Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De Bengaalse kat - een miniluipaard in huis

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een Bengaalse kat die in een boomstam klimt

De Bengaalse kat wordt ook wel Bengaal of Bengaals luipaard genoemd. Hoewel ze eruitziet als een roofkat in miniatuurformaat, is dit een bijzonder vriendelijke raskat. Ze is niet alleen mooi, maar houdt ook erg van knuffelen en speelt graag. Door haar slimme en ondernemende karakter stelt een raskat zeer speciale eisen aan haar baasje. Als je een Bengaalse kat genoeg ruimte, aandacht en vermaak geeft, heb je misschien wel de ideale huisgenoot gevonden. Enkel katten van F5 en verder zijn geschikt als huisdier en kunnen dus gehouden worden.

Loading...

Het karakter van de Bengaalse kat

Hoewel hun roofzuchtige uiterlijk je zou kunnen doen veronderstellen dat ze een wilde kant hebben, blijken Bengalen bijzonder aanhankelijk te zijn. De Bengaalse kat heeft je veel te “vertellen”, want ze is buitengewoon communicatief en praat uitgebreid door te koeren en te miauwen. Ze hecht ook veel waarde aan lichamelijk contact: ze wil aanhoudend knuffelen en vergezelt haar baasjes overal.

Leefomgeving

Bovendien is de Bengaalse kat een actieve atleet tot op hoge leeftijd, met veel energie. Niets doen en luilakken past niet bij haar. Als ze zich verveelt, zoekt de Bengaalse kat naar bezigheden en ze aarzelt niet om kasten te openen, planken leeg te maken en haar omgeving “opnieuw in te richten”. Daarom is het niet aan te raden om een enkele Bengaalse kat als binnenkat te houden. Als deze kat overdag lang alleen moet zijn, heeft ze een speelkameraadje nodig. De Bengaalse kat is in ieder geval geen dier om altijd binnen te zijn. Het liefst gaat ze op avontuur. Daarom moet het op zijn minst mogelijk zijn om ook buiten te kunnen komen.

Als eigenaar van een Bengaalse kat wordt er veel van je verwacht: je huisgenoot heeft altijd stimulatie en actie nodig in de vorm van jachtspelletjes, behendigheidsoefeningen en het leren van kleine trucjes. Clickertraining is meestal erg leuk voor volgzame Bengaalse katten. Ze hebben een gevarieerde en mentaal veeleisende bezigheid nodig om actief en fit te blijven. Er moet een breed scala aan verschillend speelgoed en klimmogelijkheden beschikbaar zijn voor ze.

De verzorging van de Bengaalse kat

Het verzorgen van de vacht kost niet veel tijd. De Bengaalse kat is erg schoon en houdt haar vacht zelf op orde. Maar ze vindt het leuk om geborsteld te worden, dus daar zul je je kat eenmaal per week op moeten trakteren. Let tijdens het verzorgen van de vacht op ectoparasieten zoals teken, mijten en vlooien. Een van de meest vervelende maar niet levensbedreigende plaaggeesten die zich in het spijsverteringskanaal van de Leopardette nestelen, is echter een endoparasiet: de “Tritrichomonas foetus”. Die wordt overgedragen via de ontlasting van een geïnfecteerde soortgenoot en veroorzaakt langdurige diarree (tritrichomonose), meestal zonder andere symptomen. Als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts, aangezien langdurige diarree levensbedreigend kan zijn. De diarree wordt behandeld met antibiotica.

De kleuren van de Bengaalse kat

Het meest opvallende aan de Bengaalse kat is haar spectaculair gevormde vacht. Deze kan gevlekt (“spotted”) of gemarmerd (“marble”) zijn; een tijgerpatroon wordt als ongewenst beschouwd. Dit verklaart ook de verouderde naam Leopardette. De toegestane kleuren van Bengaalse katten liggen in het spectrum van Brown, Snow en Silver.

Een Bengaalse kat wordt geaaid door zijn eigenaar

Herkomst van de Bengaalse kat

De Bengaalse kat wordt pas sinds 1999 als apart ras erkend door de overkoepelende fokkersvereniging FIFe, maar wordt al sinds de jaren ’60 in de VS gefokt. In die tijd probeerde de geneticus Jean Mill de bedreigde Aziatische luipaardkat, een echte wilde kat, te redden. Ze kruiste de wilde katten met kortharige huiskatten en legde met deze hybriden de basis voor het fokken van Bengaalse katten. De raskatten worden tegenwoordig alleen homozygoot gefokt. Wilde of huiskatten worden niet langer gekruist. Bengaalse katten zijn slank en gespierd en worden relatief groot. Katers kunnen tot zes kilo wegen en een schouderhoogte van 40 centimeter bereiken.

Bijzonderheden van de Bengaalse kat

Bengaalse katten hebben een merkwaardige eigenschap: ze houden van water. Trakteer je huisluipaard dus op een kinderbadje. Hun fascinatie voor water, geërfd van hun wilde voorouders, gaat zover dat zelfs badkuipen en aquaria niet veilig zijn voor je huistijger.

Profiel Bengaalse kat

Ras
Bengaalse kat, ook Bengaal of Leopardette
Oorsprong
VS
Grootte
middelgroot tot groot, tot 40 centimeter schouderhoogte, kop-staartlengte tot 110 centimeter
Gewicht
poes 3 tot 4 kilogram, kater 5 tot 8 kilogram
Anatomie
slank, gespierd, zwarte kussentjes
Vorm van de kop
klein en rond, oren ver uit elkaar en naar voren gekanteld
Ogen
groot, ovaal; zwarte "eyeliner" vanaf de ooghoek
Vacht en kleur
korte tot middellange, dichte vacht met een zijdezachte textuur; variabele basiskleuren zoals bruin, goud, zilver, oranje of blauw met de typische punt- of marmertekening
Vachtverzorging
weinig moeite, wekelijks borstelen aanbevolen
Kenmerken
houdt van water
Karakter
pittig, speels, vriendelijk, houdt van knuffelen, intelligent, bereid om te leren
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren