Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Wordt de kat je te veel? We bieden je handige tips

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Katze sitzt auf neben einer Frau auf einer Fensterbank

Kleine kinderen, ons werk en het huishouden - hoeveel we ook van onze kat houden, in het alledaagse leven is het niet altijd eenvoudig je huistijger zoveel aandacht te schenken als je eigenlijk zou willen. In zo'n geval ontwaakt bij veel baasjes het slechte geweten: Doe ik nog steeds recht aan mijn kat? Heeft ze een prettig leven bij mij, of zou ze het elders beter hebben? Wanneer de kat dan ook nog aandacht vraagt door de meubels te bekrassen of te markeren, dan kan er een echte huiselijke crisis ontstaan.

Loading...

Heb je het gevoel dat je kat je te veel wordt en weet je niet meer hoe het verder moet? Je bent niet de enige met dit probleem! Veel kattenbezitters maken of maakten al hetzelfde door.  Maar wat kun je doen als het leven met de huistijger niet zo loopt als je graag zou willen?

Waar ligt het aan als je kat je te veel wordt?

Wil je dat het samenleven met je kat weer leuk wordt? De eerste stap is je te verdiepen in de actuele problemen en de mogelijke oorzaken. Neem de tijd en probeer de situatie zo objectief mogelijk te bekijken. Vaak helpt een gesprek met vrienden en bekenden hierbij.

Dit zijn enige factoren die ertoe kunnen leiden dat je eigen kat je te veel wordt:

  • Moeilijkheden de kat en het werk te combineren
  • Veel andere verplichtingen tijdens de dag (bijvoorbeeld, op de kinderen passen, huishouden, hobby’s)
  • Veranderende levensomstandigheden (verhuizing, gezinsuitbreiding, scheiding)
  • Financiële problemen
  • Problemen met het opvoeden van de kat
Katze sitzt auf dem Boden und schaut hoch

Hoe wordt het dagelijks leven met de kat weer leuker?

Zijn een of meer van deze punten van toepassing op je huidige situatie? Dat is oké. Het goede nieuws: voor de meeste problemen zijn er oplossingen. De volgende tips kunnen ertoe bijdragen dat het leven met de kat weer even leuk wordt als vroeger.

Verenigbaarheid met het beroep

Veranderende levensomstandigheden en -situaties

Financiële uitdaging

Moeilijkheden bij het opvoeden van de kat

Agressief gedrag bij de kat

Wat kan ik doen als de kat me te veel wordt?

In vijf stappen kun je een overzicht verschaffen van de gehele situatie – en dienovereenkomstig handelen.

Wat kun je doen als het niet beter wordt?

Je doet alles voor je huistijger, maar er treedt geen verbetering op? Wanneer het leven met je kat je slapeloze nachten bezorgt en aan je vreet, is het tijd om hulp te zoeken. Als dierenbezitter willen we immers het beste voor onze lievelingen. Ook, of in het bijzonder, wanneer je erover denkt de kat af te geven. Hier vind je raad, hulp en een luisterend oor:

Kattenpsychologen en -gedragsadviseurs zijn gespecialiseerd in de problemen die kunnen ontstaan bij het samenleven met katten. Ze bieden naast consults ook huisbezoek en langdurig advies voor probleemgevallen.

Er zijn ook enkele hondenscholen die cursussen of consults voor katteneigenaars aanbieden.
Bij algemene vragen over dit onderwerp kun je je telefonisch of via de website wenden tot de Dierenbescherming. Met vragen kun je van maandag tot vrijdag van 09:00 tot 15:00 uur terecht. Telefonisch via 088-8113000 of door het informatieformulier op de website in te vullen.

Ook bij de lokale afdelingen van de dierenbescherming in je regio vind je aanspreekpartners die tips geven of je, in het ergste geval, informeren over het verantwoordelijk afstaan van je kat.

Hoe kan ik mijn kat verantwoord afgeven?

Voordat je er op een dag spijt van krijgt: de beslissing je geliefde huisdier af te staan moet je nooit in een opwelling doen. Laat je eerst adviseren en ga het gesprek aan. Ook in schijnbaar uitzichtloze situaties is er vaak een alternatief. Misschien kan een kattenoppas, de buurvrouw of een goede vriend regelmatig hulp bieden? Of misschien kan een familielid de kat tijdelijk in huis nemen totdat je situatie zich heeft verbeterd? Ook een tijdelijk verblijf in een dierenpension, asiel of andere plek waar ze voor de kat kunnen zorgen kan een mogelijkheid zijn het huisdier niet te verliezen.

Als je alles al hebt geprobeerd en de enige oplossing het afstaan is dan blijft nog steeds gelden: let erop dat het dier in goede handen wordt gegeven. Een beschermingsovereenkomst kan zinvol zijn als je het dier aan een privépersoon wilt geven. Ter bescherming van de kat regelt deze overeenkomst de voorwaarden die met het dier verbonden zijn. Misschien bestaat de mogelijkheid om het nieuwe baasje thuis op te zoeken of na de overdracht in contact te blijven? Ook de bovengenoemde instanties helpen met alles wat rond het thema van het verantwoordelijk afstaan van een kat speelt.

Heb je een moeilijke fase met je kat doorgemaakt, of bevind je je nu in zo’n fase? Deel op onze sociale media tips over hoe je uit de situatie bent gekomen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren