Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Turkse angora: de "oermoeder" van alle langharige katten is populairder dan ooit tevoren

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Turkse Angora kat ligt op een tafel

Ze straalt niet alleen door haar glinsterende vacht. De Turkse angora is een geweldige en ongecompliceerde familiekat die zelfverzekerd en liefdevol energie in je dagelijks leven brengt. Ze verrast haar baasje keer op keer met nieuwe ideeën en spelletjes. Met een Turkse angora zul je je nooit vervelen!

Loading...

Herkomst van de Turkse Angora

Al in de 16e eeuw werd melding gemaakt van de Turkse Angora, naar verluidt bezat zelfs de profeet Mohammed een Turkse angora. Tot op de dag van vandaag wordt zij in het Turks zelfs “Ankara kedisi” genoemd, wat “kat uit Ankara (Angora)” betekent en het is ook het nationale dier van Turkije. In de winter was de Turkse angora door haar isolerende ondervacht perfect beschermd tegen de ijzige winden van de zuidelijke Kaukasus. In de zomer wordt de vacht aanzienlijk dunner, waardoor ze ongevoelig is voor hitte. Vanwege haar zachte en elegante karakter werd ze al snel populair in de regio, maar het duurde tot de jaren tachtig voordat de Turkse regering de export en dus wereldwijde fokkerij toestond.

Zo ziet de Turkse Angora eruit

Een Turkse angora verschilt in veel opzichten van de bekende halflangharige rassen zoals Maine Coon of Siberische kat: hun vacht heeft veel minder ondervacht en is daarom minder volumineus. Aan de andere kant is het lange dekhaar erg glad en zijdezacht. Hun lichaamsbouw is ook uniek voor een halflangharige kat: het langwerpige, gespierde en gracieuze lichaam wordt ondersteund door slanke poten, wat de kat een zekere gratie verleent. De dichtbehaarde staart is lang en verliest zijn volheid zelfs in de zomer niet. De meest voorkomende kleur is wit – dit is waar het odd-eyed-kenmerk van de ogen bijzonder vaak voorkomt, waarbij één oog blauw is en één geel. Maar pas op: in dit geval kan het gehoor van de kat aan de kant van het blauwe oog verminderd zijn. Fokkers moeten dus kunnen aantonen dat beide ouders zonder problemen een audiometrische gehoortest hebben doorstaan. Verder mag de prachtige vacht van de Turkse Angora elke kleur hebben, alleen chocolade, lila, reebruin en Point-tekeningen zijn niet gewenst. Er zijn ook geen beperkingen wat de kleuren van de ogen betreft.

Eine Nahaufnahme einer Türkischen Angora.

Het karakter van de Turkse angora

Met de Turkse angora haal je een speelse en intelligente kat in huis, die echter ook continu wil en moet worden uitgedaagd. Ze houdt van creatief of uitdagend speelgoed en hersenkrakers. Deze slimme huistijger leert ook heel snel kleine trucjes of apporteren. Maar uitgebreide aaisessies mogen niet worden verwaarloosd, aangezien de Turkse angora erg mensgericht en sociaal is. Om deze redenen kan ze niet alleen worden gehouden: haar levenslust en levendige manier van doen behoudt ze alleen als ze voldoende aandacht krijgt. Een speelkameraadje is hier onontbeerlijk! Eenzaamheid is ook een taboe voor de Turkse angora. Voor het overige is de gezellige kat een zeer ongecompliceerd huisdier en zelfs nieuwkomers in de kattenhouderij worden foutjes hier en daar vergeven. De verzorging is ook niet erg veeleisend: het is voldoende om de Turkse angora wekelijks te borstelen om losse haren te verwijderen, voor de rest lukt het haar zelf haar vacht schoon te houden.

Profiel Turkse angora

Ras
Turkse angora
Oorsprong
Turkije
Grootte
middelgroot, slank
Gewicht
3 kg - 5 kg (kater), 2,5 kg tot 4 kg (poes)
Ogen
alle kleuren
vacht
halflang, glad, dun
Kleur
wit, zwart, rood
Karakter
zelfbewust, sociaal, speels, intelligent
Leefomgeving
niet alleen te houden, buitenkat en huiskat
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren