• Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Verlanglijst
 • Winkelmandje
 • Gratis verzending vanaf € 39
 • Gratis retour binnen 30 dagen
Een Sphynx kat snuffelt aan een plant

De sphynx kat: opvallend en liefdevol

Een sfinxkat springt meteen in het oog door het ontbreken van de donzige vacht die katten kenmerkt. In plaats daarvan is hun huid alleen bedekt met een licht donsachtige laag. Toch is deze haarloze kat nog altijd enorm populair!

Loading...

Herkomst en bijzonderheden

De sfinx is oorspronkelijk ontstaan door een mutatie van een jong poesje van een veel voorkomende huiskat – maar haar speciale uiterlijk maakte meteen indruk op fokkers over de hele wereld. Er wordt gezegd dat de vroege Azteken haarloze katten hielden, en onderzoekers geloven op sommige afbeeldingen uit het begin van de 20e eeuw ook de mogelijke voorouders van de sfinxkat te herkennen. Maar pas sinds de geboorte van het haarloze poesje in 1966 is het officieel: niet elke kat heeft een vacht! Slechts een paar jaar later, in 1971, werd de sfinx erkend als kattenras. Tot op de dag van vandaag wordt het ras over de hele wereld gefokt, maar in Duitsland zijn er zeer strenge voorschriften: omdat dieronvriendelijk fokken er verboden is, moet een gefokte sfinx aan speciale criteria voldoen. Als de snorharen bijvoorbeeld ontbreken, wordt in Duitsland al van mishandeling uitgegaan, aangezien deze een essentieel zintuiglijk orgaan van het dier vertegenwoordigen, waarvan zij alleen door fokken wordt beroofd.

Moeilijk te missen: het uiterlijk van de sfinx

Afgezien van haar haarloosheid, heeft de sfinx een paar andere optische kenmerken die van haar een zeer sierlijke kat maken. Ze is elegant en gracieus. De poten zijn van gemiddelde lengte, de achterpoten iets langer dan de voorpoten. Door de sterke kin, de hoekige kop en de grote, citroenvormige ogen lijkt haar blik in het begin misschien wat streng. De oren zijn groot en puntig. Ze hoeft niet per se éénkleurig te zijn: sommige soorten hebben donkere, grote vlekken over hun hele lichaam of hebben een ander patroon. De verscheidenheid aan oogkleuren laat ook ruimte voor fokkers, dus elke sfinxkat ziet er een beetje anders uit. Trouwens:rRimpels zijn wenselijk bij de sfinx – vooral tussen de oren en aan de nek.

Een Sphynx kat met blauwe ogen

Het karakter van de sfinx en hoe je haar houdt

De sfinx is een van de meest liefdevolle kattenrassen die er zijn! Ze hecht zich graag aan een persoon en kan dan extreem aanhankelijk worden. Tegelijkertijd is ze echter ook erg intelligent en wordt ze graag uitgedaagd door geavanceerd speelgoed. Ze houdt van de warmte: bied haar daarom indien mogelijk een zonnige vensterbank of iets dergelijks waarop ze de zon op haar buik kan laten schijnen. Deze sociale kat kan alleen worden gehouden, maar je moet voldoende tijd met haar kunnen doorbrengen. Eenzaamheid is niet goed voor dit sociale huisdier!

 

De sfinx is heel gemakkelijk te verzorgen, je hoeft er alleen voor te zorgen dat ze niet teveel afkoelt. Daarom moet ze altijd binnenshuis in goed verwarmde kamers kunnen verblijven. Ligt ze lang in de zon, dan kun je de huid beschermen met een speciale zonnebrandcrème. Een warmtelamp helpt haar ook, vooral in de winter. Koude tocht of kamers met sterke airconditioning zijn niet geschikt voor de sfinxkat: hier kan ze snel ziek worden!

 

Belangrijk: door het ontbreken van vacht verliest de kat sneller lichaamswarmte, wat ze compenseert met een hoger energieverbruik. Daarom heeft ze iets meer voedsel nodig dan haar donzige tegenhangers.

Profiel Sfinx

 • Ras
  Sfinxkat
 • Oorsprong
  Canada
 • Grootte
  middelgroot
 • Gewicht
  3,5 kg - 7 kg (kater en poes)
 • Ogen
  alle kleuren
 • vacht
  haarloos, alleen lichte dons over het hele lichaam
 • Kleur
  alle kleuren
 • Karakter
  aanhankelijk, liefdevol, zelfverzekerd, intelligent
 • Leefomgeving
  huiskat, omdat er door gebrek aan vacht weinig bescherming is tegen het weer
 • Accessoires
  veel eten, speciale zonnebrandcrème, warmtelampen
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren