Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Maine Coon – de intelligente "hondenkat" van Harry Potter

20.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Een Main Coon liggend op een bed

Wil je een kat die intelligent en speels is? Moet ze tegelijkertijd aanhankelijk zijn en van knuffelen houden? Dan is de Maine Coon wellicht het ras voor jou. Maximus is de naam van misschien wel de beroemdste Maine Coon-kat. Je kent de kater waarschijnlijk beter als "Mrs. Norris", want in de beroemde Harry Potter-films vergezelde hij als kat de hatelijke conciërge Argus Vilder.

Loading...

De vierpotige filmster laat ook zien waar Maine Coons bekend om staan: net als een hond vergezelt ze haar meester en verklikt zelfs ondeugende leerlingen. Het is moeilijk te geloven, maar veel Maine Coons vinden het zelfs leuk om te apporteren. Hierdoor en vanwege hun sterke menselijke band wordt de Maine Coon ook wel de “hondenkat” genoemd. Maar een Maine Coon heeft nog meer speciale kenmerken, zoals hun grootte of hun voorkeur om met „hun“ baasjes te praten.

Hoeveel kost een Maine Coon-kat?

Als het gaat om de bijzonderheden van de Maine Coon, stellen velen zich de vraag naar de prijs. Hier is geen algemeen antwoord op te geven, omdat de prijs voor een Maine Coon varieert naargelang deze van een fokker of een particulier komt. Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat een raszuivere Maine Coon tussen de 500 en 1000 euro kan kosten. Een Maine Coon-kruising, zoals een Maine Coon – Britse korthaar-mix, kan in prijs verschillen.

Maine Coon kopen: Waarmee moet je rekening houden?

Als je een Maine Coon wilt kopen, zorg er dan voor dat de fokker of verkoper een serieuze indruk maakt. Als hij je graag laat zien waar en hoe zijn katten worden gehouden, is dat een goed teken. De katten moeten in een hygiënisch onberispelijke omgeving leven en een gezonde en evenwichtige indruk maken. Daarnaast verkoopt een gerenommeerde leverancier geen Maine Coon-kittens jonger dan twaalf weken. Als een fokker je ook vragen stelt, kun je dit als positief beoordelen. Want een verantwoorde Maine Coon-fokker heeft er belang bij dat zijn dieren in goede handen terecht komen.

Profiel Maine Coon

Ras
Maine Coon
Oorsprong
VS
Grootte
groot tot zeer groot, lengte tot 120 centimeter, schouderhoogte tot 40 centimeter
Gewicht
poes 4,5 tot 6 kilogram, kater 5,5 tot 9 kilogram
Anatomie
robuust, gespierd, brede borst, langwerpig lichaam, borstelige staart
Lichaamsvorm
de ronde wigvormige kop geeft een vreemde indruk door de grote, wijd uit elkaar staande en een beetje scheve groene of goudkleurige ogen.
Ogen
groene, goud- of koperkleurige zeer grote ogen
Vacht en kleur
halflang haar, lange vacht op de buik en achterpoten, zachte ondervacht die nauwelijks gematteerd is, alle kleuren behalve goud zijn toegestaan
Vachtverzorging
regelmatig kammen en borstelen
Kenmerken
neigt naar gezondheidsproblemen met nieren, gewrichten en hart als gevolg van fokken en grootte; grote drang om te bewegen
Karakter
zachtaardig, sociaal, speels, aanhankelijk, intelligent

Hoe groot kan een Maine Coon worden?

De Maine Coon kat staat onder andere bekend om haar bijzondere formaat. Grote exemplaren kunnen een behoorlijke lengte bereiken van wel 120 centimeter (gemeten van neus tot staartpunt). Imposante Maine Coons bereiken een schofthoogte van iets meer dan 40 cm. Dergelijke XXL Maine Coons zijn echter niet de norm. Vrouwelijke Maine Coon-katten zijn meestal iets kleiner dan katers. Hoe groot en hoe zwaar een Maine Coon uiteindelijk wordt, hangt natuurlijk ook af van individuele factoren en de grootte van de ouderdieren.

Een Main Coon staat op een boomstam

Maine Coon: Wat is haar levensverwachting?

Hoe oud een Maine Coon wordt, hangt af van veel individuele factoren en kan in het algemeen niet worden voorspeld. Maine Coon-katten kunnen 12 tot 15 jaar oud worden als ze gezond worden gehouden. In principe is het voor een lang leven belangrijk dat een dier gezond en soortspecifiek wordt gevoerd en gehouden. Geschikte veterinaire zorg is ook belangrijk, zoals aanbevolen vaccinaties voor katten, beschermende maatregelen tegen besmetting met parasieten en regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts. Op deze manier kunnen ziekten in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Maine Coon: Karakter

Maine Coon-katten zijn erg mensgericht en aanhankelijk. Maine Coons zijn sociaal en vriendelijk voor soortgenoten, maar ook voor honden en kinderen. Ze spelen graag. Als ze dit doen, hoor je vaak een soort gekoer of gekraai. Het ras wordt ook als een goede jager beschouwd. In de VS wordt ze nog steeds de “working cat” genoemd – een muizen- en rattenvanger.

Maine Coon: verzorging en behoeften

De Maine Coon is een levendige kat die dol is op jagen en rondrennen. Deze huistijger is met haar sterke bewegingsdrang het gelukkigst als ze buiten mag genieten. De grootte en het gewicht van de Maine Coon stellen speciale eisen aan de uitrusting: ze heeft veel ruimte nodig in huis, een stevige krabpaal met voldoende grote ligplekken en een grote kattenbak. De vachtverzorging is ook belangrijk: als halflangharige kat heeft de Maine Coon een beetje hulp nodig voor een zijdezachte, goed verzorgde vacht zonder vilt in de ondervacht, vooral bij het wisselen van vacht. In het geval van binnenkatten is af en toe borstelen meestal voldoende, vooral als de vacht minder dicht en lang is.

Kun je een Maine Coon alleen houden?

Vanwege het sociale karakter en het speelse karakter van de Maine Coon, is de hele dag alleen zijn niet goed voor haar. Aan de andere kant, als ze de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan zoals ze wil, kan ze het een paar uur zonder haar mensen stellen. Voor binnenkatten die overdag alleen zijn, is een soortgenoot belangrijk. Dit geldt voor de meeste katten, niet alleen voor een Maine Coon. Als je overdag niet bij je kat kunt zijn, is het ook een goed idee om genoeg tijd voor haar vrij te maken om te spelen en te knuffelen als je thuiskomt. Bied je Maine Coon-kat bijvoorbeeld intelligentiespellen aan om aan haar intellectuele behoeften tegemoet te komen.

Kleuren van de Maine-Coon-kat

Maine Coon-katten hebben bijna elke kleur van vacht en ogen. Volgens de rasstandaard moet de kleur van de ogen helder zijn en passen bij de vacht: zwart, wit, rood, blauw of crème – alleen goudkleurig wordt niet erkend. Ook bij de vachttekeningen is alles toegestaan, behalve “ticked” (veelkleurig stekelhaar). De eerste Amerikaanse showkat is inmiddels bij enkele verenigingen toegelaten. De eisen verschillen een beetje – bijvoorbeeld als het om vachtkleuren gaat. Maar er zijn ook kenmerken die ze allemaal hebben, zoals wijd uit elkaar staande ogen en grote oren met een brede basis.

Maine Coon spielt mit einem technischen Spielzeug.

Geschiedenis van de Maine Coon-kat

De oorsprong van de Maine Coon is gehuld in legendes: sommige ervan beweren dat de Maine Coon een kruising is van kat en wasbeer (in het Engels “raccoon”). Anderen zijn van mening dat het kattenras is gefokt door de voormalige Franse koningin Marie Antoinette. In feite is er weinig bekend over de oorsprong van de kat in het noordoosten van de Verenigde Staten. Hun voorouders hebben zich aangepast aan de plaatselijke klimatologische omstandigheden, daarom is de Maine Coon een robuuste kat. Ze heeft een halflange, dichte en waterafstotende vacht, die haar ook beschermt tegen barre weersomstandigheden. Het ras wordt sinds de jaren zestig gefokt en in 1983 als een onafhankelijk ras erkend door de FIFe (Fédération Internationale Féline). Want hoe de Maine Coon ook is ontstaan, ze is tegenwoordig ook bij ons een populaire en bekende raskat.

Wat is er speciaal aan een Maine Coon-kat?

Maine Coon-katten zijn laatbloeiers die pas volwassen worden als ze drie tot vier jaar oud zijn. De Maine Coon wordt gemiddeld ongeveer 12,5 jaar, maar er zijn ook 20-jarige “oudjes” bekend. De Maine Coon-kat trotseert weer en wind met haar vacht en poten die zijn geoptimaliseerd voor sneeuwavonturen. Door zijn oorsprong verdraagt deze huistijger geen te warme omgeving. De Maine Coon is heel handig met haar poten: daarmee brengt ze het voedsel van de grond naar haar bek. Tovenarij? Misschien heeft ze wel iets van Harry Potter afgekeken – of is ze gewoon zo slim.

Een ander kenmerk van Maine Coon-katten is dat ze veel miauwen. Eigenaren van deze katten melden vaak dat hun Maine Coon eigenlijk aan het „chatten“ of „vertellen“ is. Maar waarom miauwen Maine Coons zo vaak? Daar is geen wetenschappelijk antwoord op. Het lijkt gewoon een vertederende kant van hun sociale en communicatieve karakter te zijn.

Zijn er typische ziekten bij de Maine Coon-kat?

Zoals bij veel raskatten, komen bepaalde ziekten vaker voor bij Maine Coon-katten. Dit omvat bijvoorbeeld een speciale vorm van hartziekte die bekend staat als hypertrofe cardiomyopathie (HCM). De hartmusculatuur wordt dikker en leidt tot functionele beperkingen van het hart. De exacte oorzaak van de ziekte is niet bekend. Genetische factoren lijken een rol te spelen.

Af en toe hebben Maine Coon-katten (als teken van overmatig fokken) teveel tenen. Experts spreken ook van polydactylie. Deze katten mogen niet worden gebruikt voor de fokkerij.

Daarnaast kunnen Maine Coons problemen hebben met het bewegingsapparaat, zoals een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht.

Een ander probleem dat de Maine Coon kan treffen, is een nierziekte. Soms vormen zich bij een bepaald ziektebeeld bijvoorbeeld cysten (d.w.z. met vocht gevulde holten) in de nieren. Omdat deze cysten het eigenlijke nierweefsel verdringen, verliezen de nieren na verloop van tijd hun functie, wat leidt tot nierfalen.

Om ervoor te zorgen dat je Maine Coon zo lang en gezond mogelijk leeft, moet je zorgen voor een hoogwaardig dieet. Dit moet aangepast zijn aan hun grootte en de mogelijk daarmee gepaard gaande hogere behoefte aan nutriënten. Als je niet zeker weet welk voer het beste is voor je Maine Coon, vraag dan advies aan je dierenarts. De leeftijd en activiteit van de kat spelen een belangrijke rol bij de voeding. Jonge Maine Coon-kittens hebben bijvoorbeeld andere voeding nodig dan volwassen of oude dieren. Ook na castratie kan de energiebehoefte veranderen en kan een verandering van voer soms zinvol zijn. Regelmatige gezondheidscontroles helpen jou en je kat om eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te identificeren en te behandelen.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren