-gecastreerde mannetjeskatten samen te brengen. Bij gecastreerde dieren van beide geslachten is hereniging meestal geen probleem, zolang de dieren qua temperament en leeftijd vergelijkbaar zijn.
  • Karakter: voordat je een nieuwkomer accepteert, moet je zoveel mogelijk over hun aard proberen te weten te komen. Zorg ervoor dat beide dieren op dezelfde manier „tikken” en dat een temperamentvolle speelse kat een even levendig speelkameraadje krijgt.

In de volgende stap zorg je ervoor dat de dieren onder gecontroleerde omstandigheden met elkaar vertrouwd raken.

De volgende punten kunnen helpen bij het samenbrengen van katten:

  • Ruimtelijke scheiding: het maakt niet uit hoe goed en vriendelijk de gevestigde kat is: laat de dieren niet meteen bij elkaar. Bereid een kamer voor die in eerste instantie wordt gereserveerd voor de nieuwe huisgenoot. Die kamer moet alles bevatten wat de kat de eerste dagen nodig heeft: voerbak, water, kattenbak, krabpaal, speelgoed en slaapplaats. Houd de oude kat een paar dagen van tevoren uit deze kamer, zodat hij het buitengesloten zijn niet associeert met de komst van de nieuwkomer. Laat indien mogelijk iemand anders de nieuwe kat het appartement binnenbrengen, terwijl jij je huiskat afleidt.
  • Geurcontact: bereid de dieren voor op elkaar en wek hun interesse in elkaar op, bijvoorbeeld door dekens uit te wisselen of ze allebei af te vegen met dezelfde doek.
  • Beschermingszone: als de nieuwe kat na een paar uur in de nieuwe omgeving is geacclimatiseerd, kun je een eerste contact maken, maar zorg ervoor dat je hem beschermt door de deuropening of een tussenschot. Hiervoor zijn bij speciaalzaken speciale veiligheidsroosters verkrijgbaar die in het deurkozijn kunnen worden geklemd. De katten kunnen elkaar door het tralierooster besnuffelen en zien zonder te vechten en zonder dat de nieuwkomer het territorium van de gevestigde kat betreedt. Laat de katten meerdere dagen contact leggen via het tralierooster en weersta de verleiding om het te verwijderen, zelfs als de katten goed met elkaar overweg kunnen.
  • Neutraliteit: grijp niet in als de katten uiteindelijk in direct contact komen en daarbij alsnog ruzie maken: dergelijke geschillen zijn nodig om de hiërarchie te verduidelijken. Dit mag natuurlijk niet zo ver gaan dat de dieren elkaar verwonden.
  • Rechtvaardigheid: geef de eigenaar van het territorium geen reden om jaloers te zijn en geef beide katten evenveel aandacht.

Hoeveel tijd kost het samenbrengen van katten?

Beide katten moeten de eerste paar nachten beslist van elkaar gescheiden blijven. Je kunt de contacten via het tralierooster geleidelijk aan uitbreiden. Wees er echter op voorbereid dat het harmonieus samenkomen van de katten enkele weken of zelfs maanden kan duren, afhankelijk van hun karakter.

Ontdek meer nuttige informatie in onze video’s:

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren