Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De Siberische kat - een speelse en mooie huistijger

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Siberische kat ligt op straatstenen

Van de ijzige uitgestrekte gebieden van Siberië rechtstreeks in onze harten – dit ras heeft een flinke kattensprong gemaakt! De Siberische kat inspireert fans van deze donzige knuffelaars met haar beminnelijke karakter, haar loyaliteit en natuurlijk haar extravagante vacht. Maar naast haar mooie uiterlijk heeft de Siberische kat veel te bieden!

Herkomst van de Siberiër

De naam is niet toevallig: de Siberische kat komt oorspronkelijk echt uit Rusland en de Oekraïne. Daar trotseerde ze de vrieskou dankzij haar dikke vacht en vestigde ze zich al snel als een populaire muizenjager. Tot eind jaren tachtig was ze echter weinig bekend buiten Rusland. Pas in de jaren negentig vond ze via de voormalige DDR steeds meer vrienden in het Westen en werd ze al snel een populaire fokkat. De Siberische kat is sinds 1992 een officieel door de World Cat Federation erkend ras.

Uiterlijk: hoe je een Siberiër herkent

Om zich aan te passen aan het bijzonder koude weer in het gebied waar ze vandaan komt, heeft ze nog steeds een bijzonder dichte en sneldrogende ondervacht. Bovendien helpen de zogenaamde sneeuwschoentjes: Dit zijn kleine plukjes vacht tussen de kussentjes die het voor alle soorten boskatten (zoals Maine Coons of Noorse boskatten) gemakkelijker maken om in de sneeuw te lopen. De halflange vacht is erg volumineus, vooral in de winter, en kan in bijna elke kleurvariant voorkomen, alleen de kleuren Chocolate- en Cinnamon en de Burma- en Tonkanese tekeningen worden niet erkend. Een klasse apart zijn Siberische katten met Siamese tekening: deze staan bekend als Neva Masquarade. Verder hebben de Siberische fluweelpoten een prachtige kraag en zogenaamde “knickerbockers”, dat wil zeggen, een zeer pluizige vacht op de bovenachterpoten.

Een mooie vacht zorgt niet voor zichzelf – of toch wel?

De nobele vacht van de Siberische kat doet op het eerste gezicht de haren van menig kattenliefhebber overeind staan – maar deze zorg is ongegrond! In feite slaagt de Siberische kat er grotendeels zelfstandig in om haar eigen vacht schoon en vrij van klitten te houden. Alleen tijdens de vachtwisseling mag er één keer per week een borstel worden gebruikt. Als de kat al vroeg aan dit ritueel gewend is, zal ze er zelfs net zo van genieten als van aaien!

Een Siberische kat zit in de sneeuw

Het karakter van de Siberiër

Over het algemeen is het waar dat de Siberische kat een zeer sociaal dier is dat graag gezelschap heeft. Daarom moet ze, indien mogelijk, samen met een andere kat worden gehouden. De Siberische kat is over het algemeen ook vriendelijk tegen andere dieren. Ze kan zonder problemen als huiskat gehouden worden, maar moet dan wel voldoende mogelijkheden hebben om te klimmen en te spelen. Een bijzonder kenmerk van de Siberische kat is haar liefde voor water: de dieren houden ervan om in een vochtige douche of badkuip te spelen, en ze kunnen urenlang genieten van een druppelende kraan. Ook een waterbak wordt al snel speelgoed – je kunt er het beste een placemat of iets dergelijks onder leggen.

ProfielSiberiër

Ras
Siberische kat
Oorsprong
Rusland, Oekraïne
Grootte
middelgroot, lengte tot 120 cm
Gewicht
4,5 kg - 8 kg (kater), 3 kg - 6 kg (poes)
Ogen
blauw, geel, goud, groen
vacht
halflang, pluizig, in de zomer zonder ondervacht, in de winter met een dikke ondervacht
Kleur
meerkleurig, zwart, grijs, bruin, rood, wit, crème, ook tabby-tekening mogelijk
Leefomgeving
buitenkatten en huiskatten
Karakter
trouw, sociaal, aanhankelijk, speels

Andere artikels die je wellicht ook interesseren