Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Siamees: een liefdevolle energiebom die het huis opvrolijkt!

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Siamese kat die recht in de camera kijkt

Als je een Siamese kat als extra gezinslid wilt, moet je één ding weten: met haar haal je een "kwebbelaar" in huis! Ze spint, kreunt, kwebbelt en deelt haar humeur met haar baasje (en soms met de buren).

Loading...

Bovendien fascineert de Siamese kat door haar buitengewone elegantie. De mysterieuze blik van haar blauwe ogen en het onmiskenbare vachtpatroon zijn betoverend. Maar de Siamese kat is niet alleen mooi – de extraverte huistijger wil actie en voelt zich alleen goed in gezelschap.

Het karakter van de Siamees

Ze heeft veel charme, een eigen wil en veel doorzettingsvermogen. Wanneer de Siamees iets wil, vraagt ze er zelfverzekerd om. En als iets haar niet zint, zal ze het je duidelijk laten merken. Van Siamese katten wordt gezegd dat ze erg koppig zijn. Ze zijn ook intelligent, gevoelig en erg aanhankelijk, zoeken fysiek contact, volgen hun baasje overal en zijn knuffelig en speels. Vanwege haar nauwe band met de mens wordt de Siamese kat ook gebruikt als therapiedier om gehandicapte kinderen of dementiepatiënten te helpen.

Verzorging en behoeften van de Siamees

Omdat hun vacht erg fijn is en nauwelijks ondervacht heeft, is de Siamees heel gevoelig voor koud en vochtig weer. De Siamees is als kortharige kat gemakkelijk te verzorgen. Af en toe licht borstelen, ook als massage, is voldoende. Als speel- en knuffelpartner moet je die overbodig geworden verzorging compenseren: Siamese katten hebben beweging en veel activiteit nodig om hun uitgesproken jachtinstinct uit te leven en fit te blijven. Gezellig spelen met een bal is niet genoeg – Siamese katten willen rondrennen.

Daarom moet je je huistijger voorzien van stabiele krabpalen en klimmogelijkheden. Veel Siamese katten kunnen eraan wennen om uitgelaten te worden aan de lijn. Maar je moet hier veel tijd en geduld voor hebben. Clickertraining en zelfs apporteren zijn ook leuk voor deze intelligente dieren. Een Siamese kat gedraagt zich in veel opzichten bijna als een hond. Deze actieve dieren hebben ook een soortgenoot nodig.

De kleuren van de Siamees

De onmiskenbare, typische kleuren van de Siamees zijn het resultaat van de combinatie van gedeeltelijk albinisme en donkere punten op de oren, staart, poten en kop. Een onvoldoende contrast tussen de punten en de egale, in het beste geval matig gearceerde lichaamskleur wordt als een schoonheidsfoutje beschouwd. Het duurt even voordat de Siamese katten hun definitieve vachtkleur hebben ontwikkeld. De vacht van de kitten is licht van kleur en pigmentatie ontstaat meestal pas op een leeftijd van ongeveer negen maanden. De vier tinten Seal, Blue, Chocolate en Lilac zijn erkende basistypen, maar er zijn meer dan 100 bekende kleurvarianten.

Een Siamees poesje

Herkomst van de Siamese kat

Siamese katten waren er al in de 14e eeuw aan het Siamese hof en ze stonden bekend als de tempelkatten. Men dacht dat deze mysterieuze schoonheden spirituele krachten hadden. Vanwege deze exclusieve status was het houden van katten voorbehouden aan bepaalde sociale groepen. De Siamese katten kwamen in 1884 naar Engeland toen de koning van Siam aan de Britse consul-generaal een kattenpaar schonk om mee te fokken, genaamd Pho en Mia. Acht jaar later waren de eerste rasstandaarden voor de slanke korthaar een feit. Het fokken in Nederland begon in 1927.

Bijzondere kenmerken van de Siamees

Veel kattenliefhebbers stellen zich dezelfde vraag: hoe oud worden Siamese katten? Dat verschilt van individu tot individu, omdat ze door het fokken vatbaar zijn voor erfelijke ziekten. Met een leeftijd van 18 tot 20 jaar hebben Siamese katten over het algemeen de hoogste levensverwachting van alle raskatten. Zogenaamde “Methusalems” van wel 24 of 25 jaar oud komen bij dit ras erg vaak voor.

Profiel Siamees

Ras
Siamees
Oorsprong
Siam (het huidige Thailand)
Grootte
middelgroot
Gewicht
poes 3 tot 4 kilogram, kater 4 tot 5 kilogram
Anatomie
elegant, slank, soepel, langbenig, gespierd; lange, dunne, taps toelopende staart; kleine ovale poten
Vorm van de kop
wigvormig gezicht, kin en oren vormen een driehoek
Ogen
blauw, amandelvormig, ver uit elkaar
Vacht en kleur
nauwsluitend, dun dekhaar met bijna geen ondervacht; pointeringen op de oren, poten, gezicht en staart, lichaam lichtgekleurd (gedeeltelijk albino); meer dan 100 bekende kleur- en patroonnuances; erkende basistypen: Seal, Blue, Chocolate en Lilac Point
Vachtverzorging
af en toe borstelen
Kenmerken
niet alleen houden, moet buiten kunnen lopen of in een grote woning met een veilig balkon
Karakter
communicatief, intelligent, eigenwijs, sociaal vaardig, mensgericht, knuffelbaar
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren