• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De ragdoll - een imposante kat met een ontzettend lief karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een close-up van een Ragdoll kat

Als ze ontspannen over de arm van haar baasje hangt, lijkt deze ragdoll bijna op een pluche knuffeldier. Ze dankt haar bijnaam ook aan deze liefdevolle eigenschap: lappenpop. In feite is deze pluizenbol met haar vriendelijke instelling de grootste raskat ter wereld.

Loading...

Deze opmerkelijke XXL-huistijger is uit de Verenigde Staten naar Europa gekomen en heeft zich in de harten van een groeiende schare fans ingespind. Als je genoeg ruimte hebt in huis en op zoek bent naar een kat met hondachtige aanhankelijkheid, dan is de ragdoll perfect voor jou: je wint een vriend voor het leven.

Het karakter van de ragdoll

Ragdoll-katten zijn zachtaardig en evenwichtig, maar kunnen niet tolereren dat ze alleen zijn. Eenzaamheid? Niet met een ragdoll in de buurt, want deze knuffelaar wil gewoon overal bij je zijn. Als je de kat niet de hele tijd gezelschap kunt houden, heeft ze zeker een metgezel nodig. Omdat ze het belangrijker vinden om aandacht te krijgen dan om op avontuur te gaan, kan de ragdoll als binnenkat gehouden worden. Vanwege hun aanzienlijke omvang is echter voldoende ruimte vereist. Ondanks het imposante lichaam is de ragdoll zeer bekwaam en neigt niet tot onhandige, gewaagde manoeuvres of ongecontroleerd rondrennen. Maar ze is buitengewoon speels, grappig en dol op kinderen. De ragdoll is een vrij rustige kat. Maar als ze reden heeft om te miauwen, bijvoorbeeld om te protesteren of om aandacht te krijgen, kan ze behoorlijk hard tekeer gaan.

Verzorging en behoeften van de ragdoll

De vacht van de ragdoll lijkt lastiger te verzorgen dan ze in werkelijkheid is. Ze vervilt nauwelijks en er zijn zelden klitten. Af en toe borstelen is meestal voldoende om de zijdezachte vacht netjes te houden. Dagelijks borstelen is aan te raden tijdens de vachtwisseling om de losse haren te verwijderen. Ragdolls hebben de neiging om vet op de onderbuik te ontwikkelen. Daarom moet je regelmatig het gewicht van volwassen katten controleren. Jonge dieren met snelle groeispurten kunnen tijdelijk een verhoogde behoefte aan voedsel hebben. Zorg ervoor dat de uitrusting, krabpaal en ligplaatsen voor je “reuzenkat” bijzonder stabiel zijn en de juiste afmetingen hebben.

De kleuren van de ragdoll

Het kleurenspectrum van de ragdoll omvat zwart, blauw, Lilac en Chocolate. Er zijn ook enkele verschillende patronen zoals Colourpoint, Bicolour en Mitted – dat wil zeggen met witte poten. Als “gemaskerde kat” heeft de ragdoll een donkere kleur op haar kop, oren, poten en staart. Het patroon is echter pas volledig ontwikkeld als de kat ongeveer twee jaar oud is.

Twee Radgoll kittens liggen op een wit tapijt

Herkomst van de ragdoll

Een kat met octrooi: de indrukwekkende ragdoll is het enige kattenras waarop een octrooi bestaat. Het systematisch fokken van ragdolls begon in Californië in de jaren zestig. De voorouder van alle ragdoll-katten was een langharige kat genaamd Josephine. Ze had een nestje opvallend grote kittens met halflange vacht en blauwe ogen. De kattenliefhebster Ann Baker nam een kater over en begon met hem een juridisch beschermd ras. Dit is hoe het succesverhaal van de ragdoll begon: deze bijzondere katten zijn sinds de jaren tachtig ook bij ons bekend.

Bijzonderheden van de ragdoll

Het feit dat het lichaam van de kat slap wordt als hij wordt opgetild, heeft niets te maken met het verminderde pijngevoel van de dieren, wat onderzoekers aanvankelijk vermoedden. Deze eigenschap is eerder te danken aan hun grote vertrouwen in mensen. Net als andere grote kattenrassen zijn ragdolls, vooral katers, vatbaar voor hartkwalen. Let bij het kiezen van het dier daarom op een erkend ras. Dit is natuurlijk geen garantie voor de gezondheid van de dieren.

Profiel Ragdoll

Ras
Ragdoll
Oorsprong
Californië / VS
Grootte
zeer groot, tot 40 centimeter schouderhoogte, kop-staartlengte tot 120 centimeter
Gewicht
poes 4,5 tot 6,5 kilogram, kater 6,5 tot 10 kilogram
Anatomie
sterk, hoogbenig en gespierd, schouderhoogte tot 40 centimeter, brede borst, borstelige staart, ronde poten
Vorm van de kop
middelgroot en wigvormig, oren met kleine plukjes haar, ronde snuit met een uitgesproken kin
Ogen
ovaal en helderblauw
Vacht en kleur
halflang haar, zijdezachte textuur, erkende kleuren zijn zwart, Lilac, blauw en Chocolate met verschillende patronen
Vachtverzorging
meerdere keren per week kammen
Kenmerken
het lichaam ontspant gewoonlijk wanneer ze wordt opgetild en wordt echt slap
Karakter
aanhankelijk, zachtaardig, speels, sterk karakter
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren