Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

De Schotse vouwoorkat: een vrolijke kat met een teddybeergezicht

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Zwarte Scottish Fold kat met bruine ogen

Klaporen in plaats van slappe oren: hoewel de meeste kattensoorten min of meer grote, rechtopstaande oren hebben, zijn die van de Schotse vouwoorkat merkwaardig gevormd. Deze huistijger, ook wel bekend als de Scottish Fold Cat, heeft de uiteinden van haar oren naar voren hangen, waardoor haar gezicht er rond en karakteristiek uitziet. Naast dit eigenzinnige kenmerk maakt de kat ook indruk met haar innemende aard. Ze wordt beschouwd als kalm, rustig en aanhankelijk - ideaal als huisgenoot voor senioren.

Loading...

Het karakter van de Schotse vouwoor

De Schotse vouwoorkat is een van de stillere vertegenwoordigers onder de raskatten. Ze “vermaakt” haar mensen zelden met miauwen en is ook geen actiekat die de hele dag wil ravotten. Deze pluizenbal is eerder uitgesproken teder en knuffelig. Ze knuffelt graag uitgebreid en dankzij haar rustige karakter kan ze meestal goed overweg met honden of kinderen. De Schotse vouwoorkat wordt ook gekenmerkt door empathie. Ze registreert de stemming van haar baasjes exact en reageert, afhankelijk van de situatie, met knuffels of een speelse houding.

Verzorging en behoeften van de Schotse vouwoor

Door haar evenwichtige karakter en groot aanpassingsvermogen kan de vouwoorkat heel goed urenlang alleen zijn en is daarom geschikt voor werkende mensen. Toch waardeert ze gezelschap in de vorm van een soortgenoot. Ze houdt van een rustige woonomgeving, want ze heeft een hekel aan herrie en hectiek.

Katten waarderen over het algemeen reinheid enorm. De Schotse vouwoorkat doet daar nog een schepje bovenop: de dieren staan op strikte hygiëne, vooral de kattenbak, die minimaal dagelijks moet worden schoongemaakt.

Hoewel de vachtverzorging niet moeilijk is – af en toe borstelen met een vachthandschoen of zachte borstel is voldoende – moet je de oren van je Schotse vouwoorkat elke dag controleren en de oorschelp schoonmaken met wattenbolletjes en warm water.

Het gen dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor de vouworen heeft ook invloed op andere kraakbeen- en botstructuren. De Schotse vouwoorkat is daarom gevoeliger voor osteochondrodysplasie (OCS). Mogelijke tekenen van deze ziekte zijn bijvoorbeeld pijn bij het aanraken, artritis, kreupelheid en verdikte gewrichten. Deze symptomen moeten met pijnstillers worden behandeld.

De kleuren van de Schotse vouwoor

Het kleurenspectrum waarin de Schotse vouwoorkat wordt erkend volgens rasstandaarden is omvangrijk: alle kleuren behalve lila, chocoladebruin en de typische “Siampoint”-kleur zijn toegestaan. Toegestane vachttekeningen zijn een tabby- of makreelpatroon (“makreel”), evenals schildpad en bont.

Herkomst van de Schotse vouwoor

Bij katten komt het af en toe voor dat er door een genetisch defect exemplaren met gevouwen oren verschijnen. De anomalie veroorzaakt een verstoring van de kraakbeengroei bij de oren. Door gebrek aan stabiliteit vouwen deze om. In het geval van de Schotse vouwoorkat werden vanaf de jaren zestig specifiek dieren met gevouwen oren gefokt. Deze werden gekruist met Britse korthaar-katten. De genetische basis is de reden waarom de Schotse vouwoorkat niet door alle kattenfokkerij-organisaties wereldwijd als ras wordt erkend – zelfs niet door de internationale vereniging Fédération Internationale Féline (FiFe). Voordat je een Schotse vouwoorkat koopt, moet je bij een gerenommeerde fokker meer te weten komen over de oorsprong ervan – omdat ze populair zijn geworden als “modekat”, worden er helaas vaak jonge poesjes uit een twijfelachtige fokkerij aangeboden.

Bijzonderheden van de Schotse vouwoor

De dominante raskenmerken van de Schotse vouwoorkat zijn de naar voren gevouwen oren. Deze geven de toeschouwer vaak de indruk dat het dier bang is of letterlijk “de oren laat hangen”. Het is daarom niet zo eenvoudig om de gezichtsuitdrukkingen van je huistijger te lezen. De oren van pasgeboren jonge poesjes zijn nog recht en vallen pas na ongeveer een maand om. Raskatten die met normale oren worden geboren, worden “Schotse rechtoorkat” of  “Scottish Straight” genoemd.

Profiel Schotse vouwoor

Ras
Schotse vouwoorkat of Scottish Fold
Oorsprong
Groot-Brittannië
Grootte
middelgroot, 35 tot 55 centimeter (hoofd-romplengte)
Gewicht
4 tot 5 kilogram (kater), 2 tot 4 kilogram (poes)
Anatomie
compact en sterk, stevige, ronde poten
Vorm van de kop
rond met een brede neus en sterke kin, "kindermodel"
Ogen
alle kleuren
Vacht en kleur
middellang, dicht en luchtig, alle kleuren behalve lila, chocolade en Siampoint
Vachtverzorging
middellang, dicht en luchtig, alle kleuren behalve lila, chocolade en Siampoint
Karakter
kalm, vriendelijk, intelligent, aanhankelijk
Kenmerken
geknikte oren door genmutatie
Leefomgeving
binnen, optionele buitentoegang in beveiligde ruimte
Loading...

Andere artikels die je wellicht ook interesseren