Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Britse korthaar - een gezellige schoonheid van het eiland

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Britse Korthaar ligt onder een stoel

Very British! Deze nobele raskat met de karakteristieke pluche vacht past bij jou als je een evenwichtige, kalme huistijger wilt. Hoe uniek het samenspel van hun rustige karakter en mooie uitstraling is, blijkt ook uit het feit dat Britse kortharen al jaren blikvangers zijn in tv–reclames of advertenties.

Loading...

Of ze nu zilver-tabby, wit of blauw zijn, als kittens of volwassen katten – ook als reclamemodellen hebben deze mooie Britse katten decennialang kattenliefhebbers zo weten te betoveren dat ze altijd tot de top van de populairste raskatten behoren. Enkele decennia geleden dreigde het ras te verdwijnen.

Het karakter van de Britse korthaar

Kenners schrijven verschillende karakters toe aan de verschillende kleuren van de Britse korthaar. Crèmekleurige katten houden van knuffelen, tweekleurige Britse kortharen zijn temperamentvol, blauwe katten zijn afstandelijk en rode zijn aanhankelijk. Over het algemeen wordt het karakter van de Britse korthaar gekenmerkt door gezelligheid.

Behoeften van de Britse korthaar

Deze kat is zeer flexibel en gelukkig als binnenkat of als avonturier. Britse kortharen houden van het gezelschap van andere katten. Op het eerste gezicht hebben ze echter de neiging om zich afzijdig te houden tegenover onbekende katten of mensen. In de geest van “My home is my castle” kijken ze bezoekers vanop een afstand aan. De Britse korthaar neigt niet naar typische kattenstreken en is een zeer ongecompliceerde huisgenoot. Van haar baasje verwacht ze echter de nodige aandacht. Als ze wil knuffelen, dan moet dat onmiddellijk. Daarin is ze heel consequent. Aangezien de Britse korthaar nogal van comfort houdt, moet je je Britse kat scherp houden en aanmoedigen om te spelen. Anders kan de relaxte huistijger gemakkelijk een mollige ‘couch potato’ (luilak) worden. Over het algemeen is de Britse korthaar erg geduldig met kinderen en andere huisdieren, op voorwaarde dat ze dienovereenkomstig gesocialiseerd is.

De kleuren van de Britse korthaar

Sinds de jaren ’70 is de Britse korthaar weer een apart ras met meer dan ’50 erkende een- en meerkleurige varianten. Typische kleuren voor de Britse korthaar zijn volle kleuren zoals zwart, wit, blauw, crème, rood, chocolade, fawn, lila en kaneel. Er zijn ook patronen zoals punt, tweekleurig en varianten van de zogenaamde tabby-tekening: klassiek, gevlekt en tijgervacht. Zogenaamde “Odd Eyes” – verschillend gekleurde ogen – komen bij de Britse korthaar veel voor. Oranje, koper, blauw en groen zijn typische oogkleuren.

De verzorging van de Britse korthaar

De Britse korthaar is gemakkelijk te verzorgen – met één uitzondering: vanwege hun bijzonder fijne vacht hebben katten de neiging om te “pluizen”. Gebruik daarom regelmatig een borstel – en een stofzuiger – vooral wanneer ze hun vacht wisselen.

Close-up van een Brits Korthaar kat

Herkomst van de Britse korthaar

De ontwikkeling van de Britse korthaar begon bij de Romeinen. Ze namen katten mee naar Groot-Brittannië, waar de dieren zich in de loop van de tijd ontwikkelden tot hun eigen succesvolle type kat vanwege de afgelegen eilandlocatie en het klimaat. Op initiatief van kattenliefhebber Harrisson Weir ontstond een ras met traditie. Al in 1871 trokken Britse kortharen de aandacht op de eerste kattenshow in Crystal Palace in Londen. Door kruising met Perzische katten werd het uiterlijk van de Britse korthaar nog compacter en de vacht dichter. Na de oorlog was het aantal dieren op het eiland echter zo sterk afgenomen dat Perzen en karthuizers opnieuw werden ingekruist om de Britse korthaar te redden, met als gevolg dat de karthuizer en de blauwe Britse korthaar tijdelijk moesten worden samengevoegd.

Bijzonderheden van de Britse korthaar

Een ander buitengewoon kenmerk onderscheidt de Britse korthaar: ze zijn gewoonlijk niet bang voor water. Toch mogen ze alleen in uitzonderlijke gevallen in bad.

Profiel Britse korthaar

Ras
Britse korthaar, ook wel BKH of British Shorthair genoemd
Oorsprong
Groot-Brittannië
Grootte
middelgroot tot groot, pas volgroeid op de leeftijd van twee jaar
Gewicht
poes 3,5 tot 6 kilogram, kater 6 tot 8 kilogram
Anatomie
gedrongen, korte lichaamsbouw, gespierde gestalte
Lichaamsvorm
grote ronde kop met geprononceerde kin, korte, wijd aangezette oren, zoals een kind een kat tekent
Ogen
meestal goud, bij points blauw, bij zilverkleurige dieren groen
Vacht en kleur
pluizige, korte en dichte vacht met een fijne structuur en een dikke ondervacht. Kleurenspectrum van meer dan 300 eenkleurige, tortie, tabby en bicolor kleurnuancen erkend door FIFe
Vachtverzorging
makkelijk te verzorgen, maar relatief sterke verharing, regelmatig borstelen is noodzakelijk
Kenmerken
niet bang voor water, neigt tot overgewicht
Karakter
zachtaardig, kalm en past zich gemakkelijk aan
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren